Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Δημοσιεύθηκε στις

Από τη Στέλλα Παπαδάκη

Και αυτή την εβδομάδα το All4mama συγκέντρωσε για εσάς τις καλύτερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, για να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας.


Μουσείο Συναισθημάτων

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «Η Αυτοεκτίμηση μέσα από μια ιστορία!» για παιδιά & εφήβους από 10-15 χρονών και ενήλικες μαζί.

Η μια μάγισσα λέει «δε θα τα καταφέρεις, δε μπορείς, κοίτα τι κρατάς!». Η άλλη μάγισσα λέει «βλέπω αξία. Το αγαπάς; Σε πιστεύεις;». Το κορίτσι στέκεται πίσω από τις κόκκινες, βελούδινες, πυκνές κουρτίνες, κοιτώντας μια την αίθουσα του θρόνου μια στα χέρια της. Άραγε, θα κάνει το βήμα;

Ώρα: 13:00-14:00.

Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ (στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου).

Επίσης στο χώρο του Μουσείο πραγματοποιείται η διαδραστική έκθεση «Στο Παλάτι του Θυμού!» για παιδιά και εφήβους από 5-15 χρόνων και ενήλικες. Κάθε Σαββατοκύριακο οι έφηβοι και οι ενήλικες μαζί, μπορούν να παίξουν και να εξερευνήσουν τη διαδραστική έκθεση του μουσείου!

Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Να γνωρίσουν καλύτερα το συναίσθημα του θυμού και να ανακαλύψουν δημιουργικούς τρόπους για να αντιμετωπίζουν τη ζωτική του ενέργεια!

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 10.00-13.00.

Εισιτήριο για την έκθεση: 4 ευρώ

Πληροφορίες: Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, 117 41 Φιλοπάππου, τηλ. 210 9218329, www.mce.gr.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 ετών, κάθε Σάββατο και Κυριακή και ώρα 10:00-10:50 και για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-3 ετών, κάθε Σάββατο και Κυριακή και ώρα 11:10-12:00.

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα «Χρωματιστές μάσκες».

Γεμάτος χρώματα ο κόσμος γύρω μας, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, μπλε…. Ανακαλύπτουμε τα χρώματα  στη φύση, επάνω μας, γύρω.  Πειραματιζόμαστε με διαφορετικά υλικά και ζωγραφίζουμε πολύχρωμες μάσκες για το δωμάτιό μας.

Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα «Ξεκινάω-σταματάω».

Ξεκινάμε και σταματάμε με τον ήχο της μουσικής, αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας, ελέγχουμε τις κινήσεις μας και δημιουργούμε με χρωματιστές γραμμές το δικό μας σχέδιο.

Κόστος συμμετοχής ανά πρόγραμμα: 10€ (για 1 ενήλικα και 1 παιδί).

Επίσης στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγματοποιούνται προγράμματα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων.

Πρόγραμμα

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

11:15 – 12:00 «Εγώ… αλλιώς!», για όλη την οικογένεια

Τι σχήμα έχει η μύτη μας; Τι χρώμα έχουν τα μάτια μας; Τι γεύση τα μαλλιά μας; Ψωμί, τυρί και πολύχρωμα λαχανικά μεταμφιέζονται στο πιο λαχταριστό πορτραίτο του κόσμου! Καλή μας όρεξη!

12:15 – 13:00 «Μια μάσκα ζωο… ντανή!», για οικογένειες με παιδιά 3 έως 4 χρόνων

Ποιο είναι το αγαπημένο σου ζώο; Ψάξε να το βρεις στη συλλογή με τα ζώα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Κι έπειτα; Θα τα κατασκευάσουμε και θα τα ζωο… ντανέψουμε!

13:15 – 14:00 «Ας αρχίσουν οι αποκριάτικοι χοροί!», για οικογένειες με παιδιά 3 έως 6 χρόνων

Με ποιους διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να κουνήσουμε τα χέρια μας και τα πόδια μας; Γνωρίζουμε, ονοματίζουμε τα μέλη του σώματός μας και χορεύουμε σε ρυθμούς… Αποκριάς! In English, please!

Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

14:15 – 15:00 «Στ΄άρματα! Στ΄άρματα για την αποκριά!», για όλη την οικογένεια

Ακούσατε! Ακούσατε! Το καρναβάλι των άχρηστων υλικών περνάει από το Παιδικό Μουσείο! Ελάτε να δημιουργήσουμε τα πιο ευφάνταστα  άρματα της δικής μας παρέλασης με χαρτόκουτες, καπάκια, υφάσματα, χρώματα, κι εμάς… οδηγούς!

