Ποια είναι η καλύτερη ώρα για την βόλτα, το παιχνίδι και το μπάνιο του μωρού σας ;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για την βόλτα, το παιχνίδι και το μπάνιο του μωρού σας ;Θα έχετε διαπιστώσει ότι υπάρχουν στιγμές που προσπαθείτε να παίξετε με το μωρό σας κι εκείνο φαίνεται να μη σας δίνει σημασία. Κι άλλοτε ενώ προσπαθείτε να του μιλήσετε εκείνο δε σας προσέχει κι αντίθετα γκρινιάζει ασταμάτητα.  Δεν είναι όλες οι ώρες κατάλληλες για να κάνετε πράγματα με το μωρό σας.

Λάβετε υπόψη ότι τα μωρά, ιδίως στην αρχή της ζωής του έχουν σύντομους κύκλους ύπνου, πράγμα που σημαίνει ότι νυστάζουν γρήγορα και θέλουν να κοιμηθούν. Επίσης είναι αδύνατον να παίξεις με ένα μωρό όταν εκείνο πεινάει ή είναι κουρασμένο.


Γενικά να θυμάστε ότι οι πρωινές ώρες είναι κατάλληλες για ερεθίσματα και για να του μάθετε πράγματα καθώς είναι ξεκούραστο από το βραδινό ύπνο. Από την άλλη τα παιχνίδια και οι κινητικές δραστηριότητες είναι η ιδανική ενασχόληση για τις απογευματινές ώρες που συνήθως τα μωρά βαριούνται ή γκρινιάζουν.

Να θυμάστε ότι αργά το απόγευμα και καθώς πλησιάζει το βράδυ οι τόνοι πρέπει να πέφτουν και να περνάμε σε πιο ήσυχες δραστηριότητες που προδιαθέτουν για ύπνο. Φυσικά όποια στιγμή της ημέρας κι αν αφιερώσετε ποιοτικό χρόνο στο μωρό σας, τα  οφέλη είναι σημαντικά τόσο για εσάς όσο για εκείνο. Παρόλα αυτά είναι καλό να γνωρίζετε ποια είναι η καλύτερη ώρα…

Για να το πάτε βόλτα

Η βόλτα με το καρότσι μπορεί να ξεκινήσει απ’ τις πρώτες βδομάδες γέννησης του μωρού αν το επιτρέπει ο καιρός. Οι συνθήκες βέβαια κατά τη διάρκεια της άνοιξης κατά κανόνα ευνοούν τη μεγαλύτερη παραμονή έξω από το σπίτι. Εξάλλου, μετά τους τρεις μήνες και ακόμα περισσότερο μετά τους έξι, η καθημερινή βόλτα εξασφαλίζει πολλά ερεθίσματα για το παιδί καθώς βλέπει διαφορετικές εικόνες και ακούει διαφορετικούς ήχους απ’ αυτούς του σπιτιού. Έτσι μπορείτε να καθιερώσετε την καθημερινή βόλτα με το καρότσι, η οποία μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια απ’ ότι είχε το χειμώνα. Θα πρέπει ωστόσο να θυμάστε ότι ο ήλιος είναι επικίνδυνος και την άνοιξη. Η καλύτερη ώρα λοιπόν για να προγραμματίζετε την έξοδό σας είναι τις ώρες που δεν έχει έντονη ηλιοφάνεια, δηλαδή από τις 10-12 π.μ.  ή μετά τις 4 με 5 το απόγευμα.

Φροντίστε πάνω από τα ρούχα να φοράτε στο μωρό σας μια βαμβακερή ζακέτα για να τη βγάζετε και να τη βάζετε ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αν το μωρό σας έχει συμπληρώσει τους έξι μήνες θα πρέπει να επιλέξετε ένα αντηλιακό ειδικό για παιδιά ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας. Επίσης μη ξεχνάτε το καπελάκι που επίσης το προστατεύει και από τον ήλιο αλλά και τον αέρα της άνοιξης.

Για να το βάλετε στο παρκάκι

Κάποια μωρά αντιδρούν όταν τα βάζουν να καθίσουν στο παρκάκι και κάποια άλλα όχι. Γενικά πάντως είναι καλό να βάζετε κάποιες φορές μέσα στη μέρα το μωρό στο παρκάκι πράγμα που το βοηθάει να μάθει να σας αποχωρίζεται. Να θυμάσαι ότι το μυστικό είναι να το βάζετε στην αρχή για λίγο αλλά αρκετά συχνά. Προτιμήστε να το βάζετε όταν δεν πεινάει, δεν είναι βρεγμένο ή λερωμένο και δεν έχει γκρίνια.

Όταν για παράδειγμα έχετε τελειώσει με όλη τη ρουτίνα που αφορά την κάλυψη των αναγκών του μωρού και χρειάζεται να αφιερώσετε κάποιο χρόνο για να κάνετε δουλειές του σπιτιού, να μιλήσετε στο τηλέφωνο ή ακόμα και να δείτε τηλεόραση είναι η κατάλληλη στιγμή για να το βάλετε στο παρκάκι. Μια καλή ώρα είναι όταν δεν ακολουθεί ύπνος μετά το τάισμά του, δηλαδή μετά τη φρουτόκρεμα ή το απογευματινό του γεύμα. Φροντίστε το παρκάκι να είναι κοντά σας ώστε το μωρό να μπορεί να σας βλέπει.

Επίσης μην το γεμίζετε με παιχνίδια. Βάλτε ένα δύο παιχνιδάκια μέσα και μόλις ακούσετε το μωρό σας να διαμαρτύρεται δώστε του κάποιο άλλο παιχνίδι για να το εξερευνήσει.

Αν πάντως τον μωρό δεν έχει μάθει ακόμα να κάθεται και να στηρίζεται καλά την πλάτη του, δεν μπορείτε να το βάλετε στο παρκάκι. Μπορείτε όμως να το βάλετε ανάσκελα σε μια κουβερτούλα στο πάτωμα και να βάλετε από πάνω ένα γυμναστήριο ειδικό για μωρά με παιχνίδια να αιωρούνται πάνω από τα χέρια του.

Για να παίξετε μαζί του

Κατά τη διάρκεια των πρωινών ή απογευματινών ωρών όταν το μωρό σου είναι ταϊσμένο είναι η καλύτερη ώρα για να ασχοληθείς και να παίξεις μαζί του. Να θυμάστε ότι το παιχνίδι για το μωρό σας είναι πρωταρχική πηγή μάθησης. Ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο που διανύει δώστε του τα κατάλληλα ερεθίσματα.

Μπορείτε λοιπόν να δοκιμάσετε να:

  • Κρατήσετε το μωρό σας αγκαλιά αντικριστά και κοιτώντας το στα μάτια κάντε γκριμάτσες, χαμογελάστε, κάντε ήχους με τα στόμα και τα χείλια.
  • Κουνήστε μια κουδουνίστρα μπροστά στο πρόσωπό του για να προσπαθήσει να την πάρει στο χεράκι του.
  • Παίξετε  παλαμάκια με τα χεράκια και ποδαράκια του μωρού σας τραγουδώντας αγαπημένα τραγουδάκια.
  • Παίξετε στο πάτωμα με τα παιχνίδια του ενώ εκείνο σας βλέπει με σκοπό να το προτρέψετε (χωρίς όμως πίεση) να σας μιμηθεί.
  • Εμφανίσετε και κρύψτε ένα παιχνίδι αρκετές φορές πίσω από την πλάτη σας ρωτώντας το μωρό «που είναι;»

Για να κάνετε στροφή σε ήσυχες δραστηριότητες…

Όσο η ώρα περνά το απόγευμα το μωρό σας κουράζεται και δεν είναι τόσο δεκτικό σε παιχνίδια και ερεθίσματα. Μέχρι να έρθει η ώρα για τον βραδινό ύπνο φροντίστε να κάνετε στροφή σε ήσυχες δραστηριότητες. Ακόμα και αν είναι πολύ μικρό μπορείτε να το πάρετε στην αγκαλιά σας και να ξεφυλλίσετε ένα πάνινο βιβλίο ή βιβλιαράκι με εικόνες. Επίσης μπορείτε να του διαβάσετε ή να του πείτε ένα παραμύθι ή ακόμα και να καθίσετε στο πάτωμα μαζί του πάνω σε μια κουβέρτα αφήνοντας το να απολαύσει λίγο χρόνο χαλάρωσης μαζί σας.

Για μπάνιο…

Συνήθως συστήνεται το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ δηλαδή λίγο πριν το τελευταίο γεύμα και τον βραδινό ύπνου του μωρού. Αφενός γιατί το μπάνιο αυτή την ώρα αφήνει το μωράκι σας καθαρό από τη «σκόνη» της ημέρας αλλά και επιπλέον το βοηθάει να χαλαρώσει και να κοιμηθεί πιο εύκολα. Καλό είναι πάντως να μη βγάλετε το μωρό έξω αφού έχει κάνει μπάνιο. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που το μπάνιο προτιμάται στο τέλος της ημέρας. Επίσης κατά το μπανάκι στο τέλος της ημέρας παρόν μπορεί να είναι και ο μπαμπάς ο οποίος μπορεί να συμμετέχει στην διαδικασία πράγμα που ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ σας!

Για νανούρισμα…

Καλύτερα να το προτιμάτε τις βραδινές ώρες προκειμένου να βοηθήσετε το μωρό σας να συνδέσει τη συγκεκριμένη μελωδία με το βραδινό ύπνο. Φροντίστε λοιπόν κάθε βράδυ να του τραγουδάτε το ίδιο νανούρισμα ή να του βάζετε το ίδιο κατά προτίμηση απαλό τραγούδι να παίζει.

Επίσης ο ήχος της φωνής σας την ώρα που του τραγουδάτε μπορεί να έχει καθησυχαστική επίδραση όταν τα φώτα χαμηλώνουν. Αντίθετα για τους υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας καλό είναι να δίνετε την ευκαιρία στο μωρό σας να αποκοιμιέται μόνο του έτσι ώστε να μπορέσει να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας.

fthis.gr