Κλάμα μωρού: Διαφέρει από χώρα σε χώρα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Νέες έρευνες σχετικά με το κλάμα του βρέφους έρχονται στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με ερευνητές σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας τα μωρά μιμούνται τη γλώσσα της μητέρας τους ακόμη και πριν από τη γέννησή τους. Οι επιστήμονες μελέτησαν το κλάμα 60 νεογέννητων και έφτασαν στο συμπέρασμα ότι τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν να διαμορφώνουν το κλάμα τους ήδη από τη μήτρα της μητέρας τους. Κάθε κλάμα είναι και διαφορετικό ανάλογα με τον τόνο της φωνής των ενηλίκων αλλά και τη γλώσσα που μιλούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νεογέννητα στη Γαλλία κλαίνε σε πιο «ψηλές νότες», ενώ στη Γερμανία το κλάμα τους  θυμίζει πιο μπάσες μελωδίες.

Παλαιότερες έρευνες  έχουν δείξει ότι τα έμβρυα κατά τους τρεις τελευταίους μήνες που βρίσκονται στην κοιλιά της μητέρας  τους μπορούν να αποστηθίσουν ήχους από τον έξω κόσμο και αγαπούν συγκεκριμένες μελωδίες στις οποίες αντιδρούν.


Σε ότι αφορά την αντίδραση των ενηλίκων στο κλάμα του βρέφους , αυτή είναι γρήγορη και άμεση, ακόμη και αν δεν πρόκειται για το δικό τους μωρό.

Σχετική μελέτη στο παιδιατρικό περιοδικό "Acta Paediatrica", σύμφωνα με τη βρετανική "Τelegraph", μετά από πειράματα σε 40 ενήλικους εθελοντές κατέληξε ότι αυτή η υπερευαισθησία και υπεραντίδραση απέναντι στο παιδικό κλάμα έχει μια πιθανή εξελικτική ερμηνεία, καθώς από την εποχή των προγόνων μας,  αναπτύχθηκε σταδιακά ένας μηχανισμός εγρήγορσης κάθε φορά που ένα μωρό και μεταδίδει το μήνυμα ότι χρειάζεται κάτι, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.  Ο ενήλικας είναι βιολογικά "προγραμματισμένος" να ανταποκρίνεται σε ένα τέτοιο "σήμα" και δεν μπορεί να το αγνοήσει ακόμη κι αν το ήθελε.