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

11:15 – 12:00 «Κέικ …μασκέ», για όλη την οικογένεια

Βούτυρο, κακάο, ζάχαρη, αλεύρι και αβγό, ανακατεύονται, μεταμφιέζονται και είναι έτοιμα για (γ)αστρονομικό ξεφάντωμα!

12:15 – 13:00  «Φυσώντας αποκριάτικες μουσικές…», για οικογένειες με παιδιά 4 έως 6 χρόνων

Δυνατά, σιγά, γρήγορα, αργά, αντικείμενα πολλά παίζουν ρυθμικά. Με απλά υλικά κατασκευάζουμε πρωτότυπα μουσικά όργανα και με εργαλείο την αναπνοή μας παίζουμε μουσική στο δικό μας αποκριάτικο πάρτι!…

13:15 – 14:00 «Αστεία γυαλιά», για οικογένειες με παιδιά 3 έως 4 χρόνων

Γυαλιά εδώ, γυαλιά εκεί, γυαλιά και παραπέρα! Γυαλιά – πεταλούδα, γυαλιά – δράκος, γυαλιά και άλλα γυαλιά, αστεία και παράξενα για την Aποκριά!

Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

14:15 – 15:00 «Εγώ… αλλιώς!», για οικογένειες με παιδιά 3 έως 12 χρόνων

Τι σχήμα έχει η μύτη μας; Τι χρώμα έχουν τα μάτια μας; Τι γεύση τα μαλλιά μας; Ψωμί, τυρί και πολύχρωμα λαχανικά μεταμφιέζονται στο πιο λαχταριστό πορτραίτο του κόσμου! Καλή μας όρεξη!

Κόστος συμμετοχής: 5€ για κάθε παιδί και 2 € για κάθε ενήλικα.

Πληροφορίες: Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄17-19, 106 75 Aθήνα, Τ. 2103312995, www.hcm.gr.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 έως 5 ετών) μαζί με τους γονείς τους θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Αλεύρι, ζάχαρη, κανέλα… τα κουλουράκια είναι τρέλα!» .

Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Πριν από πολλά πολλά χρόνια, το παιχνιδιάρικο σιτάρι ξεκίνησε ένα μαγευτικό ταξίδι από το χωράφι στην κουζίνα της γιαγιάς! Εκεί γνώρισε την ακαταμάχητη ζάχαρη αλλά και την γοητευτική κανέλα… μεταξύ τους γεννήθηκε μια γλυκιά φιλία που κρατάει γερά μέχρι τις μέρες μας… Εκεί δημιουργήθηκαν, για πρώτη φορά, παραδοσιακά κουλουράκια πλασμένα από μικρά χεράκια, πασπαλισμένα με έμπνευση, αγάπη και νοστιμάδα! Θα τα δοκιμάσετε;

Ακολουθούμε την πορεία του σιταριού από το χωράφι στην κουζίνα μας! Αξιοποιώντας αυτό τον πολύτιμο καρπό της φύσης μπορούμε να δημιουργήσουμε μαγευτικές αλλά και γευστικές λιχουδιές! Τι θα λέγατε να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε γευστικά κουλουράκια με τα ίδια μας τα χεράκια;

Ώρα: 11:30-12:40.

Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα).

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου θα γίνει το εργαστήριο «Εκπαιδεύοντας καλούς πειρατές!»,  για παιδιά νηπιαγωγείου και μαθητές έως Γ’ Δημοτικού.

Τα συστατικά για μια πετυχημένη συνταγή «πειρατή» είναι το πειρατικό καπέλο, ο ασημένιος γάντζος, μαύρο κάλυμμα στο μάτι και… διάθεση για περιπέτεια! Εμπνεόμαστε από το μαγικό πειρατικό κόσμο και συμμετέχουμε σε δραστηριότητες ετοιμότητας και γρηγοράδας!

Μπορεί ο κόσμος των πειρατών να φαντάζει παραμυθένιος στα αυτιά μας αλλά στην πραγματικότητα οι πειρατές περνούν σκληρή εκπαίδευση για να μπορέσουν να φορέσουν το διακριτικό ενός καλά εκπαιδευμένου πειρατή! Ανακαλύπτουμε μύθους και πραγματικότητες γύρω από την καθημερινή τους ζωή, περνάμε την ανάλογη εκπαίδευση και ετοιμάζουμε τα πλοία μας για μια νέα σημαντική αποστολή!

Ώρα: 12:30-14:00.

Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ.

