Συμβουλές για τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το μενού των εξετάσεων και ο σωστός τρόπος μελέτης! Από τον παιδίατρο Κώστα Κομματά!

Συμβουλές για τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις!


Το απαραίτητο… μενού των φαγητών

Ξέρουμε πως τα καλά αποτελέσματα – στις επερχόμενες εξετάσεις – έρχονται ύστερα από μεθοδική δουλειά "όλης της χρονιάς".

Όμως και η διατροφή του μαθητή παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του.

Το πρωταρχικό είναι να μην ξεκινά την ήμερα του νηστικός. Οι πεινασμένοι μαθητές - υποψήφιοι, είναι περισσότερο αγχώδεις και οξύθυμοι, συγκριτικά με εκείνους που θα φάνε ένα καλό πρωινό.

Σαν καλό πρωινό εννοούμε "τροφές μυαλού" δηλαδή το γάλα, το ψωμί με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα, και τα κορν φλέικς ή τα φρούτα.

Αποφεύγουμε σοκολάτες και τηγανιτά αυγά με μπέικον όπως επίσης αποτρέπουμε το παιδί να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες τροφής. Είναι αποδεδειγμένο πως οι πολλοί υδατάνθρακες προκαλούν υπνηλία. Προτιμάμε τροφές πλούσιες σε άμυλο, δηλαδή ζυμαρικά, ρύζι και πατάτες.

Τα παιδιά- ιδίως οι έφηβοι λυκείου - συνηθίζουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ ή κόκα κόλας για "ενέργεια"!

Όλα αυτά περιέχουν καφεΐνη, χρήσιμη στο παραγωγικό διάβασμα – σε μικρές ποσότητες, αλλά επιζήμια σε υπερβολική κατανάλωση. Ταχυπαλμίες, αϋπνίες, εκνευρισμός είναι οι συνηθέστερες παρενέργειες. Γι αυτό λοιπόν οι μαθητές γυμνασίου δεν πρέπει να πίνουν καθόλου καφέ, ενώ οι μαθητές λυκείου έως 2 καφέδες την ημέρα κατά προτίμηση  " γαλλικούς "  ή "εσπρέσο" (όχι "νες-καφέ").

Απαραίτητη είναι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Αυτό το πετυχαίνουμε πίνοντας 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα (δηλαδή αδειάζοντας ένα μεγάλο μπουκάλι νερό). Πρέπει να προσέχουμε την κατανάλωση των χυμών του εμπορίου. Πολλοί έφηβοι τους χρησιμοποιούν χωρίς μέτρο για να "δροσίζονται". Οι τεχνητοί αυτοί χυμοί, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε ζάχαρη αρχικά βελτιώνουν τη συγκέντρωση του μαθητή αλλά μετά από 2-3 ώρες προκαλούν πείνα και κούραση. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να αποφεύγουμε (την ώρα του διαβάσματος) την υπερβολική χρήση σοκολάτας και γλυκών μπισκότων.

Ο σωστός τρόπος μελέτης

• Πρέπει να αποφεύγουμε τα καθημερινά ξενύχτια. Επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως μόνιμη αλλαγή του "κύκλου του ύπνου" (δηλαδή διάβασμα έως πολύ αργά το βράδυ - ύπνος την ημέρα) διαταράσσουν την ισορροπία του οργανισμού, αλλοιώνουν τις διατροφικές συνήθειες και εξασθενούν το ανοσοποιητικό "αμυντικό" σύστημα του εφήβου - μαθητή.

• Πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα – τακτικά - διαλειμματα. Μετά από μια ώρα σταθερού διαβάσματος, χρειάζονται 10 λεπτά διάλλειμα. Ο μαθητής να σηκώνεται από την καρέκλα  – γραφείο του, κάνοντας μια μικρή βόλτα στο σπίτι αποφεύγοντας απαραιτήτως σ’ αυτά τα λίγα, λεπτά ξεκούρασης να μπει στο ίντερνετ (Facebook, YouTube).

Δρ. Κώστας Κομματάς

Παιδίατρος, Θεσσαλονίκη

Τηλ Ιατρείου: +30 2310 725520

Email: kostaskomm@gmail.com (www.opediatrosmou.gr)