Τι είναι αυτό που κάνει τα γλυκά τόσο ακαταμάχητα στα παιδιά μας;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Γλυκιά γεύση. Τα παιδιά μας την λατρεύουν, το ίδιο και εμείς, αφού είναι η πρώτη γεύση με την οποία ερχόμαστε σε επαφή από τη στιγμή που γεννιόμαστε, καθώς και το μητρικό γάλα έχει γλυκιά γεύση. Έπειτα ακολουθεί η αλμυρή, μετά η ξινή, η πικρή και, τέλος, η πικάντικη.

 


Μικροί γλυκατζήδες

Η γλυκιά γεύση μπορεί να θεωρηθεί και ως πρόνοια από την ίδια την φύση, αφού θέλει να μας ωθήσει προς την κατανάλωση υδατανθράκων, οι οποίοι έχουν γλυκιά γεύση, είναι πηγή ενέργειας και είναι απαραίτητοι για να διατηρηθούμε στη ζωή. Πολλές φορές μάλιστα, τα γλυκά βοηθάνε στη βελτίωση της διάθεσης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενός γλυκού οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και ενδορφινών, που είναι τα φυσικά οπιοειδή του οργανισμού, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης, χαρίζουν ευφορία και δίνουν άμεση ενέργεια. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που έχουν γίνει αναφορές στην αγχολυτική δράση των γλυκών απολαύσεων.

Ωστόσο, παρόλο που μαθαίνουμε να μας αρέσει η γλυκιά γεύση, από τη γέννηση, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι μας θα γίνουμε γλυκατζήδες. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο εθισμός στα γλυκά οφείλεται κυρίως σε περιβαντολλογικούς παράγοντες.

Συχνά, ένα γλυκό προσφέρεται ως επιβράβευση. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που για να ενθαρρύνουν το παιδί τους να κάνει μια πράξη του προτείνουν σαν ανταμοιβή μια σοκολάτα ή κάποιο άλλο είδος γλυκού. Έτσι το παιδί συνδέει την απόλαυση και την ανταμοιβή για κάποιο επίτευγμα του με τις γλυκές απολαύσεις.

 

Σε ποια ηλικία μπορούμε να εντάξουμε το γλυκό στην διατροφή του παιδιού μας;

Τα γλυκά δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν στη διατροφή ενός παιδιού, αφού συνήθως περιέχουν αρκετές ποσότητες κορεσμένου λίπους και ζάχαρης και κατά συνέπεια αρκετές κενές θερμίδες, οι οποίες δημιουργούν κορεσμό στο παιδί.

Έτσι, το παιδί μπορεί για χάρη του γλυκού να περιορίσει την κατανάλωση πιο σημαντικών τροφίμων, που περιέχουν θρεπτικά συστατικά αναγκαία για την ανάπτυξή του.

Ωστόσο, μπορούμε να ξεκινήσουμε να δίνουμε γλυκό στα παιδιά μετά την ηλικία των 2 ή των 3 ετών. Όσο πιο αργά, τόσο το καλύτερο, αφού τα γλυκά προσφέρουν κυρίως ευχαρίστηση και λιγότερα θρεπτικά συστατικά.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαγορεύσουμε τα γλυκά στα παιδιά μας. Κάτι τέτοιο συνήθως επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και έχει σαν αποτέλεσμα όταν το παιδί βρίσκει γλυκά να τα καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες και φυσικά τα γλυκά να γίνονται ακόμα πιο επιθυμητά και ελκυστικά. Καλό είναι λοιπόν να περάσουμε το γλυκό στο μυαλό του παιδιού ως κάτι το συνηθισμένο.

Πολύ σημαντική είναι βέβαια και η συμπεριφορά του γονέα απέναντι στα γλυκά. Αν, για παράδειγμα, ένας γονιός καταναλώνει μεγάλες ποσότητες γλυκών για να κατευνάσει την στεναχώρια του ή τον θυμό του, είναι πολύ πιθανό το παιδί να συνδυάσει αυτήν την εικόνα και να αρχίσει να μιμείται την συμπεριφορά του γονιού.

 

Πόσα γλυκά μπορούν να φάνε τα παιδιά;

Η απάντηση σε αυτήν την πολύ συχνή ερώτηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το βάρος του παιδιού αλλά  και από το είδος του γλυκού. Ένα παιδί με φυσιολογικό βάρος, μπορεί να τρώει ένα μικρό γλύκισμα ακόμη και σε καθημερινή βάση.

Πολύ σημαντικό όμως είναι να μην αντικαθιστά το κανονικό του γεύμα με γλυκό. Μπορεί να απολαύσει το γλυκό του σαν απογευματινό σνακ. Ωστόσο, αν ένα παιδί έχει βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό, πρέπει να φροντίσουμε να το έχει στην διατροφή του δύο φορές την εβδομάδα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να του το απαγορεύσουμε.

Σημαντικό επίσης είναι να αγοράζουμε τα γλυκά σε μικρές συσκευασίες. Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να δώσουμε στο παιδί μας μια σοκολάτα των 30 γραμμαρίων, αντί για μια σοκολάτα των 100 γραμμαρίων, αφού με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσουμε τις θερμίδες, τη ζάχαρη και τα λιπαρά που θα καταναλώσει.

Τα σπιτικά γλυκίσματα, είναι ασφαλώς πιο υγιεινά, αφού περιέχουν λιγότερα λιπαρά και πολλές φορές λιγότερη ζάχαρη.

 

Μερικές επιλογές σπιτικών γλυκών που μπορεί να καταναλώσει το παιδί μας είναι:

 

  • ένα κομμάτι κέικ

 

  • 1 ποτήρι μιλκ σέικ με γάλα χαμηλό σε λιπαρά και διάφορα φρούτα

 

  • 1 μπολάκι ζελέ με φρούτα εποχής

 

  • 50 γρ. παστέλι

 

  • 50 γρ. γλυκό του κουταλιού,

 

  • Διάφορα φρούτα βουτηγμένα σε ζεστή μαύρη σοκολάτα

 

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%, 200 γραμμαρίων με λίγο μέλι

 

  • 150 γρ. ρυζόγαλο

 

Τα γλυκά πρέπει να υπάρχουν στο σπίτι, όπως κάθε άλλο είδος τροφίμου. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους γονείς ως αντάλλαγμα και ως επιβράβευση, αφού έτσι ενισχύεται η επιθυμία του παιδιού για το γλυκό.

 

Πολύ σημαντικό είναι να μην γίνεται υπερκατανάλωση, ειδικά αυτών που χαρακτηρίζονται ως «βαριά» γλυκά, επειδή  υπερφορτώνουν τα παιδιά με θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά, κατά κανόνα κακής ποιότητας.

 

Όταν υπάρχει μέτρο και ισορροπία, το γλυκό μπορεί να γίνει μια ευχάριστη απόλαυση, αρκεί να προσέχουμε την ποιότητα, την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσής του.

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.