Πτώση του παιδικού άσθματος με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Αγγλία

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μειώθηκαν οι εισαγωγές παιδιών με κρίση άσθματος μετά το νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους κλειστούς χώρους.
Λονδίνο

Οι εισαγωγές παιδιών με κρίσεις άσθματος στα νοσοκομεία της Αγγλίας έπαψαν να αυξάνονται και άρχισαν να πέφτουν μετά το νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Η καθαρή ατμόσφαιρα των εστιατορίων ενέπνευσε τον κόσμο να πάψει να καπνίζει και στο σπίτι, συμπεραίνουν οι ερευνητές.Πριν την καθιέρωση του αντικαπνιστικού νόμου το 2007, οι εισαγωγές παιδιών με κρίσεις άσθματος αυξανόταν με ρυθμό 2% το χρόνο, επισημαίνει η μελέτη στο Pediatrics, μια έγκυρη επιθεώρηση Παιδιατρικής.

Στο πρώτο 12μηνο μετά την επιβολή του  μέτρου, υπολογίζουν οι ερευνητές από το Ιmperial College του Λονδίνου, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12%, και την επόμενη διετία κατά περαιτέρω 6%.


Σε παρόμοια αποτελέσματα είχαν καταλήξει εξάλλου μελέτες στη Βόρειο Αμερική και τη Σκοτία, επισημαίνει η δημοσίευση.

Αιτία και αποτέλεσμα

Σε γενικές γραμμές οι μελέτες αυτού του είδους είναι δύσκολο να δείξουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο ένας παράγοντας είναι αιτία του άλλου, και δεν πρόκειται για απλή σχέση. Πολλοί άνθρωποι, για παράδειγμα, θα έκοβαν το κάπνισμα ακόμα και χωρίς τον αντικαπνιστικό νόμο, είτε για λόγους υγείας είτε λόγω της τιμής των τσιγάρων.

Το γεγονός όμως ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έπαψαν να μειώνονται αμέσως μετά την απαγόρευση του καπνίσματος, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι τα δύο φαινόμενα σχετίζονται άμεσα.

Ωστόσο ο καθηγητής Κρίστοφερ Μίλετ, επικεφαλής της μελέτης, χαρακτηρίζει μη αναμενόμενο το αποτέλεσμα. Δεδομένου ότι ο αντικαπνιστικός νόμος επικεντρωνόταν αρχικά στην προστασία των εργαζόμενων σε εστιατόρια και άλλους τέτοιους χώρους, κανείς δεν περίμενε το 2007 ότι το μέτρο θα είχε εμφανές αποτέλεσμα σε μια άλλη πληθυσμιακή ομάδα.

«Πιστεύουμε όλο και περισσότερο [...] ότι ο κόσμος βλέπει τη βελτίωση από τους αντικαπνιστικούς νόμους στους δημόσιους χώρους όπως τα εστιατόρια και θέλουν να υιοθετήσουν τα μέτρα αυτά και στο σπίτι» ανέφερε ο καθηγητής στο BBC.

Newsroom ΔΟΛ