Πληροφορίες: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Την Κυριακή 24/2 θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «Πειραχτήρια και Ψεύτες»,  για παιδιά 4-5 ετών.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψεύτης που έλεγε ψέματα πολλά και συνάντησε 40 δράκους! Ήταν κι ένας βασιλιάς που είχε αυτιά γαϊδάρου! Ήταν κι ένα μισοκοκκοράκι που έψαχνε ένα χρυσό φλουράκι! Τι απ’ όλα αυτά είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα θα το μάθετε στο αποκριάτικο εργαστήρι μας; Στη πέμπτη στάση στο μονοπάτι του μύθου συναντάμε τα πειραχτήρια και τους ψεύτες των παραμυθιών και γελάμε με τις φάρσες και τα πειράγματά τους.

Μετά, πετάμε μέχρι την Αφρική και συναντάμε διάφορες φυλές που μας αποκαλύπτουν τα μυστικά που κρύβουν πίσω από τις μάσκες τους. Τα ζώα και τα πνεύματα τους μας δίνουν έμπνευση για να φτιάξουμε τη δική μας αφρικάνικη μάσκα με χαρτόνια, νήματα, καρπούς, κουμπιά και άλλα υλικά. Αντιλόπες, λιοντάρια, ελέφαντες και ένα σωρό άλλα ζώα θα ξεπεταχθούν στο τέλος του εργαστηρίου.

Ώρα: 11:30-13:00

Εισιτήριο: €10

Την Κυριακή 24/2 θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «Graffiti..μια ιστορία αρχαία αλλά και σύγχρονη» για παιδιά 7-10 ετών.

Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Τα πρώτα γκράφιτι τα συναντάμε στην αρχαιότητα. Συνήθως ήταν  επιγραφές σκαλισμένες σε τοίχους. Το σύγχρονο γκράφιτι  εμφανίστηκε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1960.  Η νέα αυτή μορφή τέχνης απογειώθηκε στη δεκαετία του 1970, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να γράφουν τα ονόματά τους, αλλιώς «tags» σε κτίρια σε όλη την πόλη, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του '70 ξεπηδάνε μηνύματά στους τοίχους, τα τραίνα και τα πεζοδρόμια αστικών περιοχών σε όλο τον κόσμο.

Το κίνημα γκράφιτι, που θεωρείται από κάποιους  βανδαλισμός, περιλαμβάνει μερικούς εντυπωσιακούς και ταλαντούχους καλλιτέχνες, οι οποίοι με τα έργα τους κάνουν τους θεατές να σκεφτούν όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας σήμερα. Στο εργαστήριο  αυτό θα γνωρίσουμε καλλιτέχνες του δρόμου (street artists), όπως ο Jean-Michel Basquiat, ο γάλλος Blek le Rat και ο βρετανός καλλιτέχνης Banksy. Θα παίξουμε, θα φανταστούμε και θα προβληματιστούμε δημιουργώντας το προσωπικό μας, αλλά και ομαδικό “tag”. Θα φτιάξουμε stencil και θα ζωγραφίσουμε με σπρέυ σχέδια και μηνύματα που θέλουμε να μοιραστούμε με όλο τον κόσμο!

Ώρα: 11:30-13:30

Εισιτήριο: €12

Πληροφορίες: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, τηλ. 210 7294220, www.cycladic.gr.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο Αίθριο του Μεγάρου στρώθηκε και φέτος πάγος, άναψαν τα φώτα, έβαλαν μουσική και έφτιαξαν το πιο γιορτινό παγοδρόμιο της πόλης με παγοπίστα έκτασης 350 τ.μ. και προστατευτικό στέγαστρο. Ως τις 24 Φεβρουαρίου λοιπόν το παγοδρόμιο του Μεγάρου σας περιμένει να το επισκεφτείτε.

Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Ώρες: Καθημερινές: 16:00 – 23:00, Σαββατοκύριακα: 11:00 – 23:00

Εισιτήρια: 10 € για όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερο μάθημα για αρχαρίους (διάρκειας 15 λεπτών): 10 € χωρίς ραντεβού.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, www.megaron.gr, 210 7282 333.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το βιωματικό εργαστήριο «Η Μαίρη Πινέζα» των Σούλα Μητακίδου, Ευαγγελία Τρέσσου για παιδιά από 2-4 ετών.

Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Μια συναρπαστική ιστορία περιπλανήσεων και ανατροπών, με μια απρόσμενη πρωταγωνίστρια: τη Μαίρη Πινέζα. Ένα απολαυστικό ταξίδι που μυεί παιδιά στην αναγνωστική εμπειρία.

Ώρα: 12:00-13:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου θα γίνει το βιωματικό εικαστικό εργαστήριο «Το πάντα Ντράμερ», Άντυ Γουόρχολ, για παιδιά 4-7 ετών.

Σας περιμένουμε να παίξουμε διάφορους ήχους και ρυθμούς μαζί με το πάντα που παίζει τύμπανο! Θα ζωγραφίσουμε, θα φτιάξουμε το δικό μας μουσικό όργανο και θα παίξουμε μουσική όλοι μαζί!

Ώρα: 12:00-13:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου θα γίνει το εργαστήριο για βρέφη 18 –28 μηνών  με στοιχεία messy και sensory play «Απόκριες και τεχνάσματα και αστεία άσματα!».

Παιχνίδι και χορός, της τέχνης ο καημός. Παιδιά, σκυλιά, γατιά…για μπείτε στη σειρά! Ταξίδι ξεκινά, για την τρελή Αποκριά!

Ώρα: 11:00-12:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Το Κυριακή 24 Φεβρουαρίου θα γίνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φυσικών επιστημών «Χαρταετοί και Αέρας», για παιδιά 5-8 ετών.

Σε αυτό το διασκεδαστικό εργαστήριο θα ανακαλύψουμε Που υπάρχει αέρας, πως δημιουργείται, ποιες είναι οι ιδιότητες του αλλά και πως οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν τη δύναμη του αέρα για να φτιάξουν εντυπωσιακά έργα τέχνης! Τέλος με αφορμή όσα μάθαμε θα φτιάξουμε το δικό μας έργο τέχνης και ποιος ξέρει ίσως πάρουμε και το διπλό μας αυτοσχέδιο και μοναδικοί χαρταετό!

Ώρα: 11:00-12:00.

Κόστος Συμμετοχής: 15€

Το Κυριακή 24 Φεβρουαρίου θα γίνει το πολυθεματικό εργαστήριο «Kαλώς το Καρναβάλι!» για παιδιά 3-5 ετών.

Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Μέσα από δημιουργικά παιχνίδια, βασισμένα στο σώμα και την κίνηση, ταξιδεύουμε παρέα στη χώρα της Μασκαράδας! Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά…όλα για την τρελή Αποκριά!

Ώρα: 12:00-13:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια διαφορετική βόλτα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης» για παιδιά 4-8 ετών.

Το παιδί στην πόλη: 22+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Μια διαφορετική βόλτα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης που θα ξεκινήσει από τον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας, την οδό Τριπόδων και το Μουσείο Σχολικής Ζωής, όπου ο Παρθενώνας στο λόφο της Ακρόπολης φαντάζει στα μάτια των παιδιών σαν κάστρο ιπποτών! H κουκουβάγια η Σοφία, μια απ΄τις πολλές που ζουν από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα στη γειτονιά της Πλάκας, θα  βοηθήσει τα παιδιά να ξετυλίξουν τους μύθους και να ανακαλύψουν την ιστορία που κρύβουν τα αρχαία μνημεία της πόλης!

Πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης τα παιδιά με τη βοήθεια της κουκουβάγιας Σοφίας, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις ιστορίες που κρύβουν σημαντικά εκθέματα του μουσείου όπως ο Τρισώματος, ο Μοσχοφόρος, οι Καρυάτιδες, η Μέδουσα, ο Ιππέας, η Σφίγγα και τόσοι άλλοι θησαυροί του μουσείου. Η κουκουβάγια θα βοηθήσει τα παιδιά να σκεφτούν για τη ζωή των αρχαίων ελλήνων, τα υλικά, τα χρώματα, την τέχνη και τη φιλοσοφία τους!

Φτάνοντας στο Μουσείο θα ακολουθήσουμε συγκεκριμένη διαδρομή, όπου θα σταματήσουμε σε επιλεγμένα εκθέματα και μέσα από μικρές δράσεις η ομάδα θα ενεργοποιηθεί  και θα φωτίσουμε  λίγο παραπάνω αυτό που κάθε μνημείο έχει να πει στα παιδιά που σήμερα επισκέπτονται το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Έξω από το μουσείο θα χαρούμε όλοι μαζί τον αττικό ουρανό και το κάθε παιδί θα φτιάξει τη δική του κούκλα-κουκουβάγια!

Κόστος Συμμετοχής: 15€ (Δεν περιλαμβάνεται το εισιτήριο εισόδου για τους ενήλικες στο Μουσείο της Ακρόπολης)

Διάρκεια: 11:30-13:00.

Πληροφορίες: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα, τηλ. 2103250341.

tags:






tags: