"Ω3": Ο "φύλακας - άγγελος" κατά την κύηση

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Σύμφωνα με μελέτες τα ω3 τρόφιμα προλαμβάνουν μια σειρά προβλημάτων, που μπορούν να δημιουργηθούν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συγκεκριμένα έχει παρατηρηθεί ότι η λήψη ω3 μειώνει τις πιθανότητες για προεκλαμψία, μια σοβαρή επιπλοκή που σχετίζεται με την υψηλή πίεση,  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης παίζει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του εμβρύου βοηθώντας στο σχηματισμό του εγκεφάλου, στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και στη διαμόρφωση των αμφιβληστροειδών. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προστίθεται στις έρευνες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των εγκύων είναι ότι τροφές πλούσιες σε ω3 βοηθούν και στην ψυχική ανάταση των γυναικών μετά τον τοκετό με αποτέλεσμα να μειώνουν τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.


Φυσικά δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε και την καλή ενέργεια και ζωτικότητα που μπορεί να νιώθει μια έγκυος με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή!

Τροφές όπου βρίσκεται αρκετό ω3 είναι σε ψάρια κυρίως  ελαιούχα όπως το σκουμπρί, η σαρδέλλα, η ρέγγα, ο σολομός, οι αντσούγιες αλλά και ο φρέσκος τόνος. Χρειάζεται πάντως ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των ψαριών που θα καταναλώσετε.

Ακόμη εκτός από τα ψάρια υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν ω3 όπως τα αυγά, το ψωμί ολικής άλεσης, οι χυμοί καθώς και τα σκούρα πράσινα λαχανικά. Επίσης μπορείτε να παίρνετε ω3 συμπληρώματα αλλά πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με το γυναικολόγο σας ώστε να σας προτείνει, αν το κρίνει απαραίτητο συμπληρώματα διατροφής για εγκύους.

Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η οποιαδήποτε υπερβολή!
Η λέξη "ισορροπημένη" διατροφή είναι το κλειδί για μια υγιή εγκυμοσύνη.