Τα μωρά πρέπει να «διαβάζουν» από τις πρώτες μέρες της ζωής τους

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα βιβλία αναδεικνύονται απαραίτητα «εργαλεία» για το σωστό μεγάλωμα των παιδιών και μάλιστα πρέπει να μπαίνουν στη ζωή τους από τις πρώτες μέρες της ζωή τους.

H μεγαλόφωνη ανάγνωση στα βρέφη είναι πολύτιμη, τονίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, καθώς ο εγκέφαλος αναπτύσσεται σημαντικά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωή του ανθρώπου. Το διάβασμα ενισχύσει τόσο το λεξιλόγιο των παιδιών όσο και τις δεξιότητες επικοινωνίας τους. Παράλληλα, δημιουργεί τις κατάλληλες βάσεις προκειμένου να γίνουν καλοί μαθητές όταν αρχίσουν το σχολείο.


Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, που απαριθμεί 62.000 γιατρούς μέλη. Έτσι, λοιπόν, συμβουλεύουν τους γονείς να κρατούν τα παιδιά μακριά από τις τηλεοπτικές οθόνες μέχρι να κλείσουν τα δύο και να τους διαβάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα βιβλία έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα στη ζωή των νηπίων, με τους γονείς να «εξοπλίζουν» τα παιδιά τους με smart phones και tablets.

«Δυστυχώς, η σημερινή πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε σε ανταγωνισμό με τα φορητά ψηφιακά μέσα», αναφέρει η Δρ. Αλάνα Λεβάιν και ενθαρρύνει τους γονείς να βάλουν στη ζωή τους βιβλία και να διαβάζουν συχνά στα παιδιά τους. Όπως εξάλλου υποστηρίζουν οι ειδικοί η ανάγνωση συμβάλλει και στην μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.