Το εξώφυλλο του περιοδικού TIME διχάζει

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Θηλασμός ναι, αλλά μέχρι πότε;

Το εξώφυλλο του περιοδικού TIME διχάζει


Μεγάλη και έντονη είναι η συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τον θηλασμό, μέχρι ποια ηλικία πρέπει να γίνεται και ποια τα οφέλη για το βρέφος και την μητέρα. Και μπορεί το εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ να προβάλλει ένα σπάνιο παράδειγμα όπου μητέρα θηλάζει το παιδί της ως τα 3 του χρόνια, οι απόψεις πάνω στο θέμα είναι πολλές και ποικίλες.

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού έτσι όπως δημοσιεύθηκαν στην μηνιαία επιθεώρηση της Ακαδημίας Αμερικανών Παιδιάτρων έχουν ως εξής:
Αν ένα βρέφος θηλάζει για αρκετούς μήνες ή μέχρι την συμπλήρωση ενός έτους, διατρέχει μικρότερο κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο, υποφέρει λιγότερο από διάρροιες, ωτίτιδες και πνευμονία καθώς το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που βοηθούν στην αντιμετώπιση μολύνσεων μέχρι το ίδιο το βρέφος να αναπτύξει δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης έχει μικρότερες πιθανότητες να υποφέρει στο μέλλον από άσθμα και να γίνει παχύσαρκο.

Οφέλη πάντως προκύπτουν και για τις μαμάδες που θηλάζουν καθώς μειώνουν έτσι τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του στήθους και των ωοθηκών.

Τα ποσοστά πάντως στην Αμερική δεν είναι ικανοποιητικά για τους επιστήμονες. Μόλις το 44% των μαμάδων θηλάζουν τα μωρά τους μέχρι τους 6 μήνες, ελάχιστες φτάνουν το θηλασμό ως τον 1 χρόνο( το ένα τέταρτο)  ενώ το πιο σύνηθες είναι ο θηλασμός να διαρκεί μόλις για τους πρώτους 2 με 3 μήνες της ζωής του βρέφους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα προτείνει την συνέχιση του θηλασμού μαζί με κανονική τροφή ακόμη και ως την ηλικία των 2 ετών κι ίσως και πιο πολύ.

Στην Ελλάδα τα στοιχεία δεν είναι πιο ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με έρευνα του 2011, το ποσοστό των μαμάδων που θηλάζουν μετά την έξοδό τους από το μαιευτήριο είναι 88% , αποκλειστικά μητρικό γάλα χρησιμοποιούν μόλις το 58% ενώ η περίοδος που διαρκεί ο μητρικός θηλασμός με δυσκολία φτάνει τους 6 μήνες.