ΠΑΡΤΙ ΓΙΑ ΕΜΒΡΥΑ!!!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

 ΠΑΡΤΙ ΓΙΑ ΕΜΒΡΥΑ!!!

  Ακούγεται υπερβολικό και όμως συμβαίνει. Μέχρι τώρα στο εξωτερικό, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Μεγάλη  Βρετανία, αλλά τελευταία και στη χώρα μας, οι μελλοντικοί γονείς οργάνωναν τα λεγόμενα «baby shower», μια γιορτή με σκοπό να συγκεντρώσουν όλα όσα μπορεί να χρειαστούν τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα. Ήταν, παράλληλα,  και μια ευκαιρία να συναντηθούν με όλα τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να γιορτάσουν μαζί για το μωράκι που θα έρθει.
Τώρα, η νέα μόδα ακούει στο όνομα «foetus party», μια συνάντηση φίλων και συγγενών στο σπίτι των γονιών, που δίνει την ευκαιρία να δουν όλοι μαζί για πρώτη φορά τους υπέρηχους τρισδιάστατης 3D-4D απεικόνισης, που παρουσιάζουν πολύ καθαρά το μωρό και την κίνησή του μέσα στη μήτρα.
Ουσιαστικά, η 3D απεικόνιση είναι μια 2D απεικόνιση που υπολογίζεται σαν όγκος και προβάλλεται με διάφορους τρόπους, και η 4D απεικόνιση είναι η σε πραγματικό χρόνο προβολή μιας 3D εικόνας (δηλαδή παρουσιάζει ένα κινούμενο μωρό).
Στη Μεγάλη Βρετανία, ήδη κάποιες εταιρείες αναλαμβάνουν τη διοργάνωση αυτών των πάρτι, προσφέρουν ειδικά «πακέτα» με διάφορα είδη υπερήχων, δωρίζουν μαγνητάκια για το ψυγείο με εικόνα από τον υπέρηχο και αρκουδάκια με το χτύπο της καρδιάς του μωρού!
Χαρά για τους γονείς μπορεί να πει κάποιος υπέρμαχος αυτής της νέας μόδας, πλήρη εμπορευματοποίηση της γέννας και της εγκυμοσύνης, λέει η άλλη πλευρά, η οποία θέτει διάφορα ηθικά διλήμματα και ερωτήματα: Η υπερβολή στον εορτασμό για την έλευση του παιδιού, μήπως δυσκολεύει περισσότερο την αποδοχή μιας ενδεχόμενης επιπλοκής στην εγκυμοσύνη αργότερα; Έχει τόσα πολλά δικαιώματα ως προς την έκθεση του εμβρύου ένας γονιός; Έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτήν τη  νέα τεχνολογία ή η χρήση της δημιουργεί νέες ανισότητες στην κοινωνία;


Πηγές: BBC, http://www.firstencounters.co.uk/, Ασκληπιακό Πάρκο Ιατρικής Σχολής (http://panacea.med.uoa.gr/default.aspx)