Οι συμβουλές της γιαγιάς

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η κα Σοφία μας μαθαίνει τα μυστικά της καλής νοικοκυράς

Σήμερα θα σας δώσω μερικές απλές συμβουλές για το πως μπορείτε να καθαρίστε τους δύσκολους λεκέδες από τα ρούχα, να σιδερώσετε με ασφάλεια τα πουλόβερ σας, και βγάλτε τον ιδρώτα από τα πουκάμισα.


-Σιδερώστε με ασφάλεια τα πουλόβερ σας. Τα πουλόβερ χρειάζονται μεγάλη προσοχή στο σιδέρωμα για να μη καταστραφεί το χνούδι τους. Μπορείτε να τα  σιδερώνετε ακουμπώντας πάνω ένα βαμβακερό λευκό πανί. Κυρίως μη πιέζεται πολύ το σίδερο αλλά ακουμπάτε το απαλά επάνω στο πλεκτό.

-Διατηρείστε τα ρούχα σας . Πριν τα βάλετε στα άπλυτα, γυρίστε το μέσα-έξω, και αφήστε τα να αεριστούν πριν τα πλύνετε. Ο ιδρώτας μπορεί να κάνει τα ρούχα να μουχλιάσουν, κάτι που τα λεκιάζει και φθείρει!

-Καθαρίστε τα ρούχα από τον ιδρώτα. Για να καθαρίσετε ρούχα λεκιασμένα από ιδρώτα, τρίψτε τα με μείγμα αραιωμένου ξυδιού, ή αραιωμένου με νερό χυμό λεμονιού.

-Φυσικό μαλακτικό ρούχων. Για να μαλακώσουν τα ρούχα σας, προσθέστε στο πλύσιμό τους, μισή κούπα σόδας. Στο ξέπλυμα τους μισή κούπα ξυδιού.

Δύσκολοι λεκέδες: - Αν πέσει λάδι πάνω στο μεταξωτό σας πουκάμισο αφαιρέστε το λεκέ με ένα κομμάτι ψίχα ψωμιού και ταλκ. Αφήστε το για λίγη ώρα ν απορροφήσει το λεκέ και βουρτσίστε.
Αν όμως πέσει κρασί, που θεωρείται από τους πιο δύσκολους λεκέδες,
τότε ρίξτε αμέσως αλάτι και ταμπονάρετε αμέσως με αραιωμένο οξυζενέ. Αν λερωθούν τα ρούχα σας με σκουριά ξεπλύνετε με φρέσκο χυμό ντομάτας ή χρησιμοποιείστε χυμό λεμονιού τοπικά στους λεκέδες και έπειτα ξεπλύνετε με πολύ νερό. Αν λερωθούν τα ρούχα σας  μουλιάστε τα σε μια λεκάνη γεμάτη νερό αφού προσθέσετε προηγουμένως λίγη σόδα σε σκόνη και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Για καλύτερο σιδέρωμα: Αν βάλετε ένα αλουμινόχαρτο κάτω από το κάλυμα της σιδερώστρας σας, το σιδέρωμά σας θα γίνεται πιο γρήγορα, αφού το σίδερο θα καίει πιο πολύ και η θερμοκρασία θα διατηρείται  περισσότερο.