"Στο εργαστήρι του Γκίκα" αυτήν την Κυριακή 18/3

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

 

Εξερευνήστε το εικαστικό ιδίωμα αλλά και το συναρπαστικό εργαστήριο του Έλληνα μεγάλου καλλιτέχνη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.


Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους που διακρίθηκε και στο εξωτερικό. Εκτός από τη ζωγραφική, όπου είχε μεγάλη και πολύ σημαντική παραγωγή, ο Γκίκας ασχολήθηκε με τη γλυπτική, τη χαρακτική, τη σκηνογραφία και την εικονογράφηση βιβλίων αλλά και την κριτική τέχνης. Συνέγραψε βιβλία, άρθρα και μελέτες για την Αρχιτεκτονική και την Αισθητική, καθώς και δοκίμια για την ελληνική τέχνη. Η Ύδρα των παιδικών του χρόνων έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αισθητικής του, καθώς του επέτρεψε να συνδυάσει στοιχεία γεωμετρικού κυβισμού, αρχιτεκτονικής και φωτός. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι επηρεάστηκε βαθύτατα από το έργο του Ματίς, αλλά σημαντική ήταν, επίσης, η επίδραση των Μπρακ και Πικάσσο.

Ο Οδυσσέας Ελύτης αφιέρωσε εκτενές άρθρο στον καλλιτέχνη: «Η σύγχρονη ελληνική τέχνη και ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας», Αγγλοελληνική Επιθεώρηση, τεύχος 11, τομ. 2ος, Αθήνα, 1947. Η παρουσία του Γκίκα ως κριτικού τέχνης είναι ένα κοινό σημείο με τον Ελύτη, αφού δημοσίευσε αρκετά κείμενα για Έλληνες ποιητές, για εικαστικούς καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, Έλληνες και ξένους

Τα προγράμματα  αυτήν την Κυριακή 18/3 (12.30 μ.μ.) για γονείς και παιδιά ηλικίας 5-8 ετών αλλά και για παιδιά ηλικίας 9-13 ετών (1.30 μ.μ.)

Μουσείο Μπενάκη

Κριεζώτου 3