"Το προφίλ του ιδανικού γονέα" μέσα από τα μάτια μιας 15χρονης

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

 


 

Από την Σπυριδούλα Διαβολή, μαθήτρια Α' Λυκείου

 

 

 

 

Τα παιδιά, και ιδιαίτερα οι έφηβοι, συνηθίζουν να παραπονιούνται για την συμπεριφορά των γονιών τους, υποστηρίζοντας ότι δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έντονες διαφωνίες μεταξύ των μελών της οικογένειας, καθώς και αντιδραστικές συμπεριφορές από καταπιεσμένα παιδιά. Πώς πρέπει όμως να συμπεριφέρεται ένας γονέας στο έφηβο παιδί του και ποια όρια πρέπει να θέτει σε αυτό? Είναι, άραγε, η εμπιστοσύνη αποτέλεσμα της δικής του δουλειάς?

Η κατάλληλη συμπεριφορά που πρέπει να έχει ο κάθε γονέας, δεν εξαρτάται μόνο από τον δικό του χαρακτήρα και τρόπο σκέψης, αλλά και από την συμπεριφορά του παιδιού του. Ο γονέας συνηθίζει να κρίνει το παιδί του και να το προστατεύει στον ανάλογο βαθμό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των παιδιών με νοητικό πρόβλημα, τα οποία είναι υπερπροστατευμένα, καθώς οι γονείς ανησυχούν για αυτά. Άλλος ένας παράγοντας που οδηγεί τους γονείς σε τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι οι παρέες του παιδιού. Για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων, οι ιδανικοί γονείς πρέπει να επικοινωνούν με τα παιδιά τους. Πρέπει να αναπτύξουν τις κατάλληλες σχέσεις, έτσι ώστε το παιδί να μην αντιδρά παρορμητικά λόγω των συνεχών καυγάδων. Οι γονείς πρέπει να δείχνουν ότι εμπιστεύονται το παιδί και τις επιλογές του, για να μην του δημιουργούν ανασφάλειες. Ακόμα, χρειάζεται να του δίνουν ελευθερία, για να μπορεί ο έφηβος να επικοινωνήσει με τους συνομήλικους του, να αναπτύξει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες, να μάθει να αναλαμβάνει ευθύνες και να κατανοήσει τα δικαιώματα, καθώς και τον εαυτό του. Τέλος, παρόλο που τα παιδιά με μία πρώτη σκέψη επιθυμούν οι γονείς να μην τα ελέγχουν, εκείνοι είναι απαραίτητο να δείχνουν ενδιαφέρον, διότι με αυτόν τον τρόπο είναι δίπλα τους και τα συμβουλεύουν.

Ποια είναι τα όρια που πρέπει να θέτονται από τους γονείς στα παιδιά? Οι γονείς δεν πρέπει να θέτουν άμεσα τα όρια που θέλουν στα παιδιά. Είναι προτιμότερο να συζητούν και να βοηθούν τα παιδιά μέσα από τον διάλογο να καταλάβουν μόνα τους τι είναι σωστό για την ζωή τους. Διότι οι γονείς στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τα παιδιά χάνουν τον έλεγχο και προσπαθούν να επιβάλλουν τις αποφάσεις τους και όχι να συναποφασίσουν με αυτά. Εάν τελικά οι γονείς καταφέρουν να συνομιλήσουν με τα παιδιά, θα καταλάβουν τι ζητούν εκείνα από τον ιδανικό γονέα. Επομένως, τα παιδιά θα νιώσουν σημαντικά και θα μάθουν να λύνουν και να συζητούν τα προβλήματα τους.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ του γονέα και του παιδιού είναι καθαρά αποτελέσματα της σχέσης που δημιουργείται μεταξύ τους. Ο γονέας, ως μεγαλύτερος, σοφότερος, και με περισσότερη εμπειρία στη ζωή, χρειάζεται να καθοδηγήσει το παιδί και να του εμπνεύσει εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη χρειάζεται πολύ δουλειά, για να καταφέρει τελικά να χτιστεί και σωστή συντήρηση, για να διατηρηθεί, όπως και ένα σπίτι. Επομένως, οι γονείς είναι εκείνοι οι οποίοι πρέπει με υπομονή να εμπιστευτούν πρώτοι τους καθόλου υπομονετικούς και αυθόρμητους εφήβους, για να τους δώσουν το σωστό παράδειγμα προς μίμηση.

Συμπερασματικά, η σωστή συμπεριφορά ενός γονέα προς το παιδί του, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και τα σωστά όρια στο παιδί μετά από διάλογο είναι το κλειδί για την επικοινωνία που θα οδηγήσει σταδιακά στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ γονέων και παιδιών. Έτσι, ο γονέας θα καταφέρει να αποτελέσει το ιδανικό πρότυπο και θα γίνει αποδεκτός από το παιδί του.

Σπυριδούλα Διαβολή


Η Σπυριδούλα μας έστειλε το κείμενο της σε συνεργασία με την καθηγήτρια της. Την ευχαριστούμε πολύ και περιμένουμε να δημοσιεύσουμε και τα δικά σας κείμενα. Στείλτε μας γραπτά των παιδιών σας (όλων των ηλικιών) στο  zoik@all4mama.gr  ή στο info@all4mama.gr και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε.