Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: 3+1 συγκινητικά post διάσημων γυναικών για την πρόωρη γέννηση των παιδιών τους!

Δημοσιεύθηκε στις

Από τη Στέλλα Παπαδάκη

Κάθε χρόνο η 17η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στα πρόωρα μωρά που ήρθαν στον κόσμο και πάλεψαν για τη ζωή τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας καθιερώθηκε το 2008 από την EFCNI.


Η πρόωρη γέννηση είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στα νεογνά παγκοσμίως και σύμφωνα με τα στοιχεία κάθε χρόνο γεννιούνται 15 εκατομμύρια πρόωρα μωρά, από τα οποία περίπου το 1 εκατομμύριο χάνουν τη ζωή του από αιτίες που μπορούν να προληφθούν.

Πρόωρη θεωρείται η γέννηση ενός μωρού πριν τη συμπλήρωση των 37 εβδομάδων κύησης και όσα μωρά γεννιούνται πριν από την 28η εβδομάδα κύησης θεωρούνται εξαιρετικά πρόωρα.Tα αίτια της προωρότητας δεν είναι γνωστά, αλλά κάποιοι από τους παράγοντες κινδύνου είναι η πολύδυμη κύηση (δίδυμα, τρίδυμα κ.λπ.), οι διάφορες λοιμώξεις, οι χρόνιες παθήσεις, η υψηλή πίεση, η ηλικία της μητέρας και οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης.

Τα  μωρά που γεννιούνται πρόωρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αργότερα στη ζωή τους προβλήματα σωματικής, ψυχικής ή πνευματικής υγείας.

Σύμβολο της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας είναι τα 10 ζευγάρια καλτσάκια, από τα οποία  το 1 από αυτά είναι μικρότερο και σε μωβ χρώμα, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι το 1 από τα 10 μωρά στον κόσμο γεννιέται πρόωρα.

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: 3+1 συγκινητικά post διάσημων γυναικών για την πρόωρη γέννηση των παιδιών τους!

Τα πρόωρα μωρά στη πλειοψηφία τους νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρις ότου διαφύγουν τον κίνδυνο και ωριμάσει το αναπνευστικό, το καρδιακό, το πεπτικό, το νευρολογικό και το θερμορρυθμιστικό σύστημά τους.

Πολλές είναι οι μητέρες που έχουν γεννήσει πρόωρα τα παιδιά τους και έχουν μία άκρως συγκινητική ιστορία να διηγηθούν γι' αυτή τους την εμπειρία. Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας λοιπόν 4 γνωστές Ελληνίδες μοιράστηκαν τις δικές τους ιστορίες.

Ρούλα Ρέβη-φωτογράφος

Η γνωστή φωτογράφος και σύζυγος του ηθοποιού Αποστόλη Τότσικα μοιράστηκε φωτογραφίες από τη γέννηση των δίδυμων παιδιών τους και έγραψε "Σήμερα ... σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα προωρότητας.. σε πολλούς από εσάς δεν λέει τίποτα αυτό.... όμως θέλω να μιλήσω σε εκείνες τις γυναίκες που μπορεί τώρα να είναι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο γεμάτο μικρά ιδιαίτερα κουτάκια- κρεβατάκια που ανασαίνουν μικρές ψυχούλες και περιμένουν να βγουν στο φως... τα έφερα στον κόσμο και σε δευτερόλεπτα μου τα πήραν μακριά μου, περίμενα υπομονετικά μερικές ώρες για να τα δω. Με κατέβασαν μαζί με τον μπαμπά τους στον κάτω όροφο, τον όροφο αγάπης όπως τον αποκαλώ εγώ. Ήμουν σε καροτσάκι λόγω της καισαρικής, μπήκα μέσα, μου είπαν να μείνω στο καρότσι μου, φυσικά σηκώθηκα και έτρεξα κοντά τους, δεν σταματούσα να χαμογελώ! Δεν ήμουνα στιγμή λυπημένη πια.... μόνο χαμογελούσα. Με πλησίασε μια υπέροχη γυναίκα με αγγελική μορφή, η Μαρίνα μου (Μαρίνα Αντωνιάδη) και με κοίταξε βαθιά στα μάτια για λίγο. «Με αυτό το χαμόγελο σίγουρα θα πάρεις τα μωρά σου πολύ γρήγορα στο σπίτι» είπε! Της ζήτησα να τα αγγίξω, μου ζήτησε να περιμένω λίγες μέρες για να είμαι έτοιμη και εγώ και εκείνα! Με παρακάλεσε ότι σταγόνα γάλα έχω στο σώμα μου να της το δώσω και το έδωσα.... ότι είχα το έδωσα.... όσοι γονείς είστε μέσα σε αυτούς τους θαλάμους αγάπης - προωρότητας σας φωνάζω σήμερα δυνατά πως θα έχετε γερά, πανέμορφα, υγιειέστατα παιδιά σύντομα! Όλα θα μοιάζουν ένα μακρινό όνειρο, μια θολή ανάμνηση. Ξέρω, ξέρω το συναίσθημα σας, δεν θα το αναλύσω περισσότερο! Μόνο όταν πηγαίνετε αυτές τις 2 σύντομες επισκέψεις μέσα στη μέρα στα αγγελούδια σας να θυμάστε έξω από την πόρτα να φοράτε ένα τεράστιο χαμόγελο, γιατί τα νιώθουν όλα και ας μην έχουν νιώσει ακόμα τη ζέστη του κορμιού σας. Ξέρετε πόση ζεστασιά μπορεί να κρύβει ένα χαμόγελο και τι γλυκιά μελωδία μπορεί να είναι η φωνή σας? Μιλήστε τους, σας ακούνε! Σας αγαπώ σας σκέφτομαι συνέχεια #παγκοσμιαμεραπροωροτητας"¨.

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: 3+1 συγκινητικά post διάσημων γυναικών για την πρόωρη γέννηση των παιδιών τους!

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: 3+1 συγκινητικά post διάσημων γυναικών για την πρόωρη γέννηση των παιδιών τους!

Άντζελα Γκερέκου- ηθοποιός

Η γνωστή ηθοποιός ανέβασε λόγω της ημέρας μία φωτογραφία, αγκαλιά με την νεογέννητη κόρη της, στο προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram και έγραψε στη λεζάντα: "Σήμερα《Παγκόσμια ημέρα προωρότητας》. Αφιερωμένη η φωτογραφία σε όλους τους μικρούς ήρωες και ηρωίδες που παλεύουν για την ζωούλα τους! Σε όλες εσάς που τα μικρά σας ήρθαν πιο νωρίς θέλω να σας πω πως δεν πρέπει να χάνετε την πίστη σας ούτε στιγμή! Σε αυτή την φωτογραφία έξω από την θερμοκοιτίδα παίρνω αγκαλιά το πρόωρο μωρό μου για πρώτη φορά. Λίγες μέρες μετά ήρθε σπίτι μας γερή και δυνατή!"

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: 3+1 συγκινητικά post διάσημων γυναικών για την πρόωρη γέννηση των παιδιών τους!

Ελένη Τώρου- Δημόσιες Σχέσεις

Η γνωστή κυρία των Δημοσίων Σχέσεων και μητέρα 4 παιδιών έφερε πρόωρα τα 3δυμα παιδιά της στο κόσμο και έτσι θέλησε την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας να μοιραστεί με τους διαδικτυακούς την αφίσα, που υπήρχε έξω από το δωμάτιο της στο μαιευτήριο και έγραψε κάτω από αυτή: "Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προωρότητας θυμήθηκα το σύνθημα που είχε κολληθεί στην πόρτα του δωματίου μου στο μαιευτήριο, τότε που έφερα στο κόσμο ή μάλλον τότε που βιάστηκαν να έρθουν στο κόσμο μας και να μας τον αλλάξουν για πάντα τα 3δυμα μας!!! Ευχές για υγεία σε όλα τα παιδιά που επιλέγουν να μας έρθουν, όποτε εκείνα θελήσουν! ."

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: 3+1 συγκινητικά post διάσημων γυναικών για την πρόωρη γέννηση των παιδιών τους!.

Κέλλυ Σώκου - δημοσιογράφος

Η δημοσιογράφος και founder του 31ebdomades, ένα blog αφιερωμένο στην προωρότητα και τα πρόωρα μωρά, έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook: "«Μην το λες πια, πάει τελείωσε», «Δεν της φαίνεται καθόλου», «Μα καλά, δεν ξεμπερδέψατε με την προωρότητα;». Αυτά είναι τα καλοπροαίρετα σχόλια που ακούω και ίσως ακούσω ξανά με αφορμή αυτή τη φωτογραφία. Το θέμα όμως δεν είναι προσωπικό. Θα μπορούσε και να μην με αφορά πια. Το θέμα είναι ότι εδώ και μερικά χρόνια, ο κόσμος άκουσε και έμαθε και ξέρει ότι ένα παιδί μπορεί και να μην ξεμπερδέψει ποτέ από την προωρότητα. Ότι ακόμη κι αν ξεμπερδέψει, εκείνος ο πρώτος αποχωρισμός και η αγωνία μπορεί να πονάνε για πάντα. Ότι μια μητέρα μπορεί να γυρίσει στο σπίτι με άδεια αγκαλιά. Ότι 1 στα 10 μωρά γεννιούνται πρόωρα και ότι αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα - και, όχι, δεν αφορά μόνο το βάρος του μωρού. Και επειδή το μάθατε και στηρίξατε το 31ebdomades κι επειδή ξέρετε γιατί κάθε τέτοιο μήνα ανεβάζω αυτήν εδώ τη φωτογραφία, ακόμη κι αν δεν με αφορά με τη στενή έννοια πια, σας ευχαριστώ θερμά. Η προωρότητα μας αφορά όλους. Μοιραστείτε ελεύθερα."

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: 3+1 συγκινητικά post διάσημων γυναικών για την πρόωρη γέννηση των παιδιών τους!

 

 

tags:


tags: