Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αλλεργία στο σεξ

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το σάλιο, το σπέρμα και ο ιδρώτας αναφέρονται ως βασικοί αλλεργιογόνοι παράγοντες

Ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό, κι όμως, οι σεξουαλικές σχέσεις είναι δυνατόν να προκαλέσουν την εμφάνιση ποικίλων αλλεργικών συμπτωμάτων, από ήπια έως και αλλεργικό σοκ! Ως βασικοί αλλεργιογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με το sex, αναφέρονται το σπέρμα, το σάλιο, ο ιδρώτας και, φυσικά, το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα προφυλακτικά.


Αλλεργία στο σπέρμα

Το 1958 για πρώτη φορά ο Γυναικολόγος Specken περιέγραψε αλλεργική αντίδραση γυναικός στο σπέρμα του συζύγου της. Έκτοτε μέχρι και σήμερα έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις τεκμηριωμένων αντιδράσεων, στις οποίες ο οργανισμός της γυναίκας εκλαμβάνει το σπέρμα ως κοινό αλλεργιογόνο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι περιορισμένα στα γεννητικά όργανα της γυναίκας (ερεθισμός, οίδημα, κνησμός, κάψιμο) λίγη ώρα μετά την επαφή, είτε να λάβουν γενικευμένη μορφή με εμφάνιση κνίδωσης σε όλο το σώμα, πρόκληση ρινίτιδας ή/ και άσθματος ή τέλος να εμφανίσει η γυναίκα σοβαρό αλλεργικό σοκ.

Έχουν περιγραφεί και περιπτώσεις γυναικών με αλλεργία στο σπέρμα που εμφανίζουν ως εκδήλωση μόνο άσθμα ή ρινίτιδα μετά τη σεξουαλική επαφή, χωρίς τοπικά συμπτώματα.

Η αλλεργία στο σπέρμα θεωρείται πολύ σπάνια, αν και μία μεγάλη μελέτη από το Cincinnati των Η.Π.Α. που αφορούσε δείγμα μεγαλύτερο των 1000 γυναικών, έδειξε ότι η συχνότητα του προβλήματος έχει μάλλον υποεκτιμηθεί.

Αλλεργία στο λάστιχο (προφυλακτικά)

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναφέρονται αλλεργικές αντιδράσεις σε άνδρες και γυναίκες, οφειλόμενες στη χρήση προφυλακτικών από φυσικό λάστιχο ( latex). Έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις ανδρών που ναι μεν δεν είναι αλλεργικοί στο latex, αλλά εμφανίζουν αντίδραση σε πρόσθετα των προφυλακτικών π.χ. επιβραδυντικές ουσίες για την εκσπερμάτωση.

Άλλα αλλεργιογόνα του sex.

Άτομο με τροφική αλλεργία μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα εάν το φιλήσει άλλο άτομο που έχει φάει προηγουμένως τροφή, στην οποία το αλλεργικό άτομο είναι ευαισθητοποιημένο.

Επίσης, φαρμακευτική αλλεργία μπορεί να σχετίζεται με τη σεξουαλική επαφή. Εάν η γυναίκα λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή και ο σύντροφος της είναι αλλεργικός σε κάποιο από αυτά, τότε υπάρχει το σπάνιο ενδεχόμενο ερχόμενος σε επαφή με τα κολπικά υγρά να εμφανίσει αντίδραση

Οι επιπτώσεις

Η πιο σημαντική επίπτωση είναι η ψυχολογική επιβάρυνση και η δραματική μείωση της ποιότητας ζωής που επέρχονται στα άτομα με αλλεργικές αντιδράσεις σχετιζόμενες με τη σεξουαλική επαφή, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζονται και οι βιολογικοί κίνδυνοι.

Μία άλλη σοβαρή επίπτωση είναι η αδυναμία εγκυμοσύνης. Στη περίπτωση αυτή υπάρχει σήμερα η εναλλακτική λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Από το 1984 έχει εφαρμοσθεί επιτυχώς η τεχνική απευαισθητοποίησης στο σπέρμα, είναι όμως επίπονη και ψυχοφθόρος διαδικασία για το ζευγάρι (αλλά και για το γιατρό) και πρέπει να γίνεται πάντοτε σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Πηγή: www.cosmedic.gr