Μαμάδες ετών 40

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των γυναικών που τεκνοποιούν μετά τα σαράντα.


Συγκεκριμένα σε έκθεση της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας,  προκύπτει ότι το 2009 συνολικά 29.976 γυναίκες στην Αγγλία και την Ουαλία τεκνοποίησαν μετά τα 40 τους χρόνια. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που είχε καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, διπλάσιο σε σχέση με το 1999 και τριπλάσιο σε σχέση με το 1989. Τα τρία τελευταία χρόνια τα νούμερα αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο.

Αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία κατέληξε σε ανάλογα αποτελέσματα. Το 1995, είχαν γίνει μητέρες μετά τα 40 τους χρόνια 12.000 γυναίκες. Το 2008 έφτασαν τις 32.000. Σήμερα το ποσοστό παρουσιάζεται ακόμη πιο αυξημένο.

Οι βασικοί λόγοι που τα ζευγάρια καθυστερούν να κάνουν παιδιά είναι:

-   Τα οικονομικά αδιέξοδα.

-   Η δυσκολία απορρόφησης της μητέρας-εργαζόμενης από την αγορά εργασίας που αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.

-   Η υπογονιμότητα. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια τα υπογόνιμα ζευγάρια αυξάνονται διαρκώς.

-   Η καλύτερη υγεία και η καλύτερη σωματική κατάσταση των γυναικών σε συνδυασμό με την εξέλιξη της επιστήμης αφήνουν τα περιθώρια για εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία.

-  
Η “παρατεταμένη εφηβεία” που περνούν στις μέρες μας και τα δύο φύλα που συχνά ξεπερνάει τα 30 χρόνια και καμιά φορά μπορεί να φτάσει ως τα 40..

Όπως και να χει οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η γονιμότητά μετά τα 35 χρόνια, με κάθε χρόνο που περνά, μειώνεται και ο κίνδυνος  να παρουσιάσει το παιδί κάποια ανωμαλία αυξάνεται.