ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΙΛΟΔΟΞΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

 

 


 

 

 

 

 

Πιο φιλόδοξα, ως προς τους επαγγελματικούς τους στόχους, εμφανίζονται τα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια στις χώρες του ΟΟΣΑ, με την Ελλάδα να καταγράφει μια από τις μεγαλύτερες διαφορές στο χάσμα που χωρίζει τα δύο φύλα.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκαν ερευνητές του προγράμματος PISA του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασία και Ανάπτυξης, οι 15χρονες μαθήτριες θεωρούν πιθανότερο να ασχοληθούν με την πολιτική, τη διοίκηση επιχειρήσεων ή να λάβουν υψηλές θέσεις στη δημόσια διοίκηση σε σχέση με τους 15χρονους συμμαθητές τους που δείχνουν σαφή προτίμηση στα πολυτεχνικά επαγγέλματα και την πληροφορική. Τα κορίτσια φαίνεται επίσης να γοητεύονται από τα ιατρικά επαγγέλματα, στα οποία τα αγόρια δε δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση.Το ερώτημα που έθεσαν οι ερευνητές του προγράμματος στους 15χρονους μαθητές και μαθήτριες ήταν τι δουλειά φαντάζονταν ότι θα έκαναν στα 30 τους χρόνια.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, τα κορίτσια ονειρεύονται μια λαμπρή σταδιοδρομία σε επαγγελματικούς τομείς που προσφέρουν κοινωνικό κύρος με το μέσο όρο της διαφοράς ανάμεσα στα ποσοστά των δύο φύλων να καταγράφεται στο 11%.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία είναι οι μόνες χώρες-μέλη του Οργανισμού, στις οποίες αγόρια και κορίτσια εμφανίζουν σχεδόν ίδια ποσοστά ως προς τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες. Στην Ελβετία, τα αγόρια έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα.

Στον αντίποδα, η διαφορά ανάμεσα στο ποσοστό των ελληνίδων μαθητριών και το ποσοστό των ελλήνων μαθητών που ονειρεύονται να γίνουν βουλευτές ή να διοικήσουν επιχειρήσεις φτάνει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, το επάγγελμα του δικηγόρου είναι ανάμεσα στα δέκα πιο δημοφιλή επαγγέλματα για τα κορίτσια, όπως και τα επαγγέλματα του συγγραφέα και του δημοσιογράφου. Αντίθετα, τα επαγγέλματα αυτά έχουν πέραση στα αγόρια μόλις τεσσάρων χωρών του ΟΟΣΑ.Από την άλλη πλευρά, μόλις των 5% κοριτσιών φιλοδοξεί να απασχοληθεί στους τομείς της μηχανικής/μηχανολογίας (engineering) και της πληροφορικής όταν στα αγόρια το ποσοστό αυτό φτάνει το 18%. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των 15χρονων που δεν θα έλεγε όχι σε μια τέτοια επαγγελματική προοπτική φτάνει το 13% (19% των αγοριών και 7% των κοριτσιών).

Η δουλειά του γιατρού και συναφών επαγγελμάτων στο ιατρικό κλάδο συγκινεί μόλις το 9% των Ελληνόπουλων (μ.ο. στον ΟΟΣΑ 11%) με τα κορίτσια να εκδηλώνουν ενδιαφέρον σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τα αγόρια.

Τέλος, ένα από τα μεγαλύτερα χάσματα ανάμεσα στα δύο φύλα καταγράφεται στην εκπαίδευση, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των μελών του διδακτικού προσωπικού είναι γυναίκες. Οι διευθυντικές θέσεις, ωστόσο, καταλαμβάνονται συνήθως από άνδρες.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr