Τι να αγοράζει απ’ το κυλικείο;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τι να αγοράζει απ’ το κυλικείο;

Ενώ έχετε όλη την καλή διάθεση να του φτιάξετε κολατσιό από το σπίτι, το μικρό σας ντρέπεται να πάει με το ταπεράκι του στο σχολείο και επιμένει αντ’ αυτού να του δίνεται χαρτζιλίκι και να παίρνει ένα σνακ από το κυλικείο. Και κάπως έτσι προκύπτει το ερώτημα: Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές που μπορεί να κάνει από το κυλικείο; Ποιο σνακ θα μπορούσε να θεωρηθεί «λιγότερο ανθυγιεινό»;


 

Η γενική σύσταση για ένα σωστό κολατσιό είναι να μην περιέχει μεγάλο ποσοστό σύνθετων υδατανθράκων, να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, να μην περιέχει πολλά λιπαρά και να είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Προτείνετε, λοιπόν, στο παιδί σας να αγοράζει από το κυλικείο:
• Ένα σάντουιτς ή τοστ με τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, αγγούρι ή μαρούλι που προσφέρει ασβέστιο, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνες -εάν το ψωμί είναι ολικής άλεσης του προσφέρει και αρκετές φυτικές ίνες.
• Ένα κουλούρι σουσαμένιο το οποίο προσφέρει καλής ποιότητας λιπαρά και το χορταίνει, μαζί με ένα χυμό.
• Οι μπάρες δημητριακών, τα μπισκότα και τα κριτσίνια ολικής άλεσης που είναι όλα καλές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β και φυτικών ινών.

 

Να θυμάστε:
Οι τυρόπιτες, οι λουκανικόπιτες, οι μπουγάτσες κ.λπ. είναι συνήθως κρυφές πηγές νατρίου (αλάτι) και λιπαρών, που είναι συνήθως κορεσμένα λιπαρά και βλάπτουν την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

 

Της Έλενας Γεμελιάρη, απαντά η Έφη Δέδε, κλινική διατροφολόγος-διαιτολόγος, BSC, επιστημονική διευθύντρια «Λόγω Διατροφής» Ά. Λιοσίων (efidede@gmail.com).