Ξένοι, μυστικά, ύποπτα κεράσματα, πλήθος κόσμου..

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μάθε πώς να προστατέψεις το παιδί σου από τους κινδύνους. Από την Ιουλία Ανωμερίτου

 


« Μην μιλάς σε ξένους».

« Μην κρατάς μυστικά από τον μπαμπά και τη μαμά».

« Μην δέχεσαι κεράσματα από ξένους».

« Μην απομακρύνεσαι από τη μαμά».

 

Πόσες φορές έχεις πει τις φράσεις αυτές, εκφράζοντας τον φόβο που έχει φωλιάσει στην καρδούλα σου για την ασφάλεια του μικρού σου αγγέλου;

Διάβασε τους κανόνες ασφαλείας που ακολουθούν και μάθε στο παιδάκι σου όχι να φοβάται τη σκιά του, αλλά να έχει τα μάτια του ανοιχτά…Να θυμάσαι ότι η κατάλληλη ηλικία για να εισάγεις συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας στη ζωή του παιδιού σου είναι όταν είναι 4-5 ετών και είναι πολύ σημαντικό να τους παρουσιάσεις με μη απειλητικό τρόπο.

 

Κανόνας 1: Ρώτα τη μαμά, τον μπαμπά ή όποιον μεγάλο σε συνοδεύει για το αν μπορείς να μιλήσεις σε κάποιον άλλο μεγάλο (όχι: μην μιλάς σε ξένους).

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν την έννοια «ξένος», ειδικά αν σκεφτείτε πως στη σύγχρονη ζωή ίσως βλέπουν πιο συχνά τον ταμία στην τράπεζα από τη θεία τους που μένει μακριά. Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να μην βασιστείτε στην ερμηνεία που το παιδί θα δώσει στη λέξη «ξένος», αλλά να του μάθετε να ζητάει την άδειά σας πριν εμπλακεί σε συζήτηση με κάποιον μεγάλο ή πριν ακολουθήσει κάποιον άλλο, εκτός από τα δικά του πρόσωπα. Για να είστε διακριτικοί και να αποφύγετε παρεξηγήσεις, αυτό μπορεί να γίνει με ένα βλέμμα και μόνο, στο οποίο εσείς θα απαντήσετε γνέφοντας καταφατικά ή όχι.

 

Κανόνας 2: Αν χαθείς σε κάποιο μαγαζί ή εμπορικό κέντρο με πολύ κόσμο, να παραμείνεις στο κτίριο και να βρεις κάποιον υπάλληλο, με ταμπελάκι στο στήθος (όχι: ζήτα από κάποιον μεγάλο να σε βοηθήσει)

Όταν νομίζει ότι σας έχει χάσει, το πιθανότερο για ένα παιδί είναι να βγει από το μαγαζί ή να ζητήσει τη βοήθεια οποιουδήποτε δει εκεί, οπότε και εκτίθεται σε νέους κινδύνους. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε με το παιδί σας σε ένα εμπορικό κέντρο, κάντε το σαν παιχνίδι και αφήστε το να εντοπίσει όσους περισσότερους υπαλλήλους μπορεί. Βοηθήστε το λέγοντας ότι συνήθως είναι πίσω από τους πάγκους και τα ταμεία ή έχουν ταμπελάκι με το όνομα τους στο στήθος. Να είστε σαφείς: παραμένεις στο χώρο μέχρι να σε βρει η μαμά.

 

Κανόνας 3: Μην παίρνεις τίποτα από κάποιον που δεν γνωρίζεις καλά (όχι: μην παίρνεις γλυκά από ξένους).

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας συνήθως παίρνουν τα λόγια μας «τοις μετρητοίς». Για το λόγο αυτό, μην απαγορεύσετε μόνο τα γλυκά από ξένους, γιατί κάποιος θα μπορούσε να το δελεάσει να τον ακολουθήσει για ένα μπαλόνι. Για να βεβαιωθείτε ότι το έχει κατανοήσει, κάντε συχνά παιχνίδια ρόλων με το παιδί σας, όπου εσείς είστε ένας ξένος που του προσφέρει κάτι. Ακόμα κι αν απαντήσει αρνητικά, πιέστε το λέγοντας «μίλησα με τη μαμά σου και μου είπε να το πάρεις», για να δείτε την αντίδρασή του.

 

Κανόνας 4: Μην πηγαίνεις εκεί που δεν μπορείς να με δεις (όχι: μην φεύγεις από κοντά μου).

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν προσωρινά απομακρυνθεί από τους γονείς τους, με αποτέλεσμα να χαθούν, το έκαναν γιατί νόμιζαν ότι οι γονείς τους ακόμα τα βλέπουν. Τα παιδιά χρειάζονται συγκεκριμένα όρια, όπως π.χ. «θα παίξεις σε αυτή την τσουλήθρα και την τραμπάλα, αν θελήσεις να πας κάπου αλλού, έλα να μου το πεις και θα έρθω μαζί σου».

 

Κανόνας 5: Μια έκπληξη είναι το μόνο μυστικό που μπορείς να κρατήσεις (όχι: μην έχεις μυστικά από τον μπαμπά και τη μαμά).

Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν και τους δύο όρους με το ίδιο νόημα, μπερδεύοντας τα παιδιά τους, όταν π.χ. τους ζητούν να μην αποκαλύψουν το μυστικό για το δώρο των γενεθλίων του μπαμπά. Έτσι, υπονομεύουν μόνοι τους τον κανόνα ότι δεν πρέπει να έχουν μυστικά από τους γονείς. Ειδικά στην ηλικία αυτή, προσπαθήστε να είστε σαφείς, λέμε στη μαμά τα πάντα.

 

Μην ξεχνάτε! Για να μην υπονομεύετε οι ίδιοι τους κανόνες που έχετε μάθει στα παιδιά σας:

-- Αποφεύγετε να μιλάτε διαχυτικά σε κάποιο παιδάκι που δεν γνωρίζετε. Απευθυνθείτε καλύτερα στους γονείς του, γιατί το παιδί σας μπορεί να νομίζει ότι το ίδιο μπορεί να κάνει και αυτό χωρίς κίνδυνο.

-- Όσο χαριτωμένο κι αν φαίνεται, αποφεύγετε να φοράτε στο παιδί ρούχα με το όνομά του ή μια τσάντα με ταμπελάκι «Ανήκει στον…». Κάποιος ξένος μπορεί να το φωνάξει με το όνομά του και το παιδί να νομίζει ότι το γνωρίζει.

-- Μην πιέζετε το παιδάκι σας να αγκαλιάσει ή να φιλήσει κανέναν, ακόμα και συγγενείς. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν πειράζει να λένε όχι σε κάτι που τα κάνει να νιώθουν άβολα. Αντιθέτως, συχνά είναι απαραίτητο.

 

 

Πηγή: www.parents.com