Ποια τρόφιμα πρέπει να προσέχει μία έγκυος

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ποια τρόφιμα πρέπει να προσέχει μία έγκυος

Η εγκυμοσύνη είναι μια κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία οι διατροφικές επιλογές και συνήθειες της μέλλουσας μητέρας επηρεάζουν σημαντικά την υγεία του εμβρύου και την έκβαση της κύησης.


Η διατροφή μιας εγκύου πρέπει να χαρακτηρίζεται από κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων, προκειμένου να εξασφαλίζεται επαρκής πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, υπαρχουν ορισμένα τρόφιμα, τα οποία δε θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή της μέλλουσας μητέρας, καθώς η κατανάλωσή τους πιθανόν να ...εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της μητέρας και του μωρού.

Παρακάτω λοιπόν, θα δείτε ποια είναι τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Μαλακά τυριά, αλλαντικά και πατέ: Ορισμένα μαλακά τυριά τύπου μπρι, ή μπλε τυριά τύπου ροκφόρ, καθώς επίσης και πολλά αλλαντικά και πατέ κρεάτων που δεν έχουν υποστεί μαγειρική επεξεργασία είναι πιθανό να περιέχουν λιστέρια, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση, με σοβαρές συνέπειες για το έμβρυο. Συνεπώς αποφύγετε τα εν λόγω τρόφιμα κι επιλέξτε σκληρά τυριά που έχουν παρασκευαστεί από παστεριωμένο γάλα και προϊόντα κρέατος καλά μαγειρεμένα.

Μη καλοψημένο κρέας: Αποφύγετε την κατανάλωση κρέατος ή πουλερικών εάν δεν είναι πολύ καλά μαγειρεμένα, καθώς μπορεί να περιέχουν βακτήρια όπως τοξόπλασμα ή σαλμονέλα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε προϊόντα όπως τα λουκάνικα ή τα φαγητά που περιέχουν κιμά.

Φαγητά και γλυκά που περιέχουν ωμό αυγό: Αποφύγετε γλυκά όπως τιραμισού, μους, ζύμη μπισκότων που δεν έχει ψηθεί καλά ή τρόφιμα όπως σπιτική μαγιονέζα ή διάφορα dressing που μπορεί να περιέχουν ημι-μαγειρεμένα ή ωμά αυγά, καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα.

Ωμά ψάρια ή θαλασσινά: Τα ωμά ή καπνιστά ψάρια, για παράδειγμα σούσι, καπνιστός σολομός ή τα θαλασσινά που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά ενδεχομένως να περιέχουν βακτήρια ή παράσιτα που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση και συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγονται.

Μεγάλα ψάρια: Ορισμένα ψάρια, όπως ο ξιφίας ή ο τόνος, περιέχουν αυξημένα ποσά υδραργύρου και θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προτιμήστε λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, ο γαλέος και ο φρέσκος σολομός.

Συκώτι: Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και η αυξημένη κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο.

Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά και νοητικά προβλήματα στο νεογνό.

Μη θερμιδικά γλυκαντικά: Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια κατανάλωσης γλυκαντικών ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι περιορισμένα, επομένως καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Καφεΐνη: Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ορίζεται στα 200 mg, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 2 - 3 φλιτζάνια καφέ. Μην ξεχνάτε ωστόσο ότι ποσότητα καφεΐνης περιέχεται και σε άλλα ροφήματα, όπως το τσάι ή ορισμένα αναψυκτικά.

Ενεργειακά ποτά: Περιέχουν συστατικά όπως ή ταυρίνη, η ινοσιτόλη, η καρνιτίνη και το τζινσενγκ. Η ασφάλεια κατανάλωσης πολλών από τα εν λόγω συστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς, κι επομένως συστήνεται η αποφυγή τους.

Πηγή: neadiatrofis.gr