SEARCH

4+1 τρόποι να διαχειριστείτε την «κακή» συμπεριφορά των παιδιών σας χωρίς να αγχώνεστε!

Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά από τη στιγμή που γεννιούνται αρχίζουν να αναζητούν προσωπική εξουσία. Είτε αγωνίζονται να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, είτε προσπαθούν να μάθουν ποδήλατο χωρίς βοηθητικά ροδάκια, τα παιδιά έχουν μια έμφυτη ανάγκη να θέλουν πάντα να κάνουν το δικό τους χωρίς να ακούνε τους γύρω τους.

Πολλές φορές, όμως, αυτό φέρνει μαζί αντίδραση, νεύρα, ξεσπάσματα, τσακωμούς και από τις δύο πλευρές. Και από το παιδί και από τους γονείς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάντα ένα παιδί θα προσπαθεί να σας κάνει να πραγματοποιήσετε όλες τις επιθυμίες του, οι οποίες θα αυξάνονται όσο αυτό μεγαλώνει. Γι' αυτό είναι σημαντικό να εξελίσσονται οι γονείς μαζί με την αναπτυσσόμενη ανάγκη του παιδιού για προσωπική εξουσία. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Παρακάτω σας προτείνουμε 5 τρόπους για να καταφέρετε να διαχειριστείτε την "κακή" συμπεριφορά των παιδιών σας χωρίς να έρχεστε στα όριά σας!

 

 

Προσαρμόστε τις προσδοκίες σας

Για να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε παντού συμβιβασμούς. Απλώς, ορίστε ρεαλιστικές προσδοκίες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να συμβαδίσετε με τις αλλαγές που συμβαίνουν. Ως γονέας, μπορείτε να προσαρμόζετε συνεχώς τις προσδοκίες που ταιριάζουν με την ανάπτυξη του παιδιού σας και οι οποίες βασίζονται πάντοτε σε ένα αμετάβλητο οικογενειακό πρότυπο για το τι επιτρέπεται και τι όχι. Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί αρνείται να συμμαζέψει το δωμάτιό του, μπορείτε να κάνετε υπομονή και να ακούσετε τους λόγους για τους οποίους δε θέλει να το κάνει, υπενθυμίζοντάς του ότι μέσα στην οικογένεια ο ένας βοηθάει τον άλλον.

Πάντα να φέρνετε εις πέρας 
ό,τι αναλαμβάνετε

Είναι σημαντικό οι γονείς να δείχνουν στα παιδιά τους ότι κάθε τι που αναλαμβάνουν το ολοκληρώνουν και δεν το αφήνουν ημιτελές. Κι αυτό, γιατί τα παιδιά σχεδόν πάντα θα επισημάνουν τυχόν ασυνέπειες που αποκαλύπτονται από την αποτυχία σας να ολοκληρώσετε ο,τιδήποτε έχετε αναλάβει. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, βεβαιωθείτε ότι κάνετε ό, τι ακριβώς ζητάτε και εσείς από τα παιδιά σας, ειδικά εάν πρόκειται για οικογενειακό κανόνα.

 

 

Δώστε αφορμές για κανόνες και αιτήματα

Όταν τα παιδιά γίνονται τριών ή τεσσάρων ετών πείθονται περισσότερο πλέον με τις εξηγήσεις που τους δίνετε. Η ικανότητα των παιδιών να σκέφτονται με τη λογική και να αιτιολογούν καταστάσεις αναπτύσσεται έτσι, ώστε οι γονείς να μπορούν να περιμένουν ότι τα παιδιά τους θα είναι πιο δεκτικά σε απλές εξηγήσεις. Ένα παιδί αυτής της ηλικίας καταλαβαίνει το ρόλο του όταν λέμε κάτι τόσο απλό: "Τώρα έχεις μεγαλώσει αρκετά και μπορείς να με βοηθήσεις με τις δουλειές του σπιτιού". Εάν φέρουν αντίσταση, μπορείτε να εξηγήσετε το σκεπτικό πίσω από το αίτημά σας, όπως για παράδειγμα ότι αν δεν καθαρίσουμε το σπίτι, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας.

Ανταμείψτε την προσπάθεια και δείξτε 
ότι το εκτιμάτε

Κάθε φορά που τα παιδιά εκπληρώνουν ένα αίτημα ή ακολουθούν έναν κανόνα, δείξτε τους πόσο πολύ το εκτιμάτε. Για να αντιληφθούν τα παιδιά τις έννοιες της συνεργασίας και της συμμόρφωσης, οι γονείς πρέπει να αναγνωρίσουν αυτήν την προσπάθεια δείχνοντας αποδοχή και έγκριση, ενισχύοντας έτσι την αξία όσων τους ζητούν. Η εκτίμησή σας έχει κινητήρια δύναμη, επειδή τα περισσότερα παιδιά θέλουν να σας ευχαριστήσουν και να αισθανθούν πολύτιμα.

Εξηγήστε το ρόλο του γονέα απέναντι 
στο παιδί

Τα παιδιά θα πρέπει από μικρή ηλικία να γνωρίζουν ποιος είναι ο ρόλος του γονέα και ποιος ο ρόλος του παιδιού μέσα στην οικογένεια. Για παράδειγμα, οι γονείς θα μπορούσαν να πουν: «Ως η μαμά / ο μπαμπάς σου, έχω την τελευταία λέξη για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις ... Αυτό είναι μέρος του ρόλου μου και ξέρω ότι μερικές φορές δε θα συμφωνείς μαζί μου. Σου υπόσχομαι όμως ότι θα είμαι σταθερός όταν πρέπει να είμαι, ευέλικτος όπου μπορώ και πάντα θα ακούω ό, τι έχεις να μου πεις".

 

 

Καθώς τα παιδιά μας μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, είναι σημαντικό οι γονείς να εξελίσσονται μαζί τους. Είναι απαραίτητο να αλλάζουν τις προσδοκίες τους και να συμβαδίζουν με τα παιδιά  τους. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι η οικογένεια θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τα πρότυπά της και τις αξίες της. Αν οι γονείς μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των παιδιών, ενώ τηρούν τα οικογενειακά πρότυπα, τότε μπορούν να καθοδηγήσουν αποτελεσματικά τα παιδιά σε μια υγιή πορεία προς την εξέλιξη.

 

Διαβάστε εδώ τα 8 πράγματα που θα περιμένετε από τα μικρά σας καθώς μεγαλώνουν!

 

tags:


tags: