Μωρό και ύπνος

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Αναλυτικός οδηγός

Όσον αφορά τον ύπνο και τα παιδιά, υπάρχει ποικιλομορφία. Υπάρχουν παιδιά που κοιμούνται πολύ περισσότερο από άλλα και για αρκετές ώρες και υπάρχουν και παιδιά που κοιμούνται πολύ λιγότερο και για ελάχιστες ώρες.


Το κάθε μωρό είναι ξεχωριστό όπως είναι και το δικό σας. Το ίδιο συμβαίνει και στον ύπνο. Το μωρό σας θα έχει το δικό του μοτίβο στον ύπνο καθώς και στο ξύπνημα και είναι απίθανο να είναι το ίδιο με τα άλλα παιδιά που γνωρίζεται.

Είναι επίσης απίθανο να ταιριάζει με την ανάγκη σας για ύπνο. Οπότε προσπαθήστε να κοιμηθείτε όταν το μωρό σας κοιμάται.

Ένα ωραίο κόλπο για να χαλαρώσετε και να περάσετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας είναι ο θηλασμός και ιδιαίτερα στις πρώτες εβδομάδες του μωρού σας. Και αυτό συμβαίνει διότι πολλές φορές τα μωρά αποκοιμιούνται στην αγκαλιά της μητέρας τους την ώρα του θηλασμού.

Εάν δεν κοιμάστε ταυτόχρονα με το μωρό σας, μην ανησυχείτε τόσο για την διατήρηση της απόλυτης ησυχίας μέσα στο σπίτι. Το μωρό σας πρέπει να μάθει να κοιμάται με ένα βαθμό φασαρίας μέσα στο σπίτι.

Πως μπορώ να μάθω στο μωρό μου την διαφορά μεταξύ μέρας και νύχτας;

Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε στο μωρό σας από την αρχή ότι η μέρα είναι διαφορετική από την νύχτα. Μια πολύ καλή ιδέα για να μάθει το μωρό σας να ξεχωρίζει την μέρα με την νύχτα είναι, κατά την διάρκεια της ημέρας να ανοίγεται τις κουρτίνες, να παίζεται παιχνίδια και να μην φοβάστε για θορύβους την ώρα του ύπνου.

Την νύχτα μπορείς να βρεις χρήσιμες τις εξής συμβουλές:

  • Μην παίζεις με το μωρό σου
  • Κράτα τα φώτα χαμηλά
  • Μην αλλάζεις το παιδί σου εκτός εάν το χρειάζεται
  • Μην μιλάς πολύ και κράτα την φωνή σου χαμηλά
  • Βάλτε το μωρό σας για ύπνο αμέσως μόλις φάει και αλλαχτεί

Με αυτές τις συμβουλές το μωρό σας μάθει σταδιακά ότι η νύχτα είναι για ύπνο.

Που θα πρέπει να κοιμάται το παιδί μου

Για τους πρώτους 6 μήνες το μωρό σας θα πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς τόσο το πρωί όσο και το βράδυ. Ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες θα διαπιστώσετε ότι το μωρό σας κοιμάται στην αγκαλιά του συντρόφου σας και της δική σας, ή όταν στέκεστε δίπλα από το κρεβάτι του.

Αργότερα θα πρέπει να κάνετε το μωρό σας να συνηθίσει να κοιμάται χωρίς να το καθησυχάζεταιπριν το βάλλεται για ύπνο.

 

Νεογέννητος ύπνος: Τι να περιμένεις

Τα νεογέννητα μωρά θα κοιμούνται και θα ξυπνάνε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να έχετε ένα μοτίβο, αλλά μπορείτεπάντα να αλλάξετε την ρουτίνα ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Για παράδειγμα θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να ξυπνήσετε το μωρό σας για θηλασμό πριν πάτε για ύπνο, με την ελπίδα ότι ο ύπνος σας θα διαρκέσει περισσότερο πριν ξυπνήσει ξανά.

Καθιέρωση μιας ρουτίνας για την ώρα του ύπνου του μωρού

Μια καλή περίοδος για να ξεκινήσουμε την ρουτίνα του ύπνου στο μωρό μας είναι οι 3 μήνες. Φτιάχνοντας ένα εύκολο πρόγραμμα ύπνου θα σας βοηθήσει όλους και θα αποτρέψει από μελλοντικά προβλήματα ύπνου.

