Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Οι 7 πολύκροτες υποθέσεις εξαφάνισης που συγκλόνισαν τον πλανήτη

Δημοσιεύθηκε στις

Η Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το διεθνές πρόβλημα της εξαφάνισης παιδιών και παράλληλα να τονίσει στους γονείς τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία των παιδιών τους. Η επιλογή της 25ης Μαΐου σχετίζεται με την ημερομηνία εξαφάνισης το 1979 του 6χρονου Etan Patz, η περίπτωση του οποίου συντάραξε τις ΗΠΑ.

Εκτός από τη συγκεκριμένη υπόθεση, υπάρχουν κι άλλες έρευνες που αφορούν εξαφανισμένα παιδιά και έχουν τραβήξει την προσοχή του κόσμου - με ορισμένες περιπτώσεις να λύνονται μόνο δεκαετίες μετά την εξαφάνισή τους.


Το all4mama συγκέντρωσε τις 7 πολύκροτες υποθέσεις παγκόσμιου ενδιαφέροντος που σχετίζονταν με την εξαφάνιση παιδιών και συγκλόνισαν τον πλανήτη.

Etan Patz

 

 

Ο εξάχρονος περπατούσε στη στάση του σχολικού λεωφορείου μόνος για πρώτη φορά όταν τον απήγαγαν τον Μάιο του 1979. Ο Pedro Hernandez, ένας 18χρονος που εργαζόταν σε κατάστημα κοντά στο σπίτι του Etan στο Μανχάταν, παρέσυρε το αγόρι στο υπόγειο του καταστήματος, λέγοντάς του ότι θα του δώσει σόδα. Ο υπάλληλος έπνιξε το αγόρι και πέταξε το άψυχο σώμα του στα σκουπίδια.

Η εξαφάνιση του Etan έμεινε ανεξιχνίαστη για δεκαετίες και ως μέρος μιας εθνικής έκκλησης για πληροφόρηση έγινε το πρώτο παιδί που αγνοείτο και η φωτογραφία του κυκλοφορούσε πάνω σε όλα τα μπουκάλια γάλακτος στις ΗΠΑ.

Η περίπτωσή του είχε ως αποτέλεσμα να κυριεύσει ο φόβος πολλές οικογένειες στην Αμερική και έκανε τους γονείς πιο απρόθυμους να επιτρέψουν στα παιδιά τους να περιπλανώνται έξω χωρίς επίβλεψη.

Το σώμα του Etan δε βρέθηκε ποτέ και το παιδί κηρύχθηκε νομικά νεκρό το 2001.

Τον Απρίλιο του 2017, οι γονείς του Etan παρακολούθησαν το δικαστήριο, καθώς ο Hernandez καταδικάστηκε σε τουλάχιστον 25 χρόνια φυλακής για την απαγωγή και τη δολοφονία του γιου τους.

 

Elisabeth Fritzl
Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Οι 7 πολύκροτες υποθέσεις εξαφάνισης που συγκλόνισαν τον πλανήτη
Ο πατέρας του άτυχου κοριτσιού την κρατούσε αιχμάλωτη για 24 χρόνια

 

Τον Αύγουστο του 1984, ο Josef Fritzl παραπλάνησε τη 18χρονη κόρη του Elisabeth και την αιχμαλώτησε στο υπόγειο της οικογενειακής τους κατοικίας στο Amstetten της Αυστρίας.

Η μητέρα της Elisabeth δήλωσε την εξαφάνισή της στην αστυνομία, χωρίς να γνωρίζει ότι το παιδί της κρατείται σε αιχμαλωσία λίγα μέτρα μακριά. Η έφηβη αναγκάστηκε να γράφει γράμματα λέγοντας ότι είχε φύγει από το σπίτι.

Κατά τη διάρκεια των 24 ετών αιχμαλωσίας, ο Fritzl απέκτησε επτά παιδιά με την κόρη του - ένα από αυτά πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του.

Τρία από τα παιδιά φυλάσσονταν στο ηχομονωμένο υπόγειο με τη μητέρα τους, ενώ τα άλλα τρία μεταφέρθηκαν στον επάνω όροφο για να ζήσουν με τον Fritzl. Εκείνος είπε στη σύζυγό του ότι τα παιδιά ήταν της Elizabeth και τα βρήκε στο κατώφλι του σπιτιού τους εγκαταλειμμένα, καθώς η κόρη τους δεν μπορούσε να τα φροντίσει.

Ένα από τα παιδιά που κρατούνταν στο υπόγειο αρρώστησε σοβαρά το 2008, με αποτέλεσμα οι γιατροί και η αστυνομία να ανακαλύψουν τη φρικτή πραγματικότητα και την πραγματική έκταση των εγκλημάτων που είχε διαπράξει ο Fritzl.

Ο Fritzl, ο οποίος είναι τώρα 84 ετών, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2009. Πιστεύεται ότι βίασε την κόρη του πάνω από 3.000 φορές.

 

Jaycee Dugard

Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Οι 7 πολύκροτες υποθέσεις εξαφάνισης που συγκλόνισαν τον πλανήτη

 

Η Jaycee ήταν 11 ετών όταν απήχθη έξω από το σπίτι της στην Καλιφόρνια το 1991. Έμεινε φυλακισμένη από τον Phillip Garrido σε ένα συγκρότημα κτηρίων και υπέστη επανειλημμένες σεξουαλικές επιθέσεις για πάνω από 18 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της, η Jaycee έμεινε έγκυος από τον Garrido και γέννησε δύο παιδιά  - μάλιστα το πρώτο της παιδί γεννήθηκε όταν εκείνη ήταν μόλις 14 χρονών.

Tον Αύγουστο του 2009 οι υποψίες στράφηκαν στον Garrido, ο οποίος είχε προηγουμένως καταδικαστεί για βιασμό. Αργότερα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 431 ετών. Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας το 2011, η Jaycee έγραψε μια επιστολή που έλεγε: "Όλα αυτά τα χρόνια σκέφτομαι και είμαι θυμωμένη, γιατί μου έκλεψες τη δική μου ζωή και της οικογένειάς μου... Μισούσα κάθε δευτερόλεπτο κάθε μέρας αυτών των 18 ετών εξαιτίας σου".

 

Ben Needham

Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Οι 7 πολύκροτες υποθέσεις εξαφάνισης που συγκλόνισαν τον πλανήτη

 

Τον Ιούλιο του 1991 ο Μπεν εξαφανίστηκε καθώς έπαιζε έξω από το σπίτι των παππούδων του στην Κω. Παρά τις επανειλημμένες έρευνες και μετά την εξαφάνισή του, το 21 μηνών αγοράκι δε βρέθηκε ποτέ.

Ένας αριθμός νεαρών ανδρών έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια πιστεύοντας ότι μπορεί να είναι Ben Needham, αλλά οι εξετάσεις DNA τους έχουν αποκλείσει.

 

Natascha Kampusch

Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Οι 7 πολύκροτες υποθέσεις εξαφάνισης που συγκλόνισαν τον πλανήτη

 

Η Natascha ήταν 10 ετών όταν την άρπαξε στο δρόμο -και καθώς πήγαινε στο σχολείο της- ο Wolfgang Priklopil. Έμεινε αιχμάλωτη σε ένα κελί χωρίς παράθυρα κάτω από το γκαράζ του κοντά στη Βιέννη για οκτώμισι χρόνια και ο δράστης χρησιμοποιούσε την τακτική του ξυλοδαρμού και της σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο Priklopil αυτοκτόνησε λίγες μέρες αφότου η Natascha κατάφερε να το σκάσει το 2006. Από την απελευθέρωσή της και μετά, η κοπέλα έχει γράψει δύο βιβλία, ένα από τα οποία έγινε και ταινία.

 

Elizabeth Smart

Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Οι 7 πολύκροτες υποθέσεις εξαφάνισης που συγκλόνισαν τον πλανήτη

 

Η υπόθεση της Elizabeth Smart, η οποία απήχθη από την κρεβατοκάμαρά της τον Ιούνιο του 2002, προκάλεσε μεγάλο σοκ σε όλη την υφήλιο. Το κορίτσι ήταν 14 ετών όταν ο Brian Mitchell την άρπαξε και την πήγε σε ένα αυτοσχέδιο στρατόπεδο μέχρι το βουνό κοντά στο σπίτι της στο Salt Lake City της Γιούτα.

Εκεί, ο δράστης κακομεταχειρίστηκε την Elizabeth, της έδωσε με το ζόρι ναρκωτικά και αλκοόλ και την είχε αλυσοδεμένη σε ένα δέντρο.

Στα απομνημονεύματά της, έγραψε: "Κατά τους επόμενους εννέα μήνες, ο Brian Mitchell με βίαζε κάθε μέρα, μερικές φορές πολλές φορές την ημέρα, με βασάνιζε με τρόπους που είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς, με άφηνε νηστική σε σημείο λιμοκτονίας και με χειραγωγούσε σαν να ήμουν ζώο".

Η κοπέλα διασώθηκε αφού ένας μοτοσικλετιστής την αναγνώρισε και ειδοποίησε την αστυνομία.

Ο Mitchell καταδικάστηκε τον Μάιο του 2011 σε φυλάκιση για βιασμό, απαγωγή και διάρρηξη.

Η σύζυγός του, Wanda Barzee, που είδε την Elizabeth να ζει ως «σκλάβος», καταδικάστηκε σε ποινή 15 ετών για το ρόλο της στο έγκλημα.

 

Michelle Knight, Amanda Berry and Gina DeJesus

Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Οι 7 πολύκροτες υποθέσεις εξαφάνισης που συγκλόνισαν τον πλανήτη

 

Τα τρία έφηβα κορίτσια εξαφανίστηκαν ξεχωριστά στο Κλίβελαντ, στο Οχάιο, μεταξύ 2002 και 2004. Όλες τους πιάστηκαν αιχμάλωτες από τον Ariel Castro, πρώην οδηγό σχολικών λεωφορείων. Ο δράστης ήταν πατέρας μίας κόρης και σύζυγος της Miss Knight.

Τον Μάιο του 2013, τα κορίτσια κατάφεραν να το σκάσουν όταν μία από αυτές έσπασε την πόρτα και φώναξε τους γείτονες σε βοήθεια.

Ο Castro παραδέχθηκε την ενοχή του σε μια συμφωνία για την αποφυγή της θανατικής ποινής και καταδικάστηκε σε ισόβια ποινή φυλάκισης συν 1.000 χρόνια τον Αύγουστο του 2013.

Ένα μήνα αργότερα βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του.

 

 

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Όσα πρέπει να ξέρετε και να κάνετε αν το παιδί σας χαθεί!

 

 

 

tags:






tags: