Πότε απαγορεύεται ο θηλασμός;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα οφέλη του θηλασμού είναι μεγάλα. Κάποιες φορές όμως ο θηλασμός δυστυχώς απαγορεύεται

Μια μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει αν έχει κάποια σοβαρή πάθηση, όπως αν πάσχει από aids, αν έχει προβλήματα με την καρδιά της ή κάποιο άλλο πρόβλημα στα νεφρά.


Επιτρέπεται όμως ο θηλασμός αν είναι φορέας αυστραλιανού αντιγόνου, αν δηλαδη έχει περάσει ηπατίτιδα Β και γίνει στο μωράκι ένας ορός και ένα εμβόλιο αμέσως μόλις γεννηθεί.

Επίσης απαγορεύεται στις περιπτώσεις που η μητέρα παίρνει φάρμακα κατά τη διάρκεια του θηλασμού, που μπορεί να βλάψουν το μωράκι όπως επίσης και σε όσες κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Τέλος απαγορεύεται όταν το βρέφος πάσχει από κάποια σπάνια νόσο του μεταβολισμού (γαλακτοζαιμία, φαινυλοκετονουρία). Οι παθήσεις αυτές εντοπίζονται έγκαιρα χάρη στον προγεννητικό έλεγχο που γίνεται όσο το νεογέννητο είναι στο μαιευτήριο οπότε η μητέρα ενημερώνεται άμεσα.

Όταν θηλάζετε επιτρέπεται να πίνετε λίγο καφέ. Είναι όμως προτιμότερο να αποφεύγετε τον στιγμιαίο καφέ, γιατί είναι τοξικός για το μωρό. Κάθε μωρό αντιδρά διαφορετικά στις ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα του .

Οπότε αν διαπιστώσετε ότι κάθε φορά που πίνετε καφέ το μωρό γκρινιάζει ή δεν κοιμάται καλά υπάρχει περίπτωση να οφείλεται στον καφέ που καταναλώσατε.

Ένα μεγάλο δώρο που μπορείτε να του χαρίσετε είναι να κόψετε το κάπνισμα και να το απαλλάξετε έτσι από 4000 περίπου ουσίες που περιέχει το τσιγάρο.

Τέλος ένα ποτήρι κρασί, τρεις-τέσσερις φορές την εβδομάδα δεν βλάπτει το μωρό σας γιατί ο τοξικός μεταβολίτης του αλκοόλ, η ακεταλδευδη , δεν ανιχνεύεται στο γάλα σε τόσο μικρές ποσότητες. Η μπύρα βοηθά στην παραγωγή γάλακτος αλλά προσοχή στην κατάχρηση.

Άννα Κονοβέση

Μαία- Ψυχοπροφυλάκτρια