Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο με τα παιδιά σας!

Δημοσιεύθηκε στις

Από τη Στέλλα Παπαδάκη

Συγκεντρώσαμε για εσάς τις καλύτερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για να περάσατε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο, εκτός σπιτιού, με τα παιδιά σας.


Helexpo

Μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισαν στη Θεσσαλονίκη, οι γιγάντιοι δεινόσαυροι έρχονται στην Αθήνα. Χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να ταξιδέψουν στα προϊστορικά χρόνια. Ο τρομακτικός Ρεξ, ο αλλόκοτος Τρικέρατος, ο διπλόσαυρος και όλη η παρέα, κατηφορίζει στην Αθήνα στο μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο της Helexpo στο Μαρούσι.

Από τα μέσα Οκτωβρίου και μέχρι τις 6 Ιανουαρίου του νέου έτους μικροί και μεγάλοι θα ζήσουν ένα ταξίδι στο χωροχρόνο καθώς τα τεράστια ρομποτικά εκθέματα, οι κινήσεις, τα χρώματα, οι υφές, οι ήχοι, αλλά και η ατμόσφαιρα του χώρου, τους δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σε πραγματικό χρόνο στην προϊστορική εποχή, όποτε και ζούσαν τα εντυπωσιακά ζώα.

Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο με τα παιδιά σας!

Μη χάσετε την ευκαιρία να ξεναγηθείτε στο χώρο και να δείτε τους γιγαντιαίους δεινόσαυρους να «ζωντανεύουν» ενώ πολλές εκπλήξεις θα κάνουν τη βόλτα σας μαγική.

Για περισσότερες πληροφορίες: 210 61 68 458.

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα έως Πέμπτη: 09:00  – 13:00, Παρασκευή: 09:00  – 13:00 & 17:00 – 21:00

Σάββατο: 11:00  –  21:00, Κυριακή: 11:00 – 19:00 *τελευταία είσοδος στο πάρκο 50 λεπτά πριν το κλείσιμο.

Τιμές Εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 8€/άτομο.

Οικογενειακό (2 γονείς με 2 παιδιά): 26€.

Οικογενειακό (3μελής οικογένεια): 21€.

Άνεργοι (μόνο Παρασκευή με επίδειξη κάρτας ανεργίας): 4€.

Παιδιά κάτω των 3 ετών: ΔΩΡΕΑΝ.

Μουσείο Συναισθημάτων

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «Η Ζήλια μέσα από μια ιστορία!» για παιδιά και εφήβους από 10-15 χρονών και ενήλικες μαζί.

  • Ποιoς συνάντησε τη ζήλια και δεν τη φοβήθηκε;
  • Ποιoς συνάντησε τη ζήλια και δεν φοβήθηκε τον εαυτό του;
  • Ποιoς δε συναντά τη ζήλια ποτέ του;
  • Ποιoς συναντά τη ζήλια μόνο στο διπλανό του;
  • Ποιoς συναντά τη… πως την είπαμε;

Ο γέρο μάγος λέει ότι η ζήλια έχει δύναμη μαγική και μπορεί να φωτίσει…

Ώρα: 13:00-14:00.

Κόστος συμμετοχής: 8 €

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου θα γίνει το εργαστήριο «Η Ζήλια πίσω από το Θυμό!» Θυμός + x = Ζήλια, για παιδιά & εφήβους από 10-15 χρονών και ενήλικες μαζί.

Για να βρούμε τη σχέση που έχει η ζήλια με το θυμό θα ανακαλύψουμε ποιος είναι ο άγνωστος χ. Τα στοιχεία μας περιμένουν στην έκθεση του μουσείου.

Ώρα: 13:00-14:00.

Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ

Πληροφορίες: Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, 117 41 Φιλοπάππου, τηλ. 210 9218329.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 έως 5 ετών) μαζί με τους γονείς τους θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Από μήλο... σε μήλο, ξεχωριστές ιστορίες αλλά και μυστικά!».

Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο με τα παιδιά σας!

