Πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η νύχτα των αερόστατων

Το γραφικό Λεωνίδιο  γιορτάζει το Πάσχα και την Ανάσταση με μοναδικό τρόπο. Τον ξεχωριστό χρώμα το δίνει το πέταγμα των "αερόστατων" το βράδυ της ανάστασης, ένα έθιμο που απαντάται μόνο στη πόλη αυτή και αναβιώνει κάθε χρόνο. Πρόκειται για ένα από τα μοναδικά και πιο φαντασμαγορικά πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας.


Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι πέντε Επιτάφιοι ξεκινούν από τις ενορίες και συναντιούνται στην πλατεία του Ηρώου των Πεσόντων όπου εκκλησιαστική χορωδία ψέλνει τα εγκώμια. Κοπέλες από κάθε ενορία έχουν με ιδιαίτερη φροντίδα στολίσει με άνθη τους Επιτάφιους.

Στο Λεωνίδιο η νύχτα της ανάστασης είναι η νύχτα των αερόστατων. Η όμορφη πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σε ένα φαντασμαγορικό σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Με το πρώτο "Χριστός Ανέστη" από τις 5 ενορίες της πολιτείας εκατοντάδες αερόστατα πυροδοτούνται και ελευθερώνονται για να ανεβούν με ορμή στην αρχή και νωχελικά στη συνέχεια στον ουρανό. Παράλληλα πυροτεχνήματα, βαρελότα, δυναμιτάκια και καρούλια συμπληρώνουν την φαντασμαγορική ατμόσφαιρα.

Επίσης, δίπλα στην εκκλησία καίγεται ομοίωμα του Ιούδα πάνω σε ξερά κλαριά.

Η τοπική παράδοση λέει πως όποιες καιρικές συνθήκες και να επικρατούν, ξαφνικά τη στιγμή της Ανάστασης επικρατεί σχετική νηνεμία, με ελαφρό δυτικό αεράκι...

Κάθε σχεδόν σπίτι ετοιμάζει το δικό του αερόστατο. Τα αερόστατα ετοιμάζονται εβδομάδες πριν και στην ετοιμασία τους συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι.

Χρησιμοποιείται ειδική τεχνική για την κατασκευή τους. Είναι φτιαγμένα από καλάμι και χαρτί και το ύψος τους φτάνει τα δύο μέτρα. Τα μικρότερα χρειάζονται 8 κόλλες χαρτί για να φτιαχτούν. Άλλα πάλι χρειάζονται 16 ή 18 κόλλες, ενώ τα μεγάλα από 32 ως 36.

Για την πυροδότησή τους χρησιμοποιείται η "καλυμμάρα", που είναι πανί εμποτισμένο με λάδι και πετρέλαιο. Από κάθε ενορία αφήνονται περισσότερα από 100 αερόστατα.
Το έθιμο έχει τις ρίζες του σε ντόπιους ναυτικούς που γυρίζοντας τον κόσμο, αντυπωσιάστηκαν από αντίστοιχο έθιμο ασιατικής χώρας και στη συνέχεια το μετέφεραν στην πατρίδα τους. Με τα χρόνια το έθιμο καθιερώθηκε και συνδυάστηκε με το γιορτασμό του Ανάστασης.
Την Κυριακή του Πάσχα ο Δήμος στήνει στον κήπο του Δημαρχείου σούβλες με αρνιά και κοκορέτσια και κερνάει όλους τους επισκέπτες με καλό κρασί, νόστιμους μεζέδες και κόκκινα αυγά. Παράλληλα, οργανώνονται στην πόλη υπαίθριες ψησταριές, τσακώνικοι χοροί με τοπικές ενδυμασίες και έκθεση τοπικών ειδών οικιακής χρήσης, στην αίθουσα του Δημαρχείου.

Το Πάσχα στη Τσακωνιά είναι ήδη πασίγνωστο. Πλήθος επισκεπτών συρρέουν από όλη την Ελλάδα και κατακλύζουν την περιοχή για να απολαύσουν το ιδιαίτερο χρώμα του Τσακώνικου Πάσχα και τη μοναδική γοητεία των αερόστατων της Ανάστασης.