Πώς παίρνουμε τα ούρα του βρέφους για καλλιέργεια;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Είναι πολύ σημαντική η σωστή λήψη γιατί μια λάθος διάγνωση θα μας οδηγήσει σε λάθος αντιμετώπιση. Από τον παδίατρο Κώστα Κομματά

Αναλυτικότερα για το πλύσιμο ενός βρέφους,


1) καλό θα είναι να υπάρχουν δύο άτομα. Το ένα κρατάει στην αγκαλιά του το βρέφος με ανοιχτά τα πόδια και το άλλο χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό της ντουζιέρας, ξεπλένει καταρχήν την περιοχή των γεννητικών οργάνων.
2) χρησιμοποιούμε ένα κουτάκι αποστειρωμένες γάζες και ένα απλό σαπούνι (απαγορεύεται το betadin).
3) βρέχουμε τη γαζούλα, την σαπουνίζουμε και καθαρίζουμε εξωτερικά τα γεννητικά όργανα.
4) ξεπλένουμε
5) επαναλαμβάνουμε το ίδιο πράγμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
6) χρησιμοποιώντας τουλάχιστον 3-4 αποστειρωμένες γάζες, σκουπίζουμε πολύ προσεκτικά όλη την περιοχή που πλύναμε προηγουμένως. Το σκούπισμα έχει σημασία για 2 λόγους - και για να απομακρύνουμε όσα μικρόβια παραμείναν εκεί και το σπουδαιότερο για να στεγνώσουμε την περιοχή ώστε να κολλήσει σωστά το σακουλάκι λήψης ούρων.
7) αφού είμαστε σίγουροι πως η περιοχή είναι στεγνή, βγάζουμε από την πλαστική θήκη το σακουλάκι Είναι απαραίτητο να έχουμε αγοράσει τουλάχιστον 5-6 την κάθε φορά.
8) ξεκολλάμε από το σακουλάκι το πλαστικό χαρτί συγκόλλησης και το κολλάμε προσεκτικάστα γεννητικά όργανα. Είναι αυτονόητο, ότι το κάτω μέρος του ανοίγματος πρέπει να αντιστοιχεί στο κάτω μέρος των γεννητικών οργάνων.
9) ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ. ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΤΟ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥΜ 30-40 ΛΕΠΤΑ. ΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΡΗΣΕΙ ΤΟ ΞΕΚΟΛΛΑΜΕ, ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙ ΓΙΑ 20-30 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.

Είναι απολύτως αναγκαίο τα ούρα μετά τη λήψη τους (ειδικά της καλλιέργειας) να μπουν μέχρι την τελευταία στιγμή στο ψυγείο. Και αυτό διότι, σε θερμοκρασία δωματίου (20-25 βαθμούς) όσα μικρόβια υπάρχουν, αυτόματα διπλασιάζονται, αλλοιώνοντας σοβαρά τα αποτελέσματα. Όταν είμαστε έτοιμοι να τα πάμε στο μικροβιολόγο, ειδικά αν είναι καλοκαίρι χρησιμοποιούμε και μια παγοκύστη. Επίσης, το σακουλάκι που περιέχει τα ούρα δεν το βάζουμε όπως-όπως στο ψυγείο, αλλά το βάζουμε μέσα σε ένα άδειο ποτήρι σε αυστηρά κατακόρυφη θέση.

Δρ. Κώστας Κομματάς

Παιδίατρος, Θεσσαλονίκη

Τηλ Ιατρείου: +30 2310 725520

Email: kostaskomm@gmail.com (www.opediatrosmou.gr)