ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ: Η ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΟΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

 

 


 

Μητέρα Τερέζα, μια γυναίκα που βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης, κηρύχθηκε Οσία, βοήθησε φτωχούς και άρρωστους σε όλον τον κόσμο και τάχθηκε κατά των εκτρώσεων.

Αγαπήθηκε, επικρίθηκα και έμεινε στην Ιστορία.

Η Μητέρα Τερέζα ήταν μία Καθολική μοναχή με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, από την Αλβανία.

Για πάνω από 45 χρόνια, η Μητέρα Τερέζα βοήθησε τους φτωχούς και τους αρρώστους σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αγιοποιηθεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'το 1997.

Είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 1979 για "τις εκστρατείες της σχετικά με την ενημέρωση για τη φτώχεια".

Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1910 στα Σκόπια της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αργότερα πήγε στην Ινδία το 1929 και ορκίστηκε μοναχή το 1931. Το 1937 δούλεψε σαν δασκάλα σε ένα σχολείο στην Καλκούτα. Το 1950, πήρε την άδεια από το Βατικανό για να ξεκινήσει το ιεραποστολικό της έργο. Το 1952 μετέτρεψε έναν παλαιό  ναό σε κτίριο για την ίαση των ανθρώπων που πεθαίνουν. Επίσης, το 1955 άνοιξε ένα ορφανοτροφείο στην Καλκούτα. Στην συνέχεια άνοιξε νοσοκομεία και ορφανοτροφεία σε ολόκληρη την Ινδία αλλά και στην Ρώμη μέχρι την Τανζανία και την Αυστρία.

Το 1979, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο προκειμένου να βοηθήσει τους φτωχούς και τους αρρώστους σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά, βοήθησε τους πεινασμένους στην Αιθιοπία, τα θύματα της πυρινικής έκρηξης στο Τσέρνομπιλ, καθώς και τα θύματα ενός σεισμού στην Αρμενία.

Το 1983, κατά την διάρκεια επίσκεψής της στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ έπαθε καρδιακή προσβολή και έκτοτε κυκλοφορούσε με βηματοδότη.

Η Μητέρα Τερέζα πέθανε το 1997 στην Καλκούτα της Ινδίας και, αμέσως μετά τον θάνατό της, αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

Αμφιλογόμενο πρόσωπο η Μητέρα Τερέζα,  δημιούργησε αρκετές αντιδράσεις τόσο για τη στάση της στο θέμα των εκτρώσεων όσο και για την αγιοποίηση της.

Κατά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης η ίδια είχε δηλώσει για το θέμα των εκτρώσεων: "Ο μεγαλύτερος καταστροφέας σήμερα είναι το κλάμα του αθώου και αγέννητου παιδιού, όταν μια μητέρα μπορεί να δολοφονήσει το δικό της παιδί στη μήτρα της τότε τί έμεινα για εσάς και για μένα να σκοτώσουμε μεταξύ μας".

Ακόμη εντύπωση προκάλεσε και η αγιοποίηση της καθώς υπό κανονικές συνθήκες πρέπει να περάσουν 5 χρόνια από τον θάνατο κάποιας προσωπικότητας πριν αρχίσει η διαδικασία οσιοποίησης του.

Όμως ο Πάπας Ιωάννης Παύλος τόσο θαύμαζε τη Μητέρα Τερέζα που ο κανόνας αυτός δεν τηρήθηκε, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Μία από τις προϋποθέσεις για να κηρυχθεί κάποιος Όσιος είναι να έχει κάνει ένα θαύμα, και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η Μητέρα Τερέζα δεν είχε κάνει θαύμα.

Όμως μια νεαρή Ινδή, η Μόνικα Μπέσρα ισχυρίστηκε το 1998 ότι η Μητέρα Τερέζα με τις προσευχές της, θεράπευσε τον όγκο του στομάχου από τον οποίο έπασχε.

Μετά από μελέτη που διήρκεσε μήνες και πολλές συνεντεύξεις, η εξαφάνιση του όγκου της κ.Μπέσρα χαρακτηρίστηκε «θαύμα».

Αποδείξεις για ένα δεύτερο θαύμα είναι η προϋπόθεση για την ανακήρυξη σε Αγίου ή Αγίας.

Αρκετοί επίσης την επέκριναν γιατί είχε επαφές με δικτάτορες.

Επίσης χαρακτηριστική ήταν και η κρυφή πάλη της Μητέρας Τερέζας με την πίστη στον Θεό που αποκαλύπτεται σε βιβλίο που παραθέτει επιστολές της μοναχής που αφιέρωσε τη ζωή της στις φροντίδα αρρώστων και ετοιμοθάνατων στις εξαθλιωμένες συνοικίες της Καλκούτα. Ένοιωθε μόνη και μακριά από το Θεό...

Το βάθος των αμφιβολιών της μπορεί να εκληφθεί από σκεπτικιστές ως απόδειξη απουσίας θρησκευτικής πίστης.

Όμως, οι λόγιοι της Καθολικής Εκκλησίας και υποστηρικτές της γυναίκας που αυτοαποκαλούνταν «μολίβι στο χέρι του Θεού» δηλώνουν ότι η εσωτερική της πάλη κάνει την ίδια πιο προσεγγίσιμη και το έργο της πιο αξιοθαύμαστο.

Στις επιστολές της αλληλογραφίας της μοναχής αποκαλύπτεται -αν και όχι για πρώτη φορά- πως ένοιωθε κλυδωνισμούς στην πίστη της καθ όλη τη διάρκεια της ζωής της και μάλιστα αμφέβαλλε για την ίδια την ύπαρξη του Θεού.

Η Μητέρα Τερέζα είχε οράματα και άκουγε τη φωνή του Χριστού.

Πάντως, αν και η Μητέρα Τερέζα είναι το ίνδαλμα εκατομμυρίων, υπάρχουν και αρκετοί που την επικρίνουν διότι είχε επαφές με δικτάτορες.