Λεμόνι, Λεμονάκι!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Λεμόνι, Λεμονάκι!Από την Αρετή Καφαντάρη,
BSc Marketing, MBA, Σύμβουλος Διατροφολόγος, Raw Food Chef, Juice Therapist

 


Ο κίτρινος καρπός του ήλιου είναι “παντοδύναμος”. Γιατί? Πολύ απλά γιατί κάνει καλό σε όλα. Η χοντρή του φλούδα και η ξινή σάρκα του κρύβουν θησαυρούς συστατικών ιδιαίτερα ευεργετικών για τον άνθρωπο, με μεγάλη επίσης συνεισφορά στην ομορφιά, στην μαγειρική, ακόμα και στην καθαριότητα του σπιτιού μας.

Από που όμως κατάγεται?

Όπως τα περισσότερα φυτά της οικογένειας, η λεμονιά γεννήθηκε στην νοτιοανατολική Ασία. Σε άγρια κατάσταση, ευδοκιμούσε εδώ και πολλές χιλιετίες στην Ινδία, στις ανατολικές περιοχές των Ιμαλαίων και στην Νότια Κίνα. Στην Ευρώπη ήρθε προοδευτικά και ο μύθος λέει ότι στρατιές του Μεγάλου Αλεξάνδρου έφεραν τον 4ο αιώνα π.χ. την κιτριά που είναι συγγενές φυτό με την λεμονιά και έγινε το πρώτο γνωστό εσπεριδοειδές στην αρχαιότητα. Η λεμονιά τώρα φαίνεται να είναι διασταύρωση της κιτριάς με την νερατζιά και την λιμετιά (λάιμ).

Γνωρίζατε ότι?

Αυτό το μικρό σχετικά αείφυλλο δέντρο με τα δυνατά αγκάθια του αγαπά πολύ τα ζεστά κλίματα, θέλει πολύ νερό και δεν αντέχει στον παγετό.
Μια ενήλικη λεμονιά μπορεί να παράγει από 1000 έως 2000 λεμόνια, που συλλέγονται 6 με 10 φορές τον χρόνο.
Αντίθετα από τα άλλα καρποφόρα δέντρα, ανθίζει όλο τον χρόνο και έχει άνθη και καρπούς ταυτόχρονα.
Η λεμονάδα αλλά και το πορτοκάλι ήταν σπάνιο φρούτα και αποκλειστικό προνόμιο των εύπορων τάξεων.

Μπορεί στο παρελθόν οι άνθρωποι να διαπίστωναν απλώς τα οφέλη του λεμονιού εμπειρικά χωρίς να μπορούν να τα εξηγήσουν, αλλά σήμερα έχει μελετηθεί ίσως περισσότερα από κάθε άλλο φρούτο με μεγάλη ακρίβεια στην σύστασή του. Όπως όλα τα εσπεριδοειδή είναι πλούσιο σε ασκορβικό οξύ (ή βιταμίνη C ) και σε κιτρικό οξύ. Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, λίγο σίδηρο, βήτα καροτίνη,, βιταμίνη Β5 και επίσης διαλυτές φυτικές ίνες, όπως πηκτίνη. Βρίσκουμε φλαβονοειδή που δίνουν στο λεμόνι ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που προστατεύει τα κύτταρα από τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών άρα βοηθά πολύ στην καταπολέμηση του γήρατος και την αύξηση της ζωτικότητας. Το κιτρικό οξύ συμβάλλει στην πέψη και την παραγωγή γαστρικών υγρών, αποστραγγίζει το ήπαρ και καθαρίζει τον οργανισμό. Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι έχει διουρηκτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες.

Ξεκινάμε τις αμέτρητες ευεργετικές του ιδιότητες. Βοηθάει:

Aκμή
Πονόλαιμο και τον βήχα
Αθηροσκλήρωση και κακή χοληστερίνη
Καούρες στο στομάχι
Κάλοι και μυρμηγκιές
Ηλιακά εγκαύματα
Διάρροιες
Πόνοι και ρευματισμοί
Έκζεμα και έρπης
Κόπωση
Ουλίτιδα και κακοσμία του στόματος
Αιμορροίδες, κιρσοί και φλεβίτιδα
Οστεοπόρωση
Ωτίτιδα
Παράσιτα του εντέρου
Αλλεργική ρινίτιδα

Και φυσικά για την ομορφιά μας:

Κατακράτηση υγρών και χαλάρωση
Κυτταρίτιδα
Αποτρίχωση
Καθαρισμός προσώπου
Αντιρυτιδική φροντίδα
Λεκέδες προσώπου

Και για να κλείσουμε με το επίμαχό θέμα των ημερών, την κυτταρίτιδα κάνουμε σύμμαχό μας το λεμόνι!

Πρωινή λεμονάδα
Κάθε πρωί θα πίνετε τον χυμό ενός λεμονιού ως έχει ή διαλυμένο σε χλιαρό νερό με μέλι, τουλάχιστον 30᾽πριν το πρωινό μας. Το διουρητικό του αποτέλεσμα θα σας ξεφουσκώσει αμέσως και θα σας εντυπωσιάσει!