Σεξ & Εγκυμοσύνη!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από τον γυναικολόγο-μαιευτήρα Χάρη Χηνιάδη

H εγκυμοσύνη πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία ευκαιρία να συσφίξετε τους δεσμούς που σας ενώνουν με το σύντροφό σας.


Αυτή η περίοδος και ιδιαίτερα το τρίτο τρίμηνο, αναπόφευκτα επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού, επιφέροντας αλλαγές.

Πολλά ζευγάρια ανησυχούν πως αν κάνουν έρωτα θα επηρεάσει δυσμενώς το έμβρυο. Πολλοί γονείς φοβούνται πως το σεξ μπορεί να προκαλέσει κάποια λοίμωξη στη μήτρα και στο παιδί, αλλά με εξαίρεση την περίπτωση που ο σύντροφος έχει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, δεν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί τίποτα τέτοιο.

Το μωρό προστατεύεται από ένα βλεννώδες τραχηλικό βύσμα που σφραγίζει τον τράχηλο και τον αμνιακό σάκο. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το αγέννητο μωρό σας από την ερωτική πράξη.

Ωστόσο, αν έχετε ιστορικό αποβολών και πρόωρου τοκετού ή αν ο γυναικολόγος σας σας έχει συμβουλέψει να απέχετε, πρέπει να αποφύγετε την ολοκληρωμένη διείσδυση. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν και άλλοι τρόποι να δείξετε τρυφερότητα.

Επιπλέον η επαφή θα πρέπει να γίνεται πάντα με χρήση προφυλακτικού για την αποφυγή λοιμώξεων, αλλά επιπλέον γιατι το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες, οι οποίες μπορουν να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα.

Βρείτε λοιπόν εναλλακτικές λύσεις, καθώς υπάρχουν πλείστες άλλες στάσεις να δοκιμάσετε. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να παρατηρήσετε πως το έμβρυο αντιδρά όταν κάνετε έρωτα και είτε γίνεται πιο ζωηρό, είτε πιο ήσυχο. Οι αντιδράσεις του εμβρύου όμως δε σχετίζονται με την ερωτική πράξη, αποτελούν απλώς και μόνον αντιδράσεις στην έκκριση ορμονών.

Είναι πάρα πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο ένας σύντροφος να αισθανθεί απόρριψη από τον άλλον. Αν αισθάνεστε, πως για οποιοδήποτε λόγο, το σεξ σας απωθεί ως ιδέα, είναι σημαντικό να το συζητήσετε, να είστε σαφείς όσον αφορά το τι έχει αλλάξει μέσα σας και να εκφράσετε συγχρόνως όλα τα θετικά συναισθήματα που δεν έχουν μεταβληθεί.

Μπορεί απλώς να χρειάζεστε και οι δύο μία επιβεβαίωση της αγάπης σας