Πώς αλλάζει το σώμα μετά την εγκυμοσύνη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Κάποιες αλλαγές στο σώμα μετά την εγκυμοσύνη είναι παροδικές ενώ κάποιες άλλες όχι. 

Με τον ερχομό ενός παιδιού στη ζωή σας τα πάντα αλλάζουν. Η καθημερινότητα σας, η διάθεση σας, η ψυχολογία σας και φυσικά το σώμα σας!


Πολλές γυναίκες αγχώνονται και θέλουν να επιστρέψουν στην πρότερη κατάσταση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς κάποιες αλλαγές στο σώμα είναι αναπόφευκτες και δυσάρεστες  και πρέπει να της υπομείνετε για ένα εύλογο διάστημα μέχρι να επανέλθετε.

Τουλάχιστον κάποιες από τις αλλαγές  που θα σας περιγράψουμε είναι παροδικές και απλά χρειάζονται το χρόνο τους, όπως και εσείς..

Πρησμένη κοιλιά

Είναι εντελώς φυσιολογικό η κοιλιά σας για ένα διάστημα να είναι αρκετά πρησμένη. Βγαίνοντας από το μαιευτήριο, θυμίζετε έγκυο 4 μηνών λόγω των υγρών που δεν έχει ακόμη αποβάλλει ο οργανισμός.Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να ξεπρηστείτε και να επιστρέψει η κοιλιά σας στο παλιό της μέγεθος. Επίσης η χαλαρότητα στην κοιλιακή χώρα είναι αρκετή , θα χρειαστούν λίγες ώρες άσκησεις την εβδομάδα για να επανέλθετε.

Μεγάλο στήθος

Το χρονικό διαστημα που θηλάζετε είναι φυσιολογικό το στήθος σας να είναι πρησμένο και να πονάει κατά διαστήματα. Επίσης θα το δείτε κάποιες φορές να πετρώνει, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να το αδειάσετε για να αποφύγετε ακόμη και την πιθανότητα μιας μαστίτιδας. Το πρόβλημα με το στήθος δυστυχώς παραμένει και αφού ολοκληρώσετε τον θηλασμό μιας και πολλές γυναίκες διαμαρτύρονται για έντονη χαλάρωση στο στήθος μετά τον αποθηλασμό.

Χαλάρωση

Σε όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης πιθανόν να νιώθατε πρηξίματα σε διάφορες περιοχές του σώματος λόγω κατακράτησης υγρών. Είναι λογικό μετά τη γέννα να βλέπετε μια εμφανή χαλάρωση στους προσαγωγούς, τα γόνατα, τα μπράτσα και την κοιλιακή χώρα. Μάλιστα κάποιες γυναίκες εμφανίζουν και ραγάδες. Δυστυχώς οι τελευταίες δεν φεύγουν παρά μόνο με λέηζερ και αυτό μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα 100%. Η χαλάρωση χρειάζεται γυμναστική και σωστή διατροφή με πολλά υγρά.

Τριχόπτωση

Σύνηθες φαινόμενο που όμως τρομάζει τις γυναίκες αφού κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είχαν συνηθίσει την πλούσια κόμη τους. Άλλωστε στην εγκυμοσύνη η τρίχα έχει μεγαλύτερο κύκλο ζωής . Η τριχόπτωση παρατηρείται συνήθως 3 έως 6 μήνες μετά τον τοκετό, αν και μερικές γυναίκες αναφέρουν τριχόπτωση ακόμα και ένα χρόνο μετά τη γέννα. Οφείλεται κυρίως στις ορμονικές μεταβολές ή στην πιθανή έλλειψη σιδήρου που παρατηρείται σε πολλές γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη, ενώ ενοχοποιείται ακόμα και το άγχος της νέας μητέρας. Αναλόγως με την περίπτωση μπορείτε να πάρετε κάποια συμπληρώματα, σε συνεννόηση πάντα με τον γιατρό σας εφόσον θηλάζετε ή να κάνετε λίγο υπομονή γιατί και αυτό θα περάσει..