Στη μηλιά τη φορτωμένη, μία κάμπια ανεβασμένη. Να ξέρετε! Είναι μηλογυρισμένη! Ένα σπίτι έχει φτιάξει και είσαστε προσκεκλημένοι… μην το φάτε προσοχή! Έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί! Η Εύα παραπλανημένη και η Χιονάτη κοιμισμένη… Παιχνίδια σας περιμένουν πολλά, βγαλμένα από της φίλης μας τις ιστορίες και τα μυστικά! Και αφού τελειώσουν όλα αυτά, το μήλο θα φάμε, που είναι λιχουδιά!

Έχεις αναρωτηθεί πόσες ιστορίες και πόσα διαφορετικά παιχνίδια έχουν πρωταγωνιστή… ένα μήλο; Στη μηλιά τη φορτωμένη θα ανακαλύψουμε μαζί το μήλο της Εύας και του Αδάμ, της Χιονάτης, αλλά και του Γουλιέλμου Τέλου! Κι αν νομίζεις πως είναι μόνο αυτά τότε είσαι γελασμένος!

Ώρα: 11:30-12:40.

Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα).

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου θα γίνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί αρωματοποιοί», για παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές έως Γ’ δημοτικού.

Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο με τα παιδιά σας!

Τρεις σταγόνες φαντασία, καλή διάθεση και ένα μείγμα από τα αγαπημένα μας λουλούδια και μπαχαρικά φτάνουν για να γεμίσουν με αρώματα τον «Ελληνικό Κόσμο». Δημιουργούμε το δικό μας άρωμα και ταξιδεύουμε στις πιο όμορφες μυρωδιές της ιστορίας.

Ανακαλύπτουμε την τέχνη της αρωματοποιίας που γεννήθηκε στα αρχαία χρόνια και αξιοποιούμε υλικά και εργαλεία, τεχνικές και μυρωδιές και δημιουργούμε τα δικά μας αρώματα.

Ώρα: 12:30-14:00.

Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ.

Πληροφορίες: Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγματοποιούνται ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 ετών, κάθε Σάββατο και Κυριακή και ώρα 10:00-10:50 και για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-3 ετών, κάθε Σάββατο και Κυριακή και ώρα 11:10-12:00.

Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 24 Νοεμβρίου θα γίνει το πρόγραμμα «Χρωματομπερδέματα».

Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο με τα παιδιά σας!

 

Ποια είναι τα βασικά χρώματα; Ποιους συνδυασμούς μπορούν να δημιουργήσουν; Με ποιον τρόπο μπορούμε να συνδυάσουμε με τα σχήματα;

Τα παιδιά και οι συνοδοί τους διακρίνουν και εντοπίζουν τα τρία βασικά χρώματα στα αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου. Παίζουν και πειραματίζονται με αυτά και με εργαλείο ένα πινέλο τα ανακατεύουν και δημιουργούν μια από τις πρώτες τους ζωγραφιές.

Επίσης την Κυριακή 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η δράση «Παιχνίδια με το σώμα μου».

Τι είναι αυτό που ξεκινάει από το κεφάλι και φτάνει μέχρι τις πατούσες; το σώμα μας! Πώς θα περάσω κάτω από μία γέφυρα; Μπορώ να ανέβω επάνω σε ένα κουτί; Πώς θα ισορροπήσω επάνω σε ένα μαξιλάρι;

Παιδιά και συνοδοί συμμετέχουν από κοινού σε παιχνίδια και κινήσεις με το σώμα τους και ανακαλύπτοντας τις διάφορες δυνατότητές του σε σχέση με το χώρο και τα αντικείμενα γύρω τους.

Κόστος συμμετοχής: 10 € (για 1 ενήλικα και 1 παιδί).

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγματοποιεί ακόμη προγράμματα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων.

Πρόγραμμα

Σάββατο 24 Νοεμβρίου

11:15 – 12:00: «Ο Πυθαγόρας στην Αρχιτεκτονική», για όλη την οικογένεια

Αξιοποιούμε το έκθεμα του Πυθαγόρα για ένα πρωινό ξύπνημα στο Μουσείο. Ανακαλύπτουμε τα σχήματα που υπάρχουν μέσα σε αυτό και στη συνέχεια ανακαλούμε μνήμες από τη γειτονιά μας. Πειραματιζόμαστε με ανακυκλώσιμα υλικά και δημιουργούμε τη γειτονιά των …σχημάτων.

