Τα 10 πιο συχνά "λάθη" των νέων γονέων

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το άγχος είναι κακός σύμβουλος 

Τα 10 πιο συχνά "λάθη" των νέων γονέων
Όλοι προσπαθούμε να γίνουμε οι τέλειοι γονείς για τα παιδιά μας, αλλά αυτό είναι μια ουτοπία, γιατί κανένας δεν είναι αλάνθαστος. Έχοντας στο μυαλό μας τα συνηθέστερα λάθη, ίσως αυτά που έκαναν και οι γονείς μας προς εμάς, ίσως μπορέσουμε να τα αποφύγουμε.


Πανικοβάλλεστε εύκολα

Κάποιες συνηθισμένες αντιδράσεις των μωρών μπορεί να φέρουν τον πανικό στους γονείς, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Οι παιδοψυχολόγοι λένε ότι οι νέοι γονείς αντιδρούν με υπερβολικό τρόπο σε κάποιες συνήθειες των μωρών, όπως το φτύσιμο του φαγητού ή ο εμετός. Έτσι μπορεί να χάσουν την ομορφιά της ανάπτυξης των πρώτων χρόνων. Το μόνο που χρειάζεται είναι να χαλαρώσετε….. Όλοι οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι τα μωρά είναι πολύ πιο ευπροσάρμοστα και «ελαστικά» από όσο φανταζόμαστε.

Ξυπνάτε το μωρό για να το θηλάσετε.


Οι παιδίατροι λένε πως τα μωρά τις πρώτες ημέρες ζωής του πρέπει να κοιμούνται κατά την διάρκεια της νύχτας, χωρίς απαραίτητα να ξυπνούν για θηλασμό στις τρεις ώρες από το προηγούμενο γεύμα τους. Το μητρικό γάλα είναι πιο αραιή από του εμπορίου, αλλά είναι από την άλλη δυνατό και ωφέλιμο. Άρα μπορεί και να μην νοιώσουν το αίσθημα της πείνας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το κρατάτε ξύπνιο τη μέρα για να κοιμηθεί τη νύχτα

Πολλοί γονείς νομίζουν πως αν κρατούν το μωρό τους ξύπνιο κατά τη διάρκεια της μέρας, αυτό θα κοιμηθεί περισσότερο τη νύχτα. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει, αφού αν ένα βρέφος ήταν σε εγρήγορση όλη μέρα, δύσκολα θα κατορθώσει να κοιμηθεί ήσυχα το βράδυ. Μέχρι το παιδί να γίνει ενός, περισσότερος ύπνος κατά τη διάρκεια της μέρας, ισοδυναμεί με περισσότερο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συγχέετε τα σάλια με τον εμετό.
Η διαφορά τους έχει σχέση με την συχνότητα και όχι την ένταση. Το φτύσιμο έχει τέτοια ένταση που μπορεί ακόμα και να εκτοξευθεί μέσα σε έναν χώρο. Αν ένα μωράκι υποφέρει από κάποιο γαστρεντερικό πρόβλημα, θα κάνει συχνά εμετό ανεξάρτητα από το αν και πόσο έχει φάει.

Σας ανησυχεί το παραμικρό κλάμα
Οι παιδίατροι λένε ότι το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος των μωρών  για να τραβήξουν την προσοχή. Ακόμα και αν έχουν φάει ή αν τους έχετε αλλάξει την πάνα, αυτά μπορεί να κλαίνε τόσο δυνατά σα να τους συμβαίνει κάτι τρομερό. Από την άλλη δεν πρέπει να αγνοούμε το κλάμα του γιατί είναι το μοναδικό μέσο επικοινωνίας τους μαζί μας. Θα ανησυχήσετε όμως εφόσον το μωρό σας δε μπορεί να ηρεμήσει μετά από πολλή ώρα ή αν το κλάμα του έχει να κάνει με πυρετό, κάποιο εξάνθημα ή έντονο εμετό. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Δεν τοποθετείτε σωστά το καθισματάκι του αυτοκινήτου.
Όλοι όσοι έχουν  προσπαθήσει να τοποθετήσουν βρεφικό καθισματάκι  αυτοκινήτου, ξέρουν ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία. Εφόσον έχετε επιλέξει το κατάλληλο καθισματάκι, για να είστε σίγουροι ότι το έχετε τοποθετήσει σωστά, επισκεφθείτε  το κατάστημα από το οποίο το αγοράσετε  και ζητήστε να ελέγξουν ότι βρίσκεται στην σωστή θέση.

Προμηθεύεστε ακατάλληλα  προϊόντα για μωρά.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα στο εμπόριο, κυρίως καλλυντικά, που  γράφουν «για μωρά», αλλά είναι γεμάτα τοξικές και βλαβερές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν κακό στα παιδιά.  Με λίγο παραπάνω έλεγχο και συμβουλή του παιδιάτρου, κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα να αποφευχθεί.

Πιστεύετε ότι έχει πυρετό
Σύμφωνα με τους παιδίατρους, ο πυρετός κατά τον οποίον το πρωκτικό θερμόμετρο δείχνει πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, στους τρεις πρώτους μήνες του μωρού, επιφέρει λόγο ανησυχίας. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο πυρετός που εξελίσσεται μέσα σε 24 ώρες, αμέσως αφού ολοκληρωθεί το πρώτο σετ εμβολίων. Κάποιοι γονείς, ωστόσο, χορηγούν αντιπυρετικά φάρμακα ακόμη κι αν το θερμόμετρο δείχνει πού πιο κάτω από τους 38 βαθμούς κελσίου. Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού είναι ικανό να αντιμετωπίσει μία ελαφρά λοίμωξη από μόνο του, οπότε μην βιαστείτε να του δώσετε φάρμακα.

Bάζετε σε δεύτερη μοίρα τον σύντροφό σας.
Οι ψυχολόγοι τονίζουν το πόσο σημαντικό είναι να παραμείνετε ενωμένοι με τον/την σύντροφό σας μετά την απόκτηση του παιδιού. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να επικεντρωθείτε στην φροντίδα του νέου μέλους, αλλά από την άλλη, να διατηρήσετε μεταξύ σας την αίσθηση ότι είστε ζευγάρι. Φροντίστε, λοιπόν, τις στιγμές που δεν είστε με το μωρό  να νιώσετε πάλι τρυφερότητα και φροντίδα ο ένας για τον άλλο.

Εμπιστεύεστε λάθος πηγές για γονεϊκές συμβουλές.
Οι παιδοψυχολόγοι τονίζουν ότι πολλοί νέοι γονείς αναζητούν συμβουλές σε λάθος μέρη. Η αλήθεια είναι ότι εσείς, μόνοι σας θα ανακαλύψετε το καλό για το μωρό σας. Μην εμπιστεύεστε  αυτά που ακούτε από εδώ και από ‘κει. Αν θέλετε μια επιστημονική γνώμη, μιλήστε με ειδικούς,  παιδιάτρους,  παιδοψυχολόγους, απευθυνθείτε σε ινστιτούτα και κέντρα στήριξης και συμβουλευτικής για το παιδί. Με τον τρόπο αυτό κι εμπιστευόμενοι το ένστικτό σας θα αποκτήσετε την εγκυρότερη και ασφαλέστερη πληροφόρηση