"Ο αδερφός μου έφυγε από τη ζωή λίγους μήνες αφού έμαθε ότι θα γίνει πατέρας"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

"Η μοίρα μας επιφύλαξε το πιο τραγικό σενάριο ζωής"

 


 

 

 

 

 

" Ο αδελφός  μου πέθανε πριν λίγο καιρό στα 49του χρόνια από εγκεφαλικό επεισόδιο. Το τελευταίο διάστημα αγχωνόταν λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί σοβαρά η υγεία του. Δυστυχώς  άφησε πίσω την αγαπημένη σύζυγό του- νύφη μου, η οποία διανύει τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης! Ήταν ένα ζευγάρι πολύ δεμένο και αγαπημένο και ο μοναδικός τους βραχνάς ήταν ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούσαν να κάνουν ένα παιδί.  Έτρεχαν σε γιατρούς, κάνανε αμέτρητες εξετάσεις, περνούσαν έναν γολγοθά κυρίως ψυχολογικό αλλά δεν έχαναν ποτέ το κουράγιο τους γιατί ήταν δεμένοι σαν μια γροθιά. Μετά από πολύ αγώνα και 14 προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης κατάφεραν τελικά αυτό που τόσο πολύ επιθυμούσαν! Η νύφη μου στα 45 της χρόνια κατάφερε να μείνει έγκυος ! Η χαρά τους αλλά και η δική μας χαρά ήταν απερίγραπτη!! Δε θα ξεχάσω ποτέ τον τρόπο που μας το ανακοίνωσαν! Ένα πρωί πριν από δυο μήνες ήρθαν στο σπίτι μας και με δάκρυα χαράς στα μάτια μας είπαν τα ευχάριστα! Δεν θα ξεχάσω ποτέ το βλέμμα του αδερφού μου όταν μου είπε ότι επιτέλους θα γίνει μπαμπάς! Οι γονείς μας (παππούδες) δεν σταματούσαν να κλαίνε από ευτυχία. Δυστυχώς η μοίρα μας επιφύλαξε το πιο τραγικό σενάριο ζωής.  Το μωρό αυτό θα έρθει στον κόσμο -Θεού θέλοντος- στις αρχές φθινοπώρου. Ο  Θεός  και η ίδια η ζωή,  θέλησαν το μωρό αυτό να μην έχει ποτέ την ευκαιρία στη ζωή του να γνωρίσει ποτέ τον έναν από τους δύο γονείς του, τον πατέρα του!  Όλοι, συγγενείς και φίλοι είμαστε στο πλευρό της νύφης μου, προσπαθώντας να την στηρίξουμε ψυχολογικά. Όση στήριξη όμως και να δεχθεί από τρίτους, το γεγονός είναι πως θα μεγαλώσει μόνη το μωρό της με όλες τις κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες που συνεπάγονται από την έλλειψη του συντρόφου της."

Αυτή η ιστορία μας ήρθε πριν από τρεις μέρες και στα αλήθεια μας συγκλόνισε. Και στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στο θέμα της μονογονεικής οικογένειας.

Τα αίτια είναι πολλά. Ο βιολογικός θάνατος ενός από τους δυο γονείς, το διαζύγιο , η εγκατάλειψη..

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα  η μία στις πέντε ελληνικές οικογένειες είναι μονογονεϊκή.

Παρόλο που η Ελλάδα θεωρείται χώρα όπου ο θεσμός της παραδοσιακής οικογένειας είναι ακόμα πολύ ισχυρός, τα στοιχεία που έδωσε η Εθνική Στατιστική Αρχή και η Eurostat αποδεικνύουν πως σημαντικές αλλαγές έχουν παρατηρηθεί στη δομή της ελληνικής οικογένειας.

Συγκεκριμένα το 21,9% των ελληνικών οικογενειών έχει έναν γονέα από χηρεία, από διαζύγιο ή από επιλογή και δυστυχώς αυτός ο αριθμός αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Συνολικά σε όλη την Ευρώπη περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες ενώ στη Βρετανία σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά ζει σε οικογένεια με τον ένα γονιό μόνο.

Οι αιτίες γι αυτό το φαινόμενο είναι διάφορες όπως για παράδειγμα οι κοινωνικο-οικονομικές διεθνείς μεταβολές κατά τις τελευταίες δεκαετίες που μοιραία επηρέασαν και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της οικογενειακής ζωής. Στις περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες τα παιδιά μεγαλώνουν με τη μητέρα η οποία είναι συνήθως διαζευγμένη ή χήρα ενώ σε λιγότερες περιπτώσεις είναι ανύπαντρη.
Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, υπερφόρτωση ευθυνών και μεγαλύτερη απομόνωση και μοναξιά. Παράλληλα όμως η απουσία του ενός γονιού ευνοεί τη δημιουργία ιδιαίτερης σχέσης του μόνου γονέα με το παιδί. Το θετικό από αυτή την κατάσταση είναι ότι το παιδί γίνεται πιο ανεξάρτητο και βιώνει σε μεγαλύτερο βαθμό την ισότητα.

tags:






tags: