Οι συσπάσεις Braxton-Hicks της εγκυμοσύνης

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Aπό την Ιουλία Ανωμερίτου

Οι συσπάσεις Braxton-Hicks της εγκυμοσύνης


 

Οι συσπάσεις Braxton – Hicks πήραν το όνομά τους από τον Βρετανό γυναικολόγο John Braxton – Hicks, ο οποίος πρώτος αντιλήφθηκε ότι αυτή η ανώδυνη δραστηριότητα της μήτρας κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της εγκυμοσύνης λειτουργεί σαν εξάσκηση, για να μπορέσει η μήτρα να ανταπεξέλθει στο έργο του τοκετού.

 

Οι συσπάσεις Braxton – Hicks είναι σαν ένα ανώδυνο μυικό σφίξιμο, σαν κράμπα, που ξεκινά από την κορυφή της μήτρας και κινείται προς τα κάτω σκληραίνοντάς τη για περίπου 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Εμφανίζονται ακανόνιστα, είναι συνήθως μέχρι δύο μέσα σε μία ώρα και μετά εξαφανίζονται. Είναι επίσης πιο συχνές και έντονες όσο πλησιάζει η ημερομηνία του τοκετού. Ξεχωρίζουν, ωστόσο, από τις πραγματικές συσπάσεις του τοκετού, οι οποίες αρχίζουν σιγά και δυναμώνουν προοδευτικά  σε ένταση και συχνότητα.

 

Η σημασία των συσπάσεων Braxton – Hicks είναι διπλή για την εγκυμοσύνη. Όχι μόνο προετοιμάζουν τη μήτρα για τις συσπάσεις την ώρα του τοκετού, αλλά συμβάλλουν στην καλύτερη αιμάτωση του πλακούντα προς το τέλος της εγκυμοσύνης και βοηθούν στο να μαλακώσει ο τράχηλος για να διευκολυνθεί  το ξεκίνημα του τοκετού. Παρόλο που οι συσπάσεις Braxton – Hicks είναι γενικά ανώδυνες, οι περισσότερες εγκυμονούσες τις χαρακτηρίζουν δυσάρεστες. Για να ανακουφιστείτε, δοκιμάστε να αλλάξετε θέση, να σηκωθείτε όρθια και να κάνετε μερικά βήματα ή άλλες απλές κινήσεις που βοηθούν στη χαλάρωση των μυών της μήτρας.

 

            Αν νιώσετε τις συσπάσεις Braxton – Hicks νωρίτερα από τον 9ο μήνα, καλύτερα να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Το ίδιο να κάνετε ακόμα και αν τις νιώσετε κατά τον 9ο μήνα, αλλά είναι περισσότερες από τέσσερις μέσα σε μία ώρα. Επίσης, επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν νιώσετε συσπάσεις, οι οποίες συνοδεύονται από αιματηρές εκκρίσεις, πόνο ή κράμπες χαμηλά στη μέση, βάρος στη λεκάνη σας, ναυτία ή διάρροια, επειδή μπορεί να υπάρχει περίπτωση επαπειλούμενου πρόωρου τοκετού.