Λατρεύετε το χαμόγελό του; Φροντίστε το από την πρώτη μέρα.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Οδηγίες περιποίησης των δοντιών του παιδιού. Από την Ιουλία Ανωμέριτου

Το γνωρίζατε ότι τα σάπια δόντια είναι η πιο συχνή πάθηση της παιδικής ηλικίας, πέντε φορές πιο συχνή και από το παιδικό άσθμα; Τα βακτήρια στη στοματική κοιλότητα χρησιμοποιούν τα σάκχαρα από τη διατροφή του παιδιού για να παράγουν οξέα, που καταστρέφουν τα δόντια.
Ένα από τα συχνότερα λάθη των νέων γονιών είναι η παραμέληση της καθαριότητας και της διατήρησης της υγιεινής της στοματικής κοιλότητας των παιδιών από την πρώτη κιόλας μέρα της γέννησής τους.
Παρασυρόμενοι από το γεγονός ότι τα βρέφη δεν έχουν καν δοντάκια, αλλά και το ότι τα πρώτα δοντάκια του παιδιού είναι προσωρινά, παραγνωρίζουμε τις συμβουλές των ειδικών που επιμένουν ότι η περιποίηση των πρώτων δοντιών είναι καθοριστική τόσο για τα ούλα όσο και για τα μελλοντικά μόνιμα δοντάκια.


Συμβουλή 1η: Καθαρίζουμε τα ούλα των παιδιών από την πρώτη κιόλας μέρα μέχρι και τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο δοντάκι (γύρω στον 6ο με 8ο μήνα). Αυτό μπορεί να γίνει με ένα απλό βαμβακερό πανί βρεγμένο με χλιαρό νερό μετά από κάθε γεύμα γάλακτος, ή τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και πλαστικά βουρτσάκια που προσαρμόζονται στο δάχτυλό μας, ειδικά για την χρήση αυτή, την απομάκρυνση, δηλαδή, κάθε υπολείμματος τροφής. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο ενισχύουμε την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, αλλά βοηθάμε το βρέφος να συνηθίσει από νωρίς τη διαδικασία αυτή.

Συμβουλή 2η: Μόλις το πρώτο δοντάκι εμφανιστεί, αρχίζουμε αμέσως την καθημερινή του περιποίηση. Η υγιεινή των πρώτων δοντιών επηρεάζει άμεσα τη διαμόρφωση και την υγεία των μόνιμων δοντιών, προλαμβάνει παθήσεις των ούλων και είναι καθοριστική για το μάσημα, την ομιλία και τη διαμόρφωση των οστών του σαγονιού. Για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, υπάρχουν ειδικές μη φθοριούχες οδοντόκρεμες, με τις οποίες πρέπει να καθαρίζουμε τα δοντάκια μετά από κάθε γεύμα ή τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Συμβουλή 3η: Για να προλάβουμε τις λεγόμενες «κουφάλες» των δοντιών, μια από
τις συχνότερες παθήσεις στα παιδικά δόντια, πρέπει να καθαρίζουμε σχολαστικά τα δοντάκια μετά το τελευταίο νυχτερινό γεύμα γάλακτος και να μην αφήνουμε το μωρό να μασουλάει το άδειο μπιμπερό, παίζοντας με αυτό για αρκετή ώρα. Τα σάκχαρα του γάλακτος μετατρέπονται σε οξέα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μειώνεται και η παραγωγή του σάλιου. Οποιαδήποτε δυσχρωμία των δοντιών μπορεί να είναι ένδειξη του προβλήματος αυτού και απαιτεί παρακολούθηση από ειδικό.

Συμβουλή 4η: Ακόμα κι αν δεν έχουμε τον χρόνο ή την προθυμία του παιδιού για να καθαρίσουμε τα δοντάκια του μετά από το φαγητό, πρέπει να το κάνουμε συνήθεια να του δίνουμε νερό στο τέλος του γεύματος, που αποτελεί έναν εύκολο τρόπο βασικής καθαριότητας. Τα βακτήρια των δοντιών θεωρούνται μεταδιδόμενα, γι’αυτό αποφεύγουμε να δοκιμάζουμε το φαγητό με το ίδιο κουταλάκι που θα το ταΐσουμε ή να φυσάμε τις μπουκίτσες του για να κρυώσουν.

Συμβουλή 5η: Όταν διαπιστώσουμε ότι το παιδί μας είναι πλέον ικανό να μην καταπίνει, αλλά να φτύνει, την οδοντόκρεμα (μεταξύ δύο ή τριών ετών), αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε φθοριούχο οδοντόκρεμα, κατάλληλη για την ηλικία αυτή. Μέχρι τότε, και επειδή το φθόριο είναι, ως έναν βαθμό, απαραίτητο για την προστασία των δοντιών, φροντίζουμε να του δίνουμε επαρκή ποσότητα από νερό βρύσης, που συνήθως το περιέχει. Προτιμάμε να βουρτσίζουμε οι ίδιοι τα δοντάκια του, ακόμα και μέχρι την ηλικία των 6 ετών, γιατί μέχρι τότε τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις σωστές κινήσεις που θα καθαρίσουν κάθε σημείο των δοντιών.

Συμβουλή 6η: Συμβουλευόμαστε τον παιδίατρό μας και κανονίζουμε το πρώτο ενημερωτικό ραντεβού με τον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους ζωής του παιδιού. Οι συμβουλές για την προστασία και την υγιεινή των δοντιών αλλά και για τη σωστή διατροφή του παιδιού θα μας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες για τη συνέχεια.