Σεξουαλική ζωή και εγκυμοσύνη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Σεξουαλική ζωή και εγκυμοσύνηΈχουν γραφτεί πολλά βιβλία για το σεξ πριν την εγκυμοσύνη, τα οποία στόχο έχουν το πώς θα μείνετε έγκυος ή ακόμη ...... το πώς θα κάνετε αγόρι ή κορίτσι. Ελάχιστα όμως έχουν γραφτεί για το σεξ στην εγκυμοσύνη.
Μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή με το σύντροφό μου στην εγκυμοσύνη;
Αν η εγκυμοσύνη είναι χωρίς προβλήματα, τότε μπορείτε να έχετε ελεύθερα σεξουαλική επαφή με το σύντροφό σας. Άρα λοιπόν θα πρέπει πρώτα να κουβεντιάσετε με το γιατρό σας το θέμα εγκυμοσύνη και σεξουαλική επαφή. Η επιθυμία για σεξουαλική επαφή στην εγκυμοσύνη ποικίλει ανάλογα με τη γυναίκα. Υπάρχουν έγκυες γυναίκες που στην εγκυμοσύνη έχουν μειωμένη επιθυμία, πιθανό λόγω των αλλαγών που υφίσταται το σώμα τους. Μερικές όμως γυναίκες όταν δεν έχουν το άγχος της αντισύλληψης , τότε έχουν αυξημένη επιθυμία για σεξ. Το ίδιο συμβαίνει στους άντρες. Άρα το σεξ στην εγκυμοσύνη είναι ένα θέμα που προσεγγίζει κάθε ζευγάρι διαφορετικά. Πολλοί γιατροί συμβουλεύουν  αποφυγή της σεξουαλικής επαφής στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γι` αυτό θα ήταν σωστό να πάρετε τη γνώμη του γιατρού που σας παρακολουθεί. Ο λόγος είναι απλός: το σπέρμα έχει ουσίες που ίσως να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα με αποτέλεσμα τον πρόωρο τοκετό.
Πιο κάτω παρατίθενται μερικοί λόγοι, για τους οποίους ο γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει μιαν έγκυο να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη: • Ιστορικό προηγούμενων αποβολών. • Ιστορικό πρόωρου τοκετού. • Πρόωρες συσπάσεις μήτρας. • Ανεξήγητη αιμορραγία από τον κόλπο. • Μικρή απώλεια αμνιακού υγρού. • Πρoδρομικός πλακούντας. Ο πλακούντας δηλαδή βρίσκεται μπροστά στο άνοιγμα που επικοινωνεί ο κόλπος με τη μήτρα. • Πολλαπλή εγκυμοσύνη.

Μπορεί η σεξουαλική επαφή να κάνει κακό στο έμβρυο;


ΟΧΙ. Το πέος δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με το έμβρυο. Το έμβρυο είναι καλά φυλαγμένο. Προστατεύεται πολύ καλά στη μήτρα μιας εγκύου. Επίσης στην είσοδο της μήτρας υπάρχουν πολλά υγρά, που δεν αφήνουν τα μικρόβια να εισέλθουν στη μήτρα μιας εγκύου.
Μπορεί ο οργασμός μιας  εγκύου  να προκαλέσει πρόωρο τοκετό;
ΟΧΙ. Οι συσπάσεις που γίνονται και τις οποίες νιώθει η έγκυος κατά τη σεξουαλική επαφή δεν έχουν σχέση με τις συσπάσεις της μήτρας κατά τον τοκετό. Αν λοιπόν η εγκυμοσύνη δεν έχει κάποιο πρόβλημα, ο οργασμός της εγκύου δεν προκαλεί πρόωρο τοκετό.

Μπορεί η σεξουαλική επαφή να προκαλέσει διακοπή της εγκυμοσύνης - αποβολή του εμβρύου;

Όχι οι αποβολές δε συσχετίζονται με τη σεξουαλική επαφή. Η συνηθέστερη αιτία είναι γενετική ανωμαλία στο έμβρυο. Μολύνσεις μπορεί να προκαλέσουν διακοπή της κύησης, αλλά συνήθως δε σχετίζονται με τη σεξουαλική επαφή.

Πρέπει να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό όταν υπάρχει σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη;

Αν έχετε σεξουαλική επαφή μόνο με το σύζυγό σας δε χρειάζεται. Αν όμως έχετε πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους τότε όπως κάθε γυναίκα, θα πρέπει να απαιτείτε τη χρησιμοποίηση  προφυλακτικού. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ίσως δημιουργήσουν προβλήματα τόσο σε εσάς όσο και στο έμβρυο.

Πόσο σύντομα μετά τον τοκετό μπορώ να έρθω σε σεξουαλική επαφή;

Εξαρτάται από τις συνθήκες του τοκετού. Αν δεν υπήρχαν επιπλοκές τότε συνήθως μια γυναίκα είναι έτοιμη περίπου ένα μήνα μετά. Είναι χρήσιμο να ρωτήσετε το γυναικολόγο σας.

 

www.paidiatros.com