12:15 – 13:00 «Συμμετρία με το τρία και όχι μόνο», για οικογένειες με παιδιά 3-4 χρόνων

Συμμετρία με τα σχήματα και με το σώμα μας. Συμμετρία σε δύο ή τρεις διαστάσεις.. Ελάτε να ανακαλύψουμε τη συμμετρία στη ζωή και τη φύση.

13:15 – 14:00 «Το Τάνγκραμ στην τσάντα μου», για όλη την οικογένεια

Ένας μαθηματικός μάς προτείνει με ποιον τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τον χρόνο. Δημιουργούμε το δικό μας τάνγκραμ και η γεωμετρία γίνεται παιχνιδάκι…

14:15 – 15:00 «Ένα θεώρημα πέρα από τα τετράγωνα», για παιδιά 7-12 χρόνων.

Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο με τα παιδιά σας!

Φτιάχνουμε παιχνίδια τσέπης με το Θεώρημα του Πυθαγόρα και ανακαλύπτουμε πόσα ακόμα σχήματα μπορούν να παίξουν με τις θεωρίες του μεγάλου μαθηματικού, Πυθαγόρα.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου

11:15-12:00 «Γλυκά χαιρετίσματα!», για όλη την οικογένεια

Αποτυπώνουμε τα χαιρετίσματα μας με τον πιο νόστιμο και δημιουργικό τρόπο. Εσείς σε ποιον θα στείλετε γλυκά… χαιρετίσματα;

12:15-13:00 «Σσσς! Μην πεις λέξη!», για όλη την οικογένεια

Πώς μπορώ να επικοινωνήσω χωρίς να βγάλω μιλιά; Τι αποκαλύπτουν για τις σκέψεις μου τα χέρια μου ή τα μάτια μου. Τι καταλαβαίνει κανείς από τον τρόπο που στέκομαι; Ελάτε να ανακαλύψουμε τη γλώσσα που μιλάμε με… το σώμα!

13:15-14:00 «Ο μυστικός κώδικας», για παιδιά 7-12 χρόνων

Με ποιους διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να πούμε ένα μυστικό; Τι είναι ο οπτικός τηλέγραφος; Τα κορακίστικα; Τα σήματα μορς; Χρησιμοποιούμε χυμό λεμονιού, βιβλία, χαρτόνια και άλλα υλικά, καθώς και τη φαντασία μας και δημιουργούμε έναν κώδικα επικοινωνίας αποκλειστικά για εμάς!

14:15-15:00  «Χαίρετε!», για όλη την οικογένεια

Πώς χαιρετιούνται οι Εσκιμώοι; Οι Ιάπωνες; Οι Μαορί στη Νέα Ζηλανδία;

Ο τρόπος που χαιρετάμε αποκαλύπτει στοιχεία από τον πολιτισμό μας. Ας γνωρίσουμε λοιπόν, τον κόσμο μέσα από μία χειραψία… ή όχι μόνο;

Κόστος συμμετοχής ανά πρόγραμμα: 5 € για κάθε παιδί και 2 € για κάθε ενήλικα.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄17-19, 106 75 Aθήνα, Τ. 2103312995, www.hcm.gr.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το βιωματικό εργαστήριο για παιδιά 5–8 ετών με τίτλο «Το φως στην Τέχνη και την επιστήμη».

Έχετε αναρωτηθεί πως το φως επηρεάζει την Τέχνη; Έχετε παρατηρήσει την πορεία του φωτός στο χώρο; Ένα εργαστήριο που θα ανακαλύψετε τα μυστικά του φωτός στις Φυσικές Επιστήμες και θα ανακαλύψετε έργα τέχνης με βάση τις αρχές των Φυσικών Επιστημών.

Ώρα: 11:00-12:30

Κόστος Συμμετοχής: 15€

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου θα γίνει μία «Διαφορετική βόλτα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης» για παιδιά 4-8 ετών.

Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο με τα παιδιά σας!

