Φιλία ….λέξη και έννοια ανεκτίμητη!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Φιλία, αξία ανεκτίμητη στη ζωή των ανθρώπων , συνοδοιπόροι που όταν αγαπηθούν αληθινά γίνονται ένα. Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι οι πραγματικοί φίλοι είναι μια ψυχή σε δυο σώματα. Τι γίνεται όμως και χαλάει μια φιλία? Τι μπορεί να την διαλύσει?

Η Αγάπη (τυχαίο όνομα) έναν ολόκληρο χρόνο βασανίζεται με τη σκέψη ότι η κολλητή της έχει εξαφανιστεί από τη ζωή της, έτσι ξαφνικά. Στην αρχή, πέρασαν διάφορες σκέψεις από το μυαλό της, μιας και όσες φόρες ρωτούσε τη φίλη της ευθέως τι έχει συμβεί η απάντηση ήταν πάντα ίδια, « Αγάπη δεν συμβαίνει τίποτα με εσένα, έχω δικά μου θέματα, όλα μια χαρά, θα τα πούμε σύντομα». Πρώτο ερωτηματικό, υπάρχουν θέματα σε μια φιλία που δεν συζητούνται? Η Αγάπη είχε αυτή τη φιλία 25 χρόνια, τι μπορεί να μπει ανάμεσα σε δυο φίλες? Η απάντηση ήρθε τελείως διαισθητικά, ένα απόγευμα όταν η Αγάπη μου ανέφερε ότι μάλλον ξέρει τι έχει συμβεί. Η φίλη της έχει ερωτική επαφή με τον πρώην σύζυγο της Αγάπης, που επί 17 ολόκληρα χρόνια όλοι συνυπήρχαν αρμονικά στη ζωή της. Στο πρώτο άκουσμα, η αντίδρασή μου ήταν να καταλάβω, γιατί για να σας είμαι απόλυτα ειλικρινής μου φαινόταν τελείως παρανοϊκό αυτό το σενάριο, μιας και όλο αυτό βασιζόταν στην διαίσθηση της Αγάπης. Τελικά η γυναικεία διαίσθηση δεν έκανε λάθος.


Έχει τη δύναμη ένας άντρας να ισοπεδώσει μια φιλία? Η απάντηση είναι απλή, ναι όταν η φιλία δεν έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα την έκαναν ξεχωριστή. Δεν την διαλύει στην ουσία ο όποιος άντρας, αλλά η έλλειψη της αλήθειας. Οι Φίλοι μας είναι η προέκταση της οικογένειας μας, είναι η οικογένεια που επιλέγουμε για εμάς. Ευλογία οι πραγματικοί φίλοι, είναι φάροι αναμμένοι στη ζωή μας, σε ακούν, σε στηρίζουν, είναι εκεί για εσένα στα δύσκολα και στα εύκολα, σε αγαπούν πραγματικά με τα αρνητικά σου, δεν σε ζηλεύουν, σε ενθαρρύνουν όταν τα δικά σου φτερά έχουν ξεχάσει πώς να πετούν, σου λένε αλήθειες ακόμα και όταν αυτές πονούν, έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό την ειλικρίνεια. Φυσικά και αυτή η σχέση η φιλική, όπως όλες, είναι ζωντανός οργανισμός και για να αντέξει στο χρόνο χρειάζεται πολύ φροντίδα για να εξελιχθεί.

Ο Αριστοτέλης λέει για τη φιλία, ότι είναι από τις προϋποθέσεις για την ευδαιμονία των ανθρώπων και η απόδειξη της κοινωνικής τους φύσης, το χρόνο και τις δυσκολίες μπορεί να ξεπεράσει μόνο η φιλία που δεν επιδιώκει προσωπικό όφελος αλλά το όφελος του φίλου. Εδώ στην ιστορία της Αγάπης δεν υπήρξε αυτό, εδώ η φιλία «ποδοπατήθηκε» με έναν πολύ επώδυνο τρόπο, προκειμένου να υπάρχει το προσωπικό όφελος. Την Αγάπη όλο αυτό θα την βγάλει πιο δυνατή, γιατί τέτοιους φίλους προφανώς και δεν τους χρειάζεται κανείς , έτσι όταν φύγει ο θυμός, θα έχει μείνει στη ζωή της χώρος για νέους φίλους και νέες εμπειρίες.

friends4

Από επαγγελματική διαστροφή δεν σας κρύβω ότι προσπάθησα να μπω στα «παπούτσια» της φίλης της Αγάπης. Τι μπορεί να ωθήσει μια γυναίκα να συμπεριφερθεί έτσι στη φίλη της και τον εαυτό της? Και αν ερωτεύτηκε τον πρώην άντρα της φίλης της γιατί δεν ήταν ειλικρινής να το πει στη φίλη της? Φαντάζομαι από ντροπή? Μα γιατί ένας άνθρωπος να ξεκινήσει το οτιδήποτε στη ζωή του για το οποίο για κάποιο λόγο ντρέπεται? Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι εδώ δεν είχαμε το αίσθημα της ντροπής, άπλα την επιλογή ενός ενήλικα ανθρώπου που βάζει σε προτεραιότητα τον εαυτό του και τις επιλογές του και αδειάζει τη φιλία, γιατί δεν του είναι πλέον απαραίτητη. Επιλέγει να εξαφανιστεί γιατί έτσι θα του είναι πιο εύκολο, χωρίς εξηγήσεις και δικαιολογίες. Το δύσκολο θα ήταν να μιλήσει στην Αγάπη, προφανώς δεν θα σωζόταν η φιλία αλλά τουλάχιστον θα έκλεινε αυτός ο κύκλος με ειλικρίνεια.
Κύκλοι ανοίγουν και κλείνουν στη ζωή μας και αυτό έχω καταλήξει γίνεται για ένα λόγο, να μάθουμε και να εξελιχτούμε και να αφήνουμε χώρο στη ζωή μας για ομορφότερες σχέσεις και εμπειρίες.

Σε κάποια σελίδα φίλου στο facebook διάβασα ότι την ηλικία μας δεν πρέπει να την μετράμε με τα βιολογικά μας χρόνια αλλά με τους πραγματικούς ,αληθινούς φίλους μας. Πολύ μου άρεσε αυτή η οπτική γιατί ως γυναίκα είναι η πρώτη και μοναδική φορά φαντάζομαι, που νιώθω όμορφα ως μαθουσάλας.

Tip ευτυχίας

Στην αληθινή φιλία δεν υπάρχουν σταυροδρόμια, ακόμα όμως και αν υπάρξουν η αλήθεια μπορεί να πονέσει και να θυμώσει αλλά στο τέλος η επίγευση είναι καλύτερη από αυτό που αφήνει η προδοσία και το ψέμα.