22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

 

Η Καλαμάτα, ο Δήμαρχός της κ. Παναγιώτης Ε. Νίκας, το Διεθνές Κέντρο Χορού, που ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου και διοργανώνει το Φεστιβάλ, θα υποδεχτούν φέτος, για 22η χρονιά κι απο τις 15-26 Ιουλίου, οκτώ διεθνείς και ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού, δύο σεμινάρια, ένα εργαστήρι και  έντεκα παράλληλες διοργανώσεις, σε  είκοσι εννέα εκδηλώσεις.


Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού δεν μπορεί παρά να είναι η συνέχεια ενός επιτυχημένου από όλες τις απόψεις Φεστιβάλ, το οποίο δημιούργησε και ανέδειξε σε υψηλού επιπέδου ελληνικό αλλά και διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός, επί 21 χρόνια, η πρώτη του Καλλιτεχνική διευθύντρια Βίκυ Μαραγκοπούλου. Η Καλαμάτα έγινε διεθνώς γνωστή ως πόλη του χορού και το Φεστιβάλ της άνοιξε νέους δρόμους για τον σύγχρονο χορό στην Ελλάδα, σε μια εποχή που ήταν ελάχιστα γνωστός στη χώρα, παρουσιάζοντας πρωτοπόρες παραστάσεις και χορογράφους από όλο τον κόσμο, ενημερώνοντας γενιές ελλήνων χορευτών και χορογράφων, διευρύνοντας και εκπαιδεύοντας ένα πλατύ κοινό που αγάπησε και υποστήριξε  θερμά το θεσμό.

Στο παραπάνω πλαίσιο, το 22ο Φεστιβάλ, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά που έχουν διαμορφώσει την ταυτότητά του ως ξεχωριστή, αποκεντρωμένη εκδήλωση με διεθνή αναγνώριση, και αντιμετωπίζοντας και αυτό τις γενικότερες δύσκολες συνθήκες στη χώρα, έχει προγραμματίσει  παραστάσεις υψηλής καλλιτεχνικής αξίας στις οποίες εκπροσωπούνται οι τάσεις της σύγχρονης χορευτικής σκηνής, καθώς και η ομορφιά της διαφορετικότητας της ανθρώπινης φύσης, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της τέχνης του χορού. Επιπλέον, εντάσσει αρμονικά, προβάλλει και υποστηρίζει ιδιαίτερα έλληνες χορογράφους και ομάδες χορού.

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας επικεντρώνεται σε δύο βασικά θέματα που αναδεικνύονται στο κύριο και στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα: πρώτο, στην εκ νέου συνεύρεση με τις αρχές του σύγχρονου χορού, με την έννοια της ανατροφοδότησης της σύγχρονης τέχνης με θεμελιώδεις ιδέες, φιλοσοφίες και πρακτικές και, δεύτερο, στο χορό για όλους, με έμφαση στην προβολή της «διαφορετικότητας» των ιδιωμάτων, ηλικιών και ταυτότητας των καλλιτεχνών, καθώς και στην ταυτόχρονη παρουσία στη χορευτική δράση καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία.

Στο 22ο Φεστιβάλ και τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία, και φέτος στοχεύουν στο να αναδειχθούν οι σύγχρονοι χορευτικοί προβληματισμοί στα θέματα της έκφρασης, της τεχνικής και της δημιουργικής προσέγγισης της κίνησης, μέσα από τα δύο δεκαήμερα σεμινάρια, που έχουν προγραμματιστεί το ένα για επαγγελματίες χορευτές και σπουδαστές του χορού και το άλλο για  ερασιτέχνες-λάτρεις του χορού όλων των ηλικιών.

Ακόμα, διοργανώνεται ένα σύντομο, αλλά ξεχωριστό εργαστήριο σύγχρονου χορού, που απευθύνεται σε όλους, σε άτομα με ή χωρίς αναπηρία (18 χρονών και άνω), για τη συμμετοχή των οποίων δεν απαιτείται γνώση χορού, μόνο το ενδιαφέρον και η επιθυμία για κίνηση!

H σειρά των παράλληλων εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί «ανοίγονται» στην πόλη και φιλοδοξούν να αναδείξουν μια άλλη πλευρά της διοργάνωσης, που υποστηρίζει τις συνέργειες και τις συνεργασίες με πολλούς και διαφορετικούς θεσμούς και συνδυάζει το χορό με βραδιές μουσικής, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις και συζητήσεις.

Το 22ο Φεστιβάλ απευθύνεται σε όλη την πόλη, και φέτος δηλώνει την παρουσία του στο Μέγαρο Χορού, στο Πνευματικό Κέντρο, στο Ζουμπούλειο Μέγαρο, στο Δημοτικό Στάδιο, στο Πάρκο των Σιδηροδρόμων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο,  αλλά και στα λεωφορεία της τοπικής γραμμής 1 (Καλαμάτα - Παραλία).

Δείτε όλο το πρόγραμμα στο www.kalamatadancefestival.gr

tags:






tags: