Τα 5 οφέλη της ξένης γλώσσας στην επαγγελματική εξέλιξη του παιδιού

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι λόγοι που πρέπει κάθε παιδί να ξέρει τουλάχιστον Αγγλικά είναι πλέον πολύ σημαντικοί. Έχει παρατηρηθεί ότι οι νέοι που βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε αναζήτηση εργασίας και γνωρίζουν ξένες γλώσσες είναι σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με εκείνους που δεν γνωρίζουν ή διέκοψαν την εκμάθηση αρκετά χρόνια πριν.

Η ξένη γλώσσα είναι απαραίτητη στα περισσότερα επαγγέλματα. Δε χρειάζεται να είναι κάποιος μεταφραστής, διερμηνέας ή δάσκαλος για να πρέπει να ξέρει άριστα μια ξένη γλώσσα. Στα περισσότερα επαγγέλματα, η άριστη γνώση τουλάχιστον των Αγγλικών είναι απαραίτητη. Πολλές ελληνικές εταιρίες συνεργάζονται με εταιρίες του εξωτερικού. Ξένες εταιρίες έχουν δημιουργήσει θυγατρικές εταιρίες στην Ελλάδα με τις οποίες συνεργάζονται καθημερινά. Πλέον, ακόμα και τα emails που στέλνονται μεταξύ των εργαζομένων είναι ορισμένες φορές στα Αγγλικά, ακόμα και αν η επικοινωνία είναι αποκλειστικά μεταξύ Ελλήνων. Η αλληλογραφία, συνέδρια, σεμινάρια και ειδικές πιστοποιήσεις έχουν ως γλώσσα τα Αγγλικά.


Η ξένη γλώσσα είναι η γλώσσα της τεχνολογίας. Είτε το αντικείμενο του επαγγέλματος είναι η τεχνολογία, όπως για παράδειγμα ο προγραμματισμός Η/Υ, είτε όχι, η κατανόηση μιας ξένης γλώσσας είναι απαραίτητη για τη χρήση των εργαλείων της τεχνολογίας. Τα social media, οι μηχανές αναζήτησης στο Internet καθώς και ειδικά λογισμικά και προγράμματα που χρησιμοποιούνται πλέον ως βασικό εργαλείο σε πολλά επαγγέλματα απαιτούν πολύ καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας. Επίσης, σε αρκετά επαγγέλματα χρειάζεται διαρκής ενημέρωση από ξένες πηγές. Είτε πρόκειται για εξειδικευμένο ερευνητικό έργο είτε για διεθνή γεγονότα ή εξελίξεις σε κάποιον τομέα, η γνώση ξένων γλωσσών επιτρέπει την πρόσβαση σε υλικό σημαντικό για την εργασία ή την επαγγελματική κατάρτιση του ατόμου.

Προσφέρει επαγγελματικές ευκαιρίες σε άλλες χώρες. Η τάση της εποχής είναι η αναζήτηση εργασίας και η μόνιμη μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες. Δυστυχώς μια δεκαετία πριν δεν ήταν δυνατόν να φανταστούμε ή να προβλέψουμε την παρούσα κατάσταση σε ό,τι έχει να κάνει με την μετακίνηση ατόμων, κυρίως νέων, στο εξωτερικό. Τώρα όμως που έχουμε την πληροφορία και δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε τις αλλαγές που θα προκύψουν σε βάθος χρόνου, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τη νέα γενιά να έχει ολοκληρώσει με την εκμάθηση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας μέχρι την ενηλικίωση.

Προσφέρει ευκαιρίες για καλύτερες σπουδές. Τα ελληνικά πανεπιστήμια εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των εφήβων, κυρίως λόγω της απουσίας διδάκτρων, τουλάχιστον σε προπτυχιακό επίπεδο. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση των ατόμων που επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Μάλιστα, ενώ παραδοσιακά η Αγγλία ήταν πρώτη σε προτίμηση τόσο λόγω της πληθώρας επιλογών σε προγράμματα και πανεπιστήμια όσο και λόγω της γλώσσας διδασκαλίας, τώρα πλέον οι νέοι προτιμούν να σπουδάσουν και σε άλλες χώρες που προσφέρουν προγράμματα σπουδών στα Αγγλικά, όπως η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία και σε μικρότερο βαθμό το Βέλγιο και η Ελβετία.

Αναπτύσσει σημαντικές δεξιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας από μικρή ηλικία αναπτύσσει δεξιότητες που είναι πολύ σημαντικές στην επαγγελματική εξέλιξη του ατόμου. Πέραν της ανάπτυξης των γλωσσικών ικανοτήτων, τα άτομα που έχουν διδαχθεί μια ξένη γλώσσα έχουν αναπτυγμένη αντίληψη, συλλογισμό, δημιουργικότητα, νοητική ευελιξία καθώς και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Παρά το κόστος, οι περισσότεροι γονείς σήμερα είναι διατεθειμένοι να μειώσουν άλλα πιθανά οικογενειακά έξοδα, συνεχίζοντας να προσφέρουν στο παιδί τη δυνατότητα εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας, κυρίως της Αγγλικής. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις γονέων που αποφασίζουν να διακόψουν τη διδασκαλία, κυρίως λόγω κόστους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά είναι μικρά σε ηλικία και το πρόβλημα δεν είναι ακόμα ορατό. Ωστόσο, πριν πάρουν μια τέτοια απόφαση, καλό θα ήταν να σκεφτούν πρώτα εάν υπάρχουν τρόποι να καλυφθεί το κόστος, ώστε να μη στερήσουν από το παιδί σημαντικές ευκαιρίες στο μέλλον.

Γράφει η Σύμβουλος Καριέρας και Σπουδών και Iδρυτής της cvexcellence.gr , Άννα Ντούμα.