4 τρόποι ασφαλούς πλοήγησης στο facebook για τα παιδιά σας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Προστατέψτε τα παιδιά σας χωρίς να τα αποκλείετε από το διαδίκτυο

Τα social Networks είναι πλέον κομμάτι του εαυτού μας, η ψηφιακή και βιολογική ζωή μας πλέον ταυτίζονται αλλά όταν το παιδί μας ξεκινά την ψηφιακή του ζωή όλα αλλάζουν.


Τα παιδιά χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να συνδέονται με άλλα παιδιά που ίσως να ζουν στην άλλη άκρη του κόσμου και με παιδιά που συναντούν κάθε μέρα στους διαδρόμους του σχολείου .

Η κοινωνική δικτύωση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή ακόμα και ελέγχουν ανεπίσημα τα άλλα παιδιά που συναντούν στα πάρτυ ή στο σχολείο. Πόσο ασφαλές όμως είναι αυτό;

Το διαδίκτυο δεν αποτελεί ούτε κοινωνία αγγέλων αλλά ούτε και το κουτί της Πανδώρας.

Σίγουρα το «μην δημιουργήσεις λογαριασμό στο facebook” αποτελεί την πιο εύκολη και σύντομη λύση στις σκέψεις μας αλλά ο διαδικτυακός κοινωνικός αποκλεισμός μπορεί να προκαλέσει σημαντικότερα προβλήματα.  Η διαπαιδαγώγηση πλέον πρέπει να εμπεριέχει και την ηλεκτρονική ζωή των παιδιών μας.

Τα social networks MSN Spaces, MySpace, Pinterest, Facebook κ.ά. συχνά είναι προσβάσιμα από οποιονδήποτε. Με αυτές τις υπηρεσίες, οι οποίες είναι γενικά πολύ δημοφιλείς μεταξύ των εφήβων, τα παιδιά μπορούν να συμπληρώνουν φόρμες προσωπικών στοιχείων που περιλαμβάνουν:

  • Φωτογραφίες
  • Βίντεο
  • Προσωπικά στοιχεία όπως το πλήρες ονοματεπώνυμο, τον τόπο όπου μένουν και αριθμούς κινητών τηλεφώνων.

Ενώ παρέχουν διάφορους τρόπους επικοινωνίας, μεταξύ των οποίων η τήρηση ιστολογίου και η αποστολή άμεσων μηνυμάτων και η βιντεοκλήση.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν τις τοποθεσίες Web κοινωνικής δικτύωσης με μεγαλύτερη ασφάλεια.

  • Ορίστε στο σπίτι τους δικούς σας κανόνες για τη χρήση του Internet. Μόλις το παιδί σας αρχίσει να χρησιμοποιεί το Internet μόνο του, είναι καλή ιδέα να φτιάξετε μαζί έναν κατάλογο με κανόνες με τους οποίους συμφωνείτε όλοι. Οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να καθορίζουν εάν το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τοποθεσίες Web κοινωνικής δικτύωσης και πώς μπορεί να τις χρησιμοποιεί.
  • Φροντίστε τα παιδιά να εφαρμόζουν τους ηλικιακούς περιορισμούς στην τοποθεσία. Η συνιστώμενη ηλικία για την εγγραφή σε τοποθεσίες Web κοινωνικής δικτύωσης είναι συνήθως τα 13 χρόνια και περισσότερο. Αν τα παιδιά σας είναι μικρότερης ηλικίας από τη συνιστώμενη για τη χρήση των ιστοσελίδων αυτών, μην τους επιτρέπετε να τις χρησιμοποιούν. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να βασιστείτε στις ίδιες τις υπηρεσίες για να αποτρέψουν τα παιδιά μικρότερης ηλικίας να εγγραφούν.
  • Εξοικειωθείτε οι ίδιοι με την τοποθεσία. Αξιολογήστε οι ίδιοι την τοποθεσία που σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το παιδί σας και διαβάστε προσεκτικά την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων και τον κώδικα συμπεριφοράς. Επίσης, μάθετε αν η τοποθεσία παρακολουθεί το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στις σελίδες της. Επίσης, να βλέπετε κατά καιρούς οι ίδιοι τη σελίδα του παιδιού σας.
  • Να επιμένετε ώστε τα παιδιά σας να μην συναντήσουν προσωπικά κάποιο πρόσωπο με το οποίο επικοινωνούν αποκλειστικά μέσω Internet και ενθαρρύνετέ τα να επικοινωνούν αποκλειστικά με πρόσωπα που έχουν γνωρίσει δια ζώσης. Τα παιδιά εκτίθενται σε πραγματικό κίνδυνο όταν συναντούν προσωπικά ξένους, με τους οποίους έχουν επικοινωνήσει αποκλειστικά μέσω Internet. Μπορείτε να προστατέψετε τα παιδιά σας από τον κίνδυνο αυτόν ενθαρρύνοντάς τα να χρησιμοποιούν αυτές τις τοποθεσίες Web για να επικοινωνούν με τους φίλους τους, αλλά όχι με πρόσωπα που δεν έχουν συναντήσει ποτέ.