Το σπέρμα δεν επηρεάζεται από τις "κακές συνήθειες"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Δεν φταίει το lifestyle σας για την ποιότητα του σπέρματος

Το κάπνισμα και το ποτό επηρεάζουν ελάχιστα την ποιότητα του σπέρματος, όπως υποστηρίζει νέα μελέτηπου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα " Human Reproduction".


Όλα όσα γνωρίζαμε ως αποτρεπτικά για την γονιμότητα σήμερα καταρίπτονται καθώς

Βέβαια το να αποφεύγει κανείς τις κακές συνήθειες είναι πάντα μια ιατρική συμβουλή καλής υγιείας.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σέφιλντ και του Μάντσεστερ συνέκριναν τον τρόπο ζωής 939 ανδρών με κακή ποιότητα σπέρματος με αυτόν 1.310 ανδρών με φυσιολογικό σπέρμα.

H ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε ότι υπήρχε μικρή διαφοροποίηση ως προς την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων μεταξύ των ασθενών που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και αυτών που έκαναν 20 τσιγάρα ημερησίως. Επίσης ελάχιστα στοιχεία πιστοποίησαν ότι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος, η υπερκατανάλωση αλκοόλ ή η «ψυχαγωγική» χρήση ουσιών επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος.

Αυτό πρακτικά ακυρώνει την σημασία των οδηγιών που δίνουν συχνά οι γιατροί στους άνδρες για την βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής. Τελικά, πολλές συχνά επικίνδυνες επιλογές ζωής δεν παίζουν και τόσο καθοριστικό ρόλο, όπως πιστεύαμε μέχρι πρότινος», σημειώνει ο καθηγητής Andrew Povey του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ

Ο καθηγητής Allan Pacey από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ τονίζει ωστόσο ότι: «παρά τα αποτελέσματά μας, είναι σημαντικό οι άνδρες να συνεχίσουν να ακολουθούν τις συμβουλές του θεράποντος ιατρού τους, να προσέχουν το βάρος τους, να σταματήσουν το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ ή να την περιορίσουν στα λογικά όρια. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται να ‘μονάσουν’ προκειμένου να γίνουν γονείς.

Αξίζει να σημειώσουμε ωστόσο ότι αν τους αρέσουν τα στενά εσώρουχα θα ήταν μια καλή ιδέα να τα αποχωριστούν για λίγο καιρό και να προτιμούν πιο άνετα, σε περίπτωση που θέλουν να διατηρήσουν καλή ποιότητα σπέρματος.»
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας πάντως της Βρετανίας θα εξετάσει τα ευρήματα της έρευνας αλλά προς το παρόν διατηρεί ως έχουν τις συμβουλές γονιμότητας.