Υποσιτισμός: Η αύξησή του είναι ραγδαία

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Περίπου 450 εκατ. παιδιά θα αντιμετωπίσουν επιβράδυνση στην σωματική και διανοητική τους ανάπτυξη μέσα στην επόμενη 15ετία εάν δεν γίνει κάτι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του υποσιτισμού, προειδοποιεί με έκθεσή της η βρετανική ΜΚΟ «Σώστε τα Παιδιά».

«Ο κόσμος έχει επιτύχει θαυμαστή πρόοδο όσον αφορά τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, από 12 στα 7,6 εκατ. (ανάμεσα στο 1990 και το 2000), όμως η πρόοδος τούτη πρόκειται να σταματήσει εδώ εάν αποτύχουμε να καταπολεμήσουμε τον υποσιτισμό», προειδοποιεί ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Τζάστιν Φόρσαϊθ.


Η ΜΚΟ καλεί παράλληλα τη βρετανική κυβέρνηση να διοργανώσει μέσα στη χρονιά μία συνδιάσκεψη για την πείνα στον κόσμο, επωφελούμενη από την παρουσία πολλών αρχηγών κρατών στο Λονδίνο με την αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες το επόμενο καλοκαίρι.

«Κάθε μέρα, κάθε ώρα, 300 παιδιά χάνονται από υποσιτισμό, πολλές φορές διότι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά διατροφικά αγαθά, τα οποία εμείς στις πλούσιες χώρες θεωρούμε ως αυτονόητες κατακτήσεις», τονίζει ο Φόρσαϊθ. «Κτυπώντας τους λιμούς και τον υποσιτισμό, οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν τη χρυσή ευκαιρία να αλλάξουν την κατάσταση εκατ. παιδιών», προσθέτει.

Τουλάχιστον 171 εκατ. παιδιά πλήττονται σήμερα από βραδεία ανάπτυξη οφειλόμενη στον υποσιτισμό, τονίζει η ίδια ΜΚΟ. Η έλλειψη τροφής, σε συνδυασμό με τις ασθένειες, αποτελούν παράγοντες που εμποδίζουν σώμα και εγκέφαλο να αναπτυχθούν κανονικά, οδηγώντας σε μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Στην Ασία, όπου 100 εκατ. παιδιά πλήττονται από επιβράδυνση στην ανάπτυξή τους, η έκθεση προβλέπει πως επιπλέον 7 εκατ. θα έχουν πληγεί έως το 2050, εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή. Η ίδια οργάνωση υπογραμμίζει πως υπάρχουν απλές λύσεις στο πρόβλημα, με την πρόσθεση βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων στην τροφή και η προώθηση της πρακτικής του μητρικού θηλασμού.

Ως παράδειγμα, στην έκθεση παρατίθεται η περίπτωση της 9χρονης Μαρίτου από την Αιθιοπία, η οποία δεν είχε άλλη τροφή παρά ένα κομμάτι ψωμί με σάλτσα. «Δεν τρώμε τίποτε άλλο. Μία φορά τον χρόνο, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τυγχάνει να έχουμε ένα αυγό, ή κρέας. Δεν υπάρχουν πολλά για να φάμε, όμως οι γονείς μου μας προσφέρουν ό,τι μπορούν», τονίζει η ίδια στη μαρτυρία της.

Ο υποσιτισμός καθιστά τα παιδιά ευάλωτα στις ασθένειες και σύμφωνα με την έκθεση η έλλειψη τροφίμων αποτελεί την αιτία για την πλειονότητα των θανάτων που οφείλονται στη διάρροια, στην ελονοσία, ή την πνευμονία.