Η ρουτίνα μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Μπανάκι για χαλάρωση πριν τον ύπνο
  • Πλύσιμο δοντιών (εάν έχει)
  • Ξάπλωμα στο κρεβάτι
  • Αφήγηση ενός ωραίου παραμυθιού
  • Δημιουργία χαλαρής ατμόσφαιρας μέσω ειδικών φωτισμών
  • Νανούρισμα με ήρεμη και χαλαρή φωνή
  • Φιλάκι και αγκαλιά για καληνύχτα

Πόση ώρα ύπνου χρειάζεται το μωρό;

Τόσο οι ενήλικές όσο και τα παιδιά διαφέρουν στον ύπνο. Η παρακάτω λίστα δείχνει τον μέσο όρο του ύπνου που χρειάζονται τα μωρά κατά την διάρκεια του 24ώρου.

Οι ανάγκες του ύπνου ενός νεογέννητου

Τα περισσότερα νεογέννητα είναι πιο πολύ ξύπνια παρά κοιμισμένα. Ο συνολικός ημερήσιος ύπνος τους ποικίλει από 8 έως 16 ή 18 ώρες.

Απαιτήσεις ύπνου ηλικίας 3 έως 6 μηνών

Όσο τα μωρά μεγαλώνουν θα ξυπνάνε όλο και λιγότερο μέσα στην νύχτα για να φάνε, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το χρονικό διάστημα που κοιμούνται. Κάποια μωράκια θα κοιμούνται από 8 ώρες και πάνω μέσα στην νύχτα. Από 4 μηνών θα κοιμούνται διπλάσια την νύχτα από ότι την ημέρα.

Ύπνος στους 6- 12 μήνες

Στα παιδία ηλικίας από 6 μηνών έως 1ος χρόνου το νυχτερινό τάισμα να μην χρειάζεται διότι μπορεί να κοιμούνται και έως 12 ώρες. Μερικές φορές κάποιες ενοχλήσεις στα δόντια ή η πείνα μπορεί να ξυπνήσει κάποια μωράκια.

Απαιτήσεις ύπνου από 12 μηνών

Μετά τα πρώτα τους γενέθλια τα μωράκια θα κοιμούνται περίπου από 12 έως 15 ώρες συνολικά.

 

 

Ανάγκες του ύπνου για 2 χρονών

Τα περισσότερα δίχρονα θα κοιμούνται από 11 έως 12 ώρες το βράδυ και θα παίρνουν έναν με δύο υπνάκους μέσα στην διάρκεια της ημέρας.

Απαιτήσεις ύπνου από 3 έως 4 χρονών

Τα περισσότερα παιδάκια ηλικίας 3 ή 4 ετών, χρειάζονται ύπνο περίπου 12 ώρες, αλλά αυτό μπορεί να κυμανθεί από 8-14 ώρες. Ορισμένα παιδάκια θα χρειαστούν ακόμα έναν υπνάκο μέσα στην διάρκεια της ημέρας.

Αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες της νύχτας

Πάντα τα νεογέννητα μωρά ξυπνάνε επανειλημμένα μέσα στην διάρκεια της νύχτας και οι δυσκολίες που θα εμφανιστούν θα πρέπει να λυθούν.

Εάν έχετε σύζυγο, ζητήστε του την βοήθεια του. Εάν ταΐζετε με μπιμπερό θα μπορούσατε να του πείτε να ταΐζεται με βάρδιες. Εάν θηλάζεται ζητήστε από τον σύντροφο σας να αναλάβει εκείνος το πρωινό άλλαγμα και ντύσιμο του μωρού για να μπορέσετε εσείς να ξεκουραστείτε.

Εάν συλλέγεται το γάλα που θηλάζετε, ζητήστε από τον σύζυγο σας να ταΐσει εκείνος το μωρό το βράδυ. Εάν πάλι μένετε μόνη ζητήστε από την μαμά, έναν φίλο ή συγγενή να σας βοηθήσει έτσι ώστε να μπορέσετέ να κοιμηθείτε.

Αντιμετωπίζοντας τις αλλαγές ύπνου των μωρών

Όλα τα παιδία κοιμούνται διαφορετικά κάθε μέρα. Και με αυτό εννοούμε ότι την μια μέρα μπορεί να έχουν έναν καταπληκτικό ύπνο μέσα στην νύχτα και την επόμενη να κοιμηθούν μόνο 2 ώρες.

Να είστε προετοιμασμένοι για τις αλλαγές αυτές, διότι τα παιδιά μεγαλώνουν και μπαίνουν σε διαφορετικά στάδια. Επίσης να θυμάστε ότι τα δόντια που βγαίνουν, η ανάπτυξη και άλλα πολλά θα επηρεάσουν τον ΄ύπνο του μωρού σας.

Εάν το μωρό σας δεν κοιμάται καλά και χρειάζεστε παραπάνω συμβουλές σχετικά με κάποιο πρόγραμμα καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.