Σωστή προστασία για το ευαίσθητο δέρμα!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Σωστή προστασία για το ευαίσθητο δέρμα!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους ερεθισμούς που μπορεί να εκδηλωθούν στο δέρμα του μωρού. Ένας από αυτούς είναι η δερματίτιδα εξ επαφής που προκαλείται όταν το δέρμα έρθει σε επαφή με κάποιον παράγοντα που το ερεθίζει, όπως αφρόλουτρα, τραχιά υφάσματα, όξινοι χυμοί π.χ. πορτοκαλάδα. Μπορεί όμως να πρόκειται και για ατοπική δερματίτιδα που αφορά το 10% των παιδιών και είναι σημάδι αλλεργίας.


Είναι ατοπική δερματίτιδα;

Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στα βρέφη το πρώτο χρόνο ζωής, και στις μισές περίπου περιπτώσεις εξαφανίζεται όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία των τριών χρονών. Συχνά η ατοπική δερματίτιδα που εκδηλώνει το παιδί μπορεί να συνδέεται με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών. Δηλαδή η μαμά ή ο μπαμπάς ή και οι δύο μπορεί να υποφέρουν κι αυτοί από κάποια αλλεργία.

Τα ύποπτα σημάδια

Το παιδί παρουσιάζει δερματικά εξανθήματα που είναι κοκκινωπά, σαν τσίμπημα κουνουπιού ή ακόμα και μεγάλα σαν «πετάλες». Αν οι δερματικές βλάβες συνοδεύονται από κνησμό και εντοπίζονται σε συγκεκριμένα σημεία στο πρόσωπο ή στο σώμα αυτό αποτελεί ένδειξη αλλεργίας.

Πιο συγκεκριμένα σε παιδιά κάτω των δύο ετών το ατοπικό έκζεμα,  όπως ονομάζεται, εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο (κυρίως στα μάγουλα) και στις εξωτερικές επιφάνειες των άνω και κάτω  άκρων. Στα μεγαλύτερα παιδιά, οι ερεθισμοί εντοπίζονται στις εσωτερικές επιφάνειες των αρθρώσεων (αγκώνες, γόνατα) ενώ σε βαριές περιπτώσεις στις εξωτερικές επιφάνειες.

Πως αντιμετωπίζεται…

Δεν είναι τόσο εύκολο να ανακαλύψουμε τι προκαλεί αλλεργία στο παιδί γιατί μπορεί να ευθύνονται ταυτόχρονα πολλοί παράγοντες. Αυτό που συστήνεται είναι μέτρα πρόληψης για τη μείωση εμφάνισης των συμπτωμάτων και  εφαρμογή σωστής θεραπείας όταν αυτά παρουσιάζονται. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η θερμοκρασία στο χώρο που μεγαλώνει το παιδί δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 18-20 βαθμούς γιατί όταν το παιδί ιδρώνει το πρόβλημα επιδεινώνεται.
  • Το νερό όταν κάνει μπάνιο το παιδί να είναι χλιαρό, να μην είναι δηλαδή ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο.
  • Να χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο του παιδιού ήπια αφρόλουτρα ή υποκατάστατο σαπουνιού ειδικά για ευαίσθητο δέρμα.
  • Το σκούπισμα του παιδιού μετά το μπάνιο να γίνεται χωρίς τρίψιμο, αλλά απαλά (ταμποναριστά) με την πετσέτα.
  • Να χρησιμοποιείται μετά το μπάνιο ειδική για το ευαίσθητο δέρμα ενυδατική κρέμα που θα συστήσει ο παιδοδερματολόγος.
  • Το παιδί να ντύνεται κατά προτίμηση με βαμβακερά και κατά προτίμηση φαρδιά ρούχα που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει. Τα εφαρμοστά ρούχα θα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Όλα τα υφάσματα με τα οποία έρχεται σε επαφή το δέρμα του παιδιού π.χ. σεντόνι, κουβέρτα, παπλωματοθήκη, σκουφάκι, να είναι επίσης βαμβακερά.
  • Τα νύχια του παιδιού να είναι κοντοκομμένα ώστε να μην προκαλούνται βλάβες στο δέρμα εξαιτίας του κνησμού πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες μολύνσεων.

Στο γιατρό!

Αν οι δερματικοί ερεθισμοί επιμένουν ή η εικόνα τους επιδεινώνεται, επιβάλλεται η επίσκεψη στον παιδοδερματολόγο που θα συστήσει για την αντιμετώπιση του προβλήματος θεραπεία με κατάλληλα φάρμακα τα οποία συνήθως μπορεί να περιλαμβάνουν κρέμες κορτιζονούχες και μη, αντιϊσταμινικά για τη  μείωση του κνησμού και αντιβιοτικά σε περίπτωση επιμόλυνσης του δέρματος.

Μάθετε ότι:

  • Ένα καλό μέτρο πρόληψης για την ατοπική δερματίτιδα είναι ο θηλασμός αφού οι μελέτες δείχνουν ότι αν το μωρό θηλάσει τους τρεις πρώτους μήνες μειώνεται η πιθανότητα εκδήλωσης ατοπικής δερματίτιδας.
  • Συχνά η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να συνδέεται με τροφική αλλεργία, όπως με πορτοκάλι, φράουλες, ψάρι, αυγό, γι’ αυτό παρατηρήστε προσεχτικά τι τρώει το παιδί καθώς και τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν μετά.
  • Το στρες μπορεί να είναι επιβαρυντικός παράγοντας στην ατοπική δερματίτιδα.
  • Παιδιά με ατοπική δερματίτιδα έχουν πιο αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν στη μετέπειτα ζωής τους αλλεργική ρινίτιδα και/ή άσθμα.
  • Από τα μωρά που εκδηλώνουν έκζεμα μόνο το 10% αυτών θα έχει έκζεμα στην εφηβεία.
fthis.gr