Όταν έρχεται το δεύτερο παιδί...

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ο ερχομός του νέου μέλους στην οικογένεια γεμίζει χαρά και ανυπομονησία τους γονείς και τους συγγενείς. Τι γίνεται όμως όταν ήδη υπάρχει ένα μεγαλύτερο αδερφάκι στο σπίτι;

Αυτό που χρειάζεται από τους γονείς είναι να προετοιμάσουν το παιδάκι τους  ώστε και εκείνο να αισθανθεί όμορφα για τη γέννηση του νέου μωρού. Σας δίνουν κάποιες κατευθυντήριες που μπορούν να σας βοηθήσουν προκειμένου να μην αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα στο σπίτι.


Ξεκινήστε την προετοιμασία από την περίοδο της εγκυμοσύνης

 Πολλές μαμάδες έρχονται αντιμέτωπες με βροχή ερωτήσεων που θέτει το μεγαλύτερο αδερφάκι για το μωρό που έχετε στην κοιλιά σας. Συνήθως τα παιδιά ρωτάνε πως βρέθηκε το μωρό στην κοιλιά της μαμάς, πως θα βγει από εκεί κ.α. Ικανοποιήστε λοιπόν την περιέργειά του παιδιού σας απαντώντας λογικά και κατανοητά.  Το χεράκι στην κοιλιά

Βάλτε το στη διαδικασία της γέννησης

Μπορείτε να δείξετε στο παιδί σας μερικές φωτογραφίες από τότε που ήταν και εκείνο μωρό, ώστε να κατανοήσει ότι και το αδερφάκι του θα είναι το ίδιο μικρόσωμο και ευάλωτο όταν γεννηθεί. Θα είναι ένα ανθρωπάκι με τις δικές του ανάγκες και όχι μια κούκλα έτοιμη για παιχνίδι.

Επισκεφθείτε φίλους που έχουν μωρό, βρέφος ώστε να δει και από κοντά πως περίπου θα είναι το αδερφάκι του.

Ετοιμάστε μαζί την βαλίτσα του μαιευτηρίου και πηγαίνετε στην αγορά για ρουχαλάκια, ζιπουνάκι και ότι άλλο χρειαστεί το νεογέννητο.

 Βοηθήστε το ψυχολογικά από την ημέρα ακόμα της γέννησης

 Καλό είναι το παιδάκι σας να σας επισκεφθεί στο μαιευτήριο για να σας δει από κοντά και να γνωρίσει το αδερφάκι του. Πλησιάστε μαζί το βρέφος και αφήστε το μεγαλύτερο παιδάκι να το χαϊδέψει μαλακά. Δεν ενοχλεί να είναι παρόν και κατά τη διάρκεια του θηλασμού από το μαιευτήριο ακόμα. Άλλωστε στο σπίτι θα σας βλέπει συχνά να θηλάζετε το νεογνό.

Όσο καιρό θα είστε στο μαιευτήριο, αλλά και τις πρώτες μέρες στο σπίτι, μην αλλάξετε τη ρουτίνα του μεγαλύτερου παιδιού. Αφήστε το παιδί να πηγαίνει κανονικά στις προγραμματισμένες καθημερινές δραστηριότητές.

Φτάνοντας στο σπίτι…

Οι αλλαγές στο σπίτι καλό είναι να έχουν προηγηθεί του τοκετού. Έτσι βοηθάτε και το μεγαλύτερο παιδάκι να  προσαρμοστεί  σε αυτές τις αλλαγές.

Επίσης δώστε του/της τη δυνατότητα
 να συμμετάσχει στη φροντίδα του μωρού. Μπορεί να σας φέρνει την πάνα όταν αλλάζετε το βρέφος ή την πετσέτα του, όταν το κάνετε μπάνιο. 

Αφιερώστε επίσης χρόνο και στο μεγαλύτερο παιδί, κυρίως όταν κοιμάται το μωρό, για να μη ζηλεύει. Είναι σημαντικό και το υπόλοιπο οικογενειακό περιβάλλον να δίνει προσοχή όχι μόνο στο βρέφος αλλά και στο μεγαλύτερο αδερφάκι.

Κάποιες φορές ο ερχομός ενός νεογέννητου μπορεί να προκαλέσει σειρά αντιδράσεων στο άλλο σας παιδάκι. Μπορεί να φέρεται σαν μωρό  για να προκαλέσει το ενδιαφέρον σας ή να βρέχεται κατά τη διάρκεια τις μέρας ή ακόμη και να γκρινιάζει χωρίς λόγο.

Μην ανησυχείτε! Όλες αυτές είναι φυσιολογικές αντιδράσεις που δεν διαρκούν πολύ!