Ο δεκάλογος του καλού μπαμπά!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Αφιέρωμα στους μπαμπάδες . Aπό την Ιουλία Ανωμερίτου

Ασχολούμαι με μαμαδίστικα θέματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από τότε δηλαδή που έμεινα έγκυος στο πρώτο μου αγοράκι. Διαβάζω, ενημερώνομαι, γράφω…Ο ρόλος της μαμάς, η ψυχολογία της μαμάς, οι ανάγκες της μαμάς, οι ευθύνες της μαμάς, το δέσιμο της μαμάς με το μικρό αγγελούδι της…


 

Μπαμπάδες, ήρθε η σειρά σας! Αυτόν τον μήνα αποφάσισα να ασχοληθώ μαζί σας…

Ίσως γιατί η πατρική φιγούρα είναι ισχυρή μέσα μου…

Ίσως γιατί, όσα μούτρα και να του έχω, πάντα λυγίζω όταν βλέπω τον άντρα μου να γίνεται παιδί με τα παιδιά…

Ίσως γιατί για πρώτη φορά αρχίζω να φαντάζομαι  τον μεγάλο αδερφό μου στο ρόλο αυτό…

Ίσως γιατί αυτόν τον μήνα, όλα τα παιδάκια περιμένουν τον απόλυτο μπαμπά των Χριστουγέννων, τον Άγιο Βασίλη…

 

Συγχαρητήρια! Θα γίνεις μπαμπάς! Νιώθεις το έδαφος να τρέμει κάτω από τα πόδια σου; Απόλαυσε την πατρότητα, απόλαυσε τις στιγμές, άρπαξε την ευκαιρία να δεθείς με το μωρό σου…Διάβασε τον δεκάλογο του καλού μπαμπά…

 

1. Μην χάνεις ευκαιρία να μιλάς, να τραγουδάς, να κάνεις αστείους ήχους στο φασολάκι που μεγαλώνει στην κοιλίτσα της γυναίκας σου. Έρευνες δείχνουν ότι τα έμβρυα είναι σε θέση να διακρίνουν τη φωνή των ξένων από αυτή των δικών τους προσώπων από την 30η εβδομάδα και μπορούν τελικά να αναγνωρίσουν την φωνή του πατέρα αμέσως μόλις γεννηθούν.

 

2. Μην ξεχνάς να είσαι παρών και ενεργός σε κάθε φάση της εγκυμοσύνης μέχρι και τη γέννηση του μωρού σου. Ο ρόλος σου δεν σταματά στη σύλληψη (παρότι όλοι σε συγχαίρουν γι’αυτό, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν). Να είσαι πάντα εκεί στα ραντεβού με τον γιατρό, να είσαι στο πλάι της γυναίκας σου ακόμα και τη στιγμή του τοκετού, αν είναι δυνατόν.

 

3. Μην ξεχνάς ότι η γυναίκα σου είχε το πλεονέκτημα να κουβαλάει το μωράκι σας εννέα μήνες και να δεθεί μαζί του. Τώρα πρέπει να καλύψεις το έδαφος. Μην μείνεις έξω από τη διαδικασία του θηλασμού. Ζήτησε από τη γυναίκα σου να σε ξυπνήσει ακόμα και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών θηλασμών, δώσε της εσύ το μωρό, νανούρισέ το εσύ όταν πια είναι χορτάτο, στήριξέ τη όταν νομίζει ότι δεν τα καταφέρνει.

 

4. Καυχήσου για το υπέροχο μωρό που σου χάρισε η γυναίκα σου! Δείξε σε όλους τη φωτογραφία του, μίλα για τα κατορθώματά του, δείξε στον διευθυντή και στους συναδέλφους σου πόσο σημαντική είναι πια η οικογένεια σου. Ίσως έτσι εξασφαλίσεις και καμιά μερούλα άδειας παραπάνω λόγω οικογενειακών αναγκών…

 

5. Ανάλαβε τις επισκέψεις στον παιδίατρο! Η μαμά ίσως δεν συνειδητοποιεί πως μονοπωλεί τον χρόνο του παιδιού και έχει άπειρες ευκαιρίες να δεθεί μαζί του, σε αντίθεση με τον μπαμπά. Διαβεβαίωσέ την ότι μπορείς να αναλάβεις τις επισκέψεις στον γιατρό και απόλαυσε τον χρόνο μαζί του, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του.

6. Μην ξεχνάς ότι είναι τα απλά καθημερινά πράγματα που θα σε βοηθήσουν να δεθείς με το μωρό σου. Το άλλαγμα της πάνας, το μπανάκι του, το φαγάκι του, οι βόλτες, τα τραγουδάκια. Κάθε λεπτό που περνάς με το μωρό σου δυναμώνει τον δεσμό μεταξύ σας.

 

7. Πάρε το μωρό σου παντού με έναν μάρσιππο! Ανάλαβε τα ψώνια στο σουπερμάρκετ, πήγαινε για περπάτημα ή τρέξιμο, βοήθα στις δουλειές του σπιτιού και μείνε σε συνεχή επαφή με το πιτσιρικάκι σου!

 

8. Μην διστάζεις να κάνεις αστείες γκριμάτσες και ήχους για να διασκεδάσεις το μωρό σου, ακόμα και μπροστά σε κόσμο. Είναι η μόνη σου ευκαιρία να ξεφύγεις από τον δήθεν καθωσπρεπισμό χωρίς να σε παρεξηγήσει κανείς!

 

9. Μην παραμελείς τον μπαμπά! Όσο κι αν σε γεμίζει ο ρόλος του νέου μπαμπά, φρόντισε πάντα να βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου, κρατώντας μια δυο αγαπημένες συνήθειες του παρελθόντος. Συζήτησέ το με την γυναίκα σου και βρείτε τον κατάλληλο χρόνο που βολεύει και τους δυο για να αφιερώσεις στον εαυτό σου, στους φίλους ή στο χόμπυ σου!

 

10. Μην παραμελείς την μαμά! (σιγά μην το δεν το έβαζα, κορίτσια!) Να παίρνεις συχνά τηλέφωνο την γυναίκα σου για να ρωτήσεις απλά τι κάνει ή πως αισθάνεται. Ένα mail με τη φράση «Σ’αγαπώ», μια απρόσμενη ανθοδέσμη ένα απόγευμα καθώς γυρνάς από τη δουλειά, ένα ρομαντικό δείπνο, ένα χαλαρωτικό μασάζ, ένα αστείο δωράκι ή μια κάρτα εκ μέρους του μωρού, θα την ξετρελάνουν και…δεν θα βγεις χαμένος…