Το παιδί μου έχει πεταχτά αυτάκια, τι να κάνω;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το παιδί μου έχει πεταχτά αυτάκια, τι να κάνω;Το παιδί μου έχει "πεταχτά" αυτιά, αλλά με το μακρύ μαλλί δεν θα φαίνονται.  Πρόκειται για μια πολύ λαθεμένη αντίληψη , και να είστε απολύτως σίγουροι πως θα υπάρχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στην αυτοπεποίθηση του παιδιού σας.

Τα "πεταχτά" αυτιά (αφεστώτα) είναι μια εκ γενετής δυσμορφία των πτερυγίων του αυτιού. Είναι αδύνατον να βελτιώσετε την κατάσταση αυτή βάζοντας λευκοπλάστ, υπάρχει μάλιστα και ο κίνδυνος δερματίτιδας από το υλικό που θα μένει σχεδόν μόνιμα στα αυτιά του παιδιού.


Οι γονείς των κοριτσιών εφησυχάζουν με την ιδέα πως το μακρύ μαλλί θα σκεπάζει το πρόβλημα. Είναι μύθος. Αργά ή γρήγορα καθώς τα αγόρια ή τα κορίτσια ήδη από το δημοτικό τραβούν τα μαλλιά τους προς τα πίσω, το πρόβλημα αποκαλύπτεται, προκαλώντας αμηχανία στο παιδί και ειρωνεία των υπολοίπων. Είναι άδικο όμορφα, έξυπνα παιδιά να αυτοαπομονώνονται ή να γίνονται επιθετικά για να αμυνθούν στην ειρωνεία. ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ. Ίσως εμείς οι ενήλικες να μπορούμε να βάλουμε "φρένο" στα λόγια μας, αλλά να είστε βέβαιοι πως ένα παιδί με παρόμοιο πρόβλημα, πολύ εύκολα και χωρίς ιδιαίτερη αιτία θα στοχοποιηθεί.

Η λύση είναι οπωσδήποτε χειρουργική χωρίς όμως ιδιαίτερη ταλαιπωρία του παιδιού στο νοσοκομείο. Αρμόδιοι-κατάλληλοι γιατροί είναι οι ΩΡΛ, και οι πλαστικοί χειρουργοί. Στους ενήλικες ή στους εφήβους το θέμα απλοποιείται διότι γίνεται με τοπική νάρκωση, χωρίς γενική αναισθησία. Το παιδί, την επομένη της επέμβασης επιστρέφει στις κανονικές του δραστηριότητες, με μοναδική δέσμευση να έχει ένα προστατευτικό δίχτυ καπελάκι στην εγχειρισθείσα περιοχή. Για τους προαναφερθέντες ψυχολογικούς λόγους, η επέμβαση πρέπει να γίνει το αργότερο στις τρείς πρώτες τάξεις του δημοτικού. Προφανώς και αργότερα η επέμβαση είναι εφικτή, αλλά τα αρνητικά σχόλια που θα έχει ήδη εισπράξει το παιδί, μπορεί να έχουν τραυματίσει την ευαίσθητη – σ’ αυτή την ηλικία - ψυχολογία του.