Ελληνίδα Μάνα: Συμβουλεύει και την Αγαπάμε!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Σαν την Ελληνίδα μάνα δεν έχει..

 

Με τον δικό της μοναδικό τρόπο συμβουλεύει, εκνευρίζεται, μαλώνει, λατρεύει, συγχωρεί..


Και μπορεί πολλά πράγματα στον χρόνο να αλλάζουν, με έναν όμως μαγικό τρόπο οι συμβουλές- διδαχές ( ή και "κολλήματα", όπως θέλετε πείτε το) της Ελληνίδας μάνας μένουν ανεξίτηλες και τόσο ίδιες εδώ και δεκαετίες!

Σαν να το έχουμε κληρονομήσει από την μάνα μας, που το κληρονόμησε από την μάνα της, έχουν αποτυπωθεί στο DNA μας εκφράσεις όπως:

- "Βάλε το μπουφάν σου παιδί μου, θα κρυώσεις". Η υπερπροστατευτικότητα είναι ίδιον της Ελληνίδας μάνας! Καμμιά μας δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτήν.

- "Φάε το φαί σου για να μεγαλώσεις". Το κατοχικό σύνδρομο περί διατροφής μας καταδυναστεύει χρόνια. Φάε, φάε, φάε θαρρείς και το παιδί μας κινδυνεύει από ασιτία.

- " Όλα τα στραβά του πατέρα σου πήρες, από εμένα τίποτα". Έχουμε και γνώσεις γενετικής! Και κάποιες φορές βλέπουμε όλα τα κουσούρια του άντρα μας αποτυπωμένα στο παιδί μας.

-" Όταν μεγαλώσεις και εσύ και γίνεις γονιός θα καταλάβεις" Φράση κλισέ που οι μαμάδες την χρησιμοποιούσαν κατά κόρον με τη σοφία των χρόνων που τις διακατέχει.

-" Αν πέσεις και χτυπήσεις μετά θα τις φας και από εμένα". Η κλασσική Ελληνίδα μάνα που τρέμει το φιλοκάρδι της να μην χτυπήσει το σπλάχνο της και αν κάτι τέτοιο συμβεί του τις "βρέχει" και από πάνω.

-" Γιατί; Για να ρωτάς" ή ¨Γιατί; Γιατί έτσι λέω εγώ". Οι απορίες των παιδιών μας λύνονται τόσο απλά με μια και μόνο φράση.

- "Δεν βλέπεις τον αδερφό σου τον Γιωργάκη και τα άλλα παιδάκια; Έτσι κάνουν;" . Συχνά μπαίνουμε στη διαδικασία της σύγκρισης μπας και φιλοτιμηθεί το δικό μας αγγελούδι να λειτουργήσει όπως εμείς θέλουμε.

- "Εγώ στην ηλικία σου δεν είχα ούτε τα μισά από εσένα. Για αυτό μάθε να εκτιμάς". Ένα από τα κλασσικά άγχη της Ελληνίδας μάνας είναι να μην κάνει κακομαθημένο το παιδί της. Πρέπει να μάθει να εκτιμά, να σέβεται, να μοιράζεται, να να να.. Όλα αυτά χρειάζονται υπομονή και χρόνο για να διδαχθούν.

- " Πες ευχαριστώ στην κα Μαρία που σου έδωσε καραμέλες". Τα μαθήματα καλής συμπεριφοράς ξεκινούν από την νηπιακή ηλικία.

- "Δώσε το παιχνιδάκι σου στην Σοφούλα, θα στο δώσει πάλι πίσω σε λίγο". Το παιδί μας πρέπει να μάθει να μοιράζεται. Ωστόσο αυτό το "σε λίγο" στο παιδικό μυαλουδάκι που δεν έχει αίσθηση του χρόνου μπορεί να φαντάζει και αιώνας.