Μητρικός Θηλασμός: Ξεκινήστε από την πρώτη ώρα της γέννησης του

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Tης Ιουλίας Ανωμερίτου

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της «δέρμα με δέρμα» επαφής μητέρας και νεογνού από την πρώτη στιγμή.


Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική του αποχωρισμού της μητέρας από το μωρό της αμέσως μετά τον τοκετό προκειμένου να εξεταστεί και την αντίληψη ότι οι διαδικασίες ρουτίνας (ζύγισμα, ζέσταμα, μπάνιο) έχουν προτεραιότητα έναντι του θηλασμού την πρώτη ώρα της ζωής, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η UNICEF τονίζουν την αξία της επαφής του μωρού δέρμα με δέρμα με την μητέρα του, αμέσως μετά τον τοκετό και για μια τουλάχιστον ώρα ή όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να θηλάσει.

 Στο πλαίσιο της εφαρμογής μιας παγκόσμιας στρατηγικής για τη διατροφή του βρέφους, η ΠΟΥ σε συνεργασία με την UNICEF υποστηρίζουν την προστασία και τη στήριξη του μητρικού θηλασμού από την πρώτη ώρα της γέννησης του μωρού, διαδικασία που δεν πρέπει να διακόπτεται παρά μόνο εάν πολύ σοβαροί ιατρικοί λόγοι το απαιτήσουν. Η «δέρμα με δέρμα» επαφή βοηθά το νεογνό να κρατηθεί ζεστό, να είναι ήρεμο και να μην κλαίει, να ξεπερνά ευκολότερα το στρες του τοκετού και να σταθεροποιεί την αναπνευστική και καρδιακή του λειτουργία.

Στο πλαίσιο των νέων οδηγιών, συστήνεται:

  • να τοποθετείται το μωρό πάνω στη μητέρα του χωρίς να παρεμβάλλονται ανάμεσά τους ρούχα (δέρμα με δέρμα),
  • να σκεπάζεται το μωρό με μια ζεστή πετσέτα ή κουβέρτα και να του φοράμε ένα σκουφάκι, ώστε να αποφεύγεται η απώλεια θερμότητας και να προστατεύεται η ιδιωτικότητα της μητέρας,
  • να μην είμαστε βιαστικοί ή πιεστικοί, το μωρό μόνο του θα κάνει τις κινήσεις που αντανακλαστικά γνωρίζει,
  • να καθοδηγείται η μητέρα από τη μαία ώστε να αναγνωρίσει τα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό της είναι έτοιμο να θηλάσει,
  • να εξασφαλίζεται ότι η μητέρα είναι καλά και κρατά το μωρό της στη σωστή θέση με ασφάλεια.

Στα πλαίσια της ίδιας στρατηγικής για την προστασία του μητρικού θηλασμού από την πρώτη ώρα της γέννησης του μωρού, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η UNICEF συμβουλεύουν να κρατούν οι ίδιες οι μητέρες το μωρό τους αγκαλιά κατά τη διάρκεια του ελέγχου και της συρραφής του περιναίου και οι υπόλοιποι έλεγχοι να γίνονται αφού θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία ο πρώτος μητρικός θηλασμός. Εάν υπάρχει λόγος κάποιες διαδικασίες να προηγηθούν, τότε αυτό πρέπει να γίνεται γρήγορα ώστε το μωρό να δοθεί πίσω στην μητέρα του και να μην διακοπεί η επαφή τους ξανά για την επόμενη ώρα. Όσο για τις μητέρες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή και δεν έχουν τον ίδιο χρόνο για επαφή με το μωρό τους, το κενό πρέπει να αναπληρωθεί στον χώρο της ανάνηψης. Τέλος, για τα μωρά που πρέπει να νοσηλευθούν στη μονάδα πρόωρων, μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος καγκουρό (kangaroo care ).

Πηγή: My Life Magazine