Πώς διαβάζουμε παραμύθια στα μωρά μας;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πώς διαβάζουμε παραμύθια στα μωρά μας;Διαβάζοντας ένα παραμύθι στο μωρό μας το βοηθάμε, μεταξύ άλλων, να εξασκήσει την ακοή του, να αντλήσει πληροφορίες από την πολύχρωμη εικονογράφηση και να εξασκηθεί στο άκουσμα κάποιων παράξενων για εκείνο λέξεων. Του χαρίζουμε ηρεμία και δυναμώνουμε το μεταξύ μας δέσιμο. Τι θα πρέπει όμως να προσέξουμε ούτως ώστε να κάνουμε την αφήγησή μας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα (σύμφωνα πάντα με την ηλικία των μικρών μας) και να αποσπάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ευεργετικά της στοιχεία για τα μικρά μας;

Μικρά μυστικά…
Ένα είναι το σίγουρο: Σε αυτή την ηλικία το μωρό μας δεν αποζητά τόσο την αφήγηση, όσο τα χάδια και την αγκαλιά που τη συνοδεύουν. Εκτός λοιπόν από αυτή τη μικρή (αλλά σημαντική) λεπτομέρεια, μπορούμε επίσης να έχουμε στο μυαλό μας τα εξής:
• Το μωρό μας αναγνωρίζει τη φωνή μας. Την αναγνώριζε ακόμα κι όταν βρισκόταν μέσα στην κοιλιά μας. Από την ηλικία των τριών μηνών, λοιπόν, μπορούμε να αποσυρόμαστε σε ένα ήσυχο μέρος και να του διαβάζουμε μικρά παραμυθάκια.
• Βασική προϋπόθεση για μια ήρεμη πετυχημένη αφήγηση είναι ο… ακροατής μας να μην πεινάει, να μην πονάει και να μην νυστάζει γιατί, τότε, η αφήγησή μας είναι πολύ πιθανό να στεφθεί με αντιδράσεις και μπόλικη γκρίνια.
• Από τους πέντε έξι μήνες και μετά μπορούμε να επιστρατεύσουμε πλαστικά, πάνινα ή pop up βιβλία, δηλαδή παραμύθια με τρισδιάστατες εικόνες που ξεπετάγονται μέσα από τις σελίδες και λίγο αργότερα, στους εννέα μήνες, να βάλουμε τους ήχους στη ζωή του χαρίζοντάς του ένα αντίστοιχο βιβλίο γεμάτο κουμπάκια με μελωδίες, ήχους από τη φύση, φωνούλες ζώων κ.λπ.
• Μεγάλες εικόνες, μικρές λεξούλες! Αυτό το στιλ βιβλίου θα μας βοηθήσει να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του μικρού μας ακροατή ενισχύοντας ταυτόχρονα το λεξιλόγιό του.
• Τέλος, όταν διαβάζουμε ένα παραμύθι δεν ξεχνάμε να επαναλαμβάνουμε κάποιες λέξεις-κλειδιά και να απευθύνουμε διάφορες ερωτήσεις στο μικρό μας του στιλ «Βλέπεις το λουλούδι;», «Πού είναι η γατούλα;», «Πού κάθεται το σκυλάκι;» κ.λπ.