Μία διαφορετική βόλτα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης που θα ξεκινήσει από τον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας, την οδό Τριπόδων και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, όπου ο Παρθενώνας στο λόφο της Ακρόπολης φαντάζει στα μάτια των παιδιών σαν κάστρο ιπποτών. Η Σοφία, η κουκουβάγια, μία απ’ τις πολλές που ζουν από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα στη γειτονιά της Πλάκας, θα βοηθήσει τα παιδιά να ξετυλίξουν τους μύθους και να ανακαλύψουν την ιστορία που κρύβουν τα αρχαία μνημεία της πόλης.

Πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης τα παιδιά με τη βοήθεια της κουκουβάγιας Σοφίας, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις ιστορίες που κρύβουν σημαντικά εκθέματα του μουσείου όπως είναι ο Τρισώματος, ο Μοσχοφόρος, οι Καρυάτιδες, η Μέδουσα, ο Ιππέας, η Σφίγγα και τόσοι άλλοι θησαυροί του μουσείου. Η κουκουβάγια θα βοηθήσει ακόμα τα παιδιά να φανταστούν τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων, τα υλικά, τα χρώματα, την τέχνη και τη φιλοσοφία τους!

Φτάνοντας στο Μουσείο θα ακολουθήσουμε συγκεκριμένη διαδρομή, όπου θα σταματήσουμε σε επιλεγμένα εκθέματα και μέσα από μικρές δράσεις η ομάδα θα ενεργοποιηθεί και θα φωτίσουμε λίγο παραπάνω αυτό που κάθε μνημείο έχει να πει στα παιδιά που σήμερα επισκέπτονται το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Έξω από το μουσείο θα χαρούμε όλοι μαζί τον αττικό ουρανό και το κάθε παιδί θα φτιάξει τη δική του κούκλα-κουκουβάγια!

Ώρα: 11:30-13:00

Κόστος Συμμετοχής: 15€ (στην τιμή δεν περιλαμβάνεται το εισιτήριο εισόδου για τους ενήλικες στο Μουσείο της Ακρόπολης).

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου θα γίνει το βιωματικό εργαστήριο «Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει ν’ αλλάξει χρώμα, της Orianne Lallemand», για παιδιά 2-4 ετών.

Ο αγαπημένος λύκος των παιδιών είναι σε ένα μεγάλο δίλημμα και οι μικροί μας φίλοι καλούνται να τον βοηθήσουν. Ένα εργαστήρι για την αποδοχή του εαυτού μας, γεμάτο χρώματα και δημιουργίες.

Ώρα: 12:00-13:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το βιωματικό εικαστικό εργαστήριο με τίτλο «Το Πάντα Ντράμερ», Άντυ Γουόρχολ, για παιδιά 4-7 ετών.

Ένα πάντα μας υποδέχεται παίζοντας ένα τύμπανο και μας περιμένει να παίξουμε μουσική όλοι μαζί και να ζωγραφίσουμε τα δικά μας, όπως έκανε ο Άντυ Γουόρχολ.

Ώρα: 12:00-13:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου θα γίνει το εργαστήριο για βρέφη 18–28 μηνών με στοιχεία messy και sensory play με τίτλο «Χειροποίητες κατασκευές με κεντρικό θέμα τα χρώματα».

Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο με τα παιδιά σας!

Βασισμένοι στη Μοντεσσοριανή φιλοσοφία «Βοήθησέ με να το κάνω μόνος μου», βρισκόμαστε «πίσω» από το παιδί, για ό,τι χρειαστεί, σε ένα εικαστικό εργαστήριο, αφιερωμένο στους μικρούς μας φίλους. Τα παιδιά δημιουργούν με ασφαλή υλικά, τη δική τους χειροτεχνίας.

Ώρα: 11:00-12:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου θα γίνει ακόμη το πολυθεματικό εργαστήριο για παιδιά 3-5 ετών με τίτλο «Πολυπολιτισμικό μουσικό ταξίδι».

Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο με τα παιδιά σας!

Μουσικές από όλο τον κόσμο, που παίρνουν μορφή μέσα από το παιχνίδι. Ελάτε να κατασκευάσουμε παρέα, αυτοσχέδια μουσικά όργανα και να αποτυπώσουμε στο χαρτί, κάθε αγαπημένη μας μουσική.

