Μούσμουλα: Ένας διατροφικός...θησαυρός!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μούσμουλα: Ένας διατροφικός...θησαυρός!Από την Αρετή Καφαντάρη,
BSc Marketing, MBA, Σύμβουλος Διατροφολόγος, Raw Food Chef, Juice Therapist

 


Από μικρή λάτρευα τα μούσμουλα! Είναι μάλλον η εποχή που ξυπνάει αυτές τις αναμνήσεις να κόβουμε μούσμουλα από τα δέντρα και να τα τρώμε. Είναι όμορφα δέντρα οι μουσμουλιές, με ωραίο πυκνό φύλλωμα και άνθη με λεπτό άρωμα πικραμύγδαλου, αλλά μέχρι και μερικά χρόνια πριν τα περιφρονούσαμε λίγο. Μου πήρε η αλήθεια είναι, αρκετά χρόνια για να ανακαλύψω ότι αυτό το φρούτο με τα αρκετά κουκούτσια που στην Ελλάδα βρίσκουμε αρκετά εύκολα όχι μόνο στην λαϊκή και τα μανάβικα αλλά και σε πολλά δέντρα στην γειτονιά μας κρύβει μέσα του ένα ολόκληρο διατροφικό θησαυρό!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, τα μούσμουλα που όπως έγραψα και πριν τα βρίσκουμε σχεδόν παντού, δεν είναι ούτε ελληνικό ούτε μεσογειακό φρούτο αλλά έρχεται από την μακρινή Κίνα και Ιαπωνία. Στη Μεσόγειο ήρθε γύρω στα τέλη του 17ου αιώνα, αλλά άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά στα μέσα του 18ου αιώνα. Στην Ελλάδα η μουσμουλιά ήρθε στα μέσα του 19ου αιώνα. Καλλιεργείται μαζί με άλλα δέντρα και σπάνια συστηματικά. Το συναντάμε με πολλές ονομασίες σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας: μουσμουλιά ή μεσπιλέα (Πελοπόννησος), νεσπολιά ή νοσπολιά (Κέρκυρα), δεσπολιά (Κρήτη) και μεσπιλιά (Κύπρος). Θεωρείται από τα πλέον αρχαία φυτά με καταγωγή από την Ιαπωνία και την Κίνα.

Και ποια είναι μερικά από τα οφέλη του χρυσοκίτρινου φρούτου με τα αρκετά κουκούτσια και την λεία σάρκα:

1.Τα μούσμουλα είναι πολύ πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6 αλλά και βιταμίνη C. Αυτή η καλή ποσότητα καλίου που περιέχουν βοηθάει ώστε να διατηρηθεί σε κανονικά επίπεδα η συγκέντρωση του νατρίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρείται η πίεση του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα και μειώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Η περιεκτικότητα του μούσμουλου σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και φυλλικό οξύ βοηθάει για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην ανανέωση των κυττάρων. Επίσης, η βιταμίνη C η οποία αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου στο σώμα.

2.Τα μούσμουλα επίσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και κυρίως πηκτίνη. Έτσι, τα μούσμουλα έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν και να αποτοξινώνουν το παχύ έντερο και να βοηθούν στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

3.Τα μούσμουλα περιέχουν βιταμίνη Α η οποία βοηθά πολύ στην όραση και στην οδοντική υγεία. Τα μούσμουλα προστατεύουν τα μάτια μας από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης του αμφιβληστροειδούς που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι βελτιώνουν την όραση και προστατεύουν από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

4.Τα μούσμουλα μας βοηθούν στην απώλεια βάρους αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές μας φέρνουν εύκολα σε κορεσμό, δηλαδή μας χορταίνουν και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό μας.

5.Τέλος να μην ξεχνάμε και το φύλλωμα της μουσμουλιάς που έχει πολλές ιδιότητες και χρήσεις. Μια πολύ σημαντική ιδιότητα που αποδίδεται στα φύλλα της μουσμουλιάς είναι η δράση τους ενάντια στον καρκίνο του δέρματος. Επίσης το αφέψημα από τα φύλλα της μουσμουλιάς, τα οποία έχουν αντιϊκή δράση, ενισχύει το πάγκρεας και το ήπαρ, είναι αντιδιαρροϊκά και καταπολεμά την κατάθλιψη. Επίσης πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το εκχύλισμα φύλλων μουσμουλιάς επιφέρει κυτταρικό θάνατο σε κύτταρα λευχαιμίας και αποτρέπει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Χρειάζεται όμως προσοχή διότι τα φύλλα της μουσμουλιάς περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες κυρίως μυικές.

Και φυσικά θα κλείσουμε με ένα απολαυστικό και δροσερό χυμό από μούσμουλα!

Υλικά

4 μούσμουλα καθαρισμένα
1 μπανάνα ή μια φέτα ανανά
1 ποτήρι τριμμένο πάγο
1 ποτήρι κρύο τσάι του βουνού
1 κουτ. μέλι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Τα χτυπάμε όλα μαζί σε ένα μπλέντερ και απολαμβάνουμε!