Ώρα: 12:00-13:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Πληροφορίες: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα, τηλ. 2103250341.

Η παράσταση της εβδομάδας

«Οι περιπέτειες της Ουράνιας»

Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο με τα παιδιά σας!

Ένα διαδραστικό θεατρικό έργο που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 7 ετών και πραγματοποιείται στο Τεχνοχώρο Εγροτάξιον.

Η παράσταση προβάλλει στα παιδιά αξίες όπως είναι η αγάπη, η φιλία και η αλληλοβοήθεια, μέσα από παραμυθένιες εικόνες. Επιπλέον, πολύ σημαντικό ρόλο κατέχει στο παραμύθι και η προστασία του περιβάλλοντος, η οποία κατακτάτε μέσα από θεατρικά παιχνίδια.

Λίγα λόγια για το έργο:

Μια φορά κι έναν καιρό στο σκοτεινό σύμπαν περιπλανιόταν ο πιο μικρός πλανήτης που θα μπορούσε ποτέ κανείς να συναντήσει, γεμάτος φωτεινές χρυσαλίδες γύρω του. Εκατομμύρια χρόνια αργότερα, στον πλανήτη αυτό, γεννήθηκε ένα κοκκινομάλλικο κορίτσι. Το όνομα της ήταν Ουράνια και είχε όλες τις χάρες του πατέρα της, του Ουρανού . Μητέρα της ήταν η Γη, όμως δεν τη γνώρισε ποτέ . Είχε ακούσει από τον πατέρα της όμορφες ιστορίες, πριν αποφασίσουν να χωρίσουν οι γονείς της. Ο Ουρανός με την Γη. Ο καιρός περνούσε και η Ουράνια μεγάλωνε, είχε γίνει πλέον ένα όμορφο κορίτσι μόλις 16 χρονών. Τα μαλλιά της ήταν τόσο μακριά που απλώνονταν στα κάτασπρα σύννεφα καθώς μικρές αστροφεγγιές τη χτένιζαν. Κάθε πρωί τραγουδούσε το αγαπημένο της τραγούδι. Μια μέρα ένα αγόρι, ο Πέτρος κατά τη διάρκεια της καθημερινής του βόλτας είδε τα μαλλιά της Ουράνιας να κρέμονται από τον γαλανό ουρανό και με ένα σάλτο βρέθηκε πάνω τους. Αυτή η μέρα έμελλε να αλλάξει την καθημερινότητα της, για πάντα...

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στη 13:00 το μεσημέρι.

Διάρκεια παράστασης: 60-70 λεπτά

Εισιτήριο: 7 ευρώ

Τεχνοχώρος Εργοτάξιον, Διογένους 1, Άγιος Δημήτριος (δίπλα στο μετρό της Δάφνη) Έξοδος Στριγγάρη/Αγίου Δημητρίου, τηλ. 6983930220.

Η ταινία της εβδομάδας

Ραλφ Εναντίον Ίντερνετ

Έχοντας βαρεθεί να παίζει μια ζωή τον κακό, ο Ράλφ απέδρασε πριν από μισή δεκαετία από το ηλεκτρονικό παιχνίδι του και ξεκίνησε ένα επικό animated ταξίδι στον κόσμο των video game. Ο καταστροφέας Ράλφ λοιπόν και η πάντα ανήσυχη φίλη του, Βανελόπη θα ρισκάρουν ένα απίθανο ταξίδι στον κόσμο του διαδικτύου, αναζητώντας ένα ανταλλακτικό για να σώσουν το Sugar Rush, το βιντεοπαιχνίδι της Βανελόπης. Στην πορεία, ο Ράλφ και η Βανελόπη θα στηριχτούν στους κατοίκους του Internet –netizens- για να τους βοηθήσουν να βρουν τον δρόμο τους, συμπεριλαμβανομένου και ενός ιντερνετικού επιχειρηματικού μυαλού ονόματι «Yesss», που είναι ο κύριος αλγόριθμος και η ψυχή του viral site «BuzzzTube».

